Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ljaga na sjajnu karijeru

Tko je Dani Alves? Najtrofejniji nogometaš svijeta koji je završio u zatvoru zbog seksualnog napada

Optužba za seksualni napad bacila je ljagu na veliku karijeru Danija Alvesa.

Dani Alves u dresu Barcelone (Foto: Afp)

Dani Alves, najtrofejniji nogometaš svijeta koji je ostavio dubok trag u Barceloni i brazilskoj reprezentaciji, osuđen je na četiri i pol godine zatvora zbog seksualnog napada u jednom noćnom klubu.

Napad se dogodio nedugo nakon njegova povratka sa Svjetskog prvenstva 2022. na kojem je odigrao dvije utakmice za Brazil. To je trebao biti šlag za kraj bogate karijere u kojoj je osvojio čak 43 trofeja i skupio 126 nastupa za reprezentaciju, no dogodio se potpuni sunovrat u karijeri i privatnom životu. 

Alvesa je 2. siječnja 2023. godine ženska osoba optužila za seksualni napad te je odmah priveden i zadržan u pritvoru, a nakon gotovo godinu dana saznao je odluku suda.

40-godišnji bivši nogometaš rođen je u Juazeiru, gradu od 200 tisuća stanovnika koji se nalazi u istočnom dijelu Brazila, a karijeru je započeo u Bahiji. Nakon samo godinu dana seniorskog nogometa stigla je ponuda Seville koja ga je prvo dovela na posudbu, a onda i potpuno otkupila nakon samo šest mjeseci.

S Barcom osvojio sve što se moglo osvojiti

U Andaluziji je proveo šest godina i osvojio pet trofeja, od čega se svakako izdvaja osvajanje Kupa UEFA-e, i to dvije godine zaredom. To mu je osiguralo transfer u Barcelonu koja je iskrcala 35 milijuna eura za Brazilca koji je postao neizostavni član momčadi koja je tih godina dominirala europskim i svjetskim nogometom.

Skupio je više od 400 nastupa u dresu Barcelone, 22 pogotka i čak 105 asistencija, a u osam godina provedenih na Camp Nou imao je pravu "berbu trofeja".

Dani Alves s trofejom Lige prvaka Dani Alves s trofejom Lige prvaka (Foto: Afp)

Čak šest puta osvojili su La Ligu, tri puta Ligu prvaka, pet puta španjolski Kup i Superkup, a po tri puta europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Nakon katalonske momčadi uslijedile su dvije kratke epizode u Juventusu i PSG-u. U redovima Stare dame proveo je tek godinu dana, no i to je bilo dovoljno da bogatoj kolekciji doda dvostruku krunu, prvenstvo i talijanski kup.

Katalonci ga izigrali u drugom mandatu

U PSG-u se zadržao dvije godine, osvojio je dva prvenstva, Kup, Liga kup i Superkup, a onda je odlučio da je vrijeme za povratak u domovinu. Obukao je dres Sao Paula nakon kojeg je uzeo kratku pauzu od nogometa.

Odmarao se dva mjeseca, a onda je stigao poziv Barcelone kojoj nije mogao reći ne. Budući da se katalonski klub tada nalazio u velikim financijskim poteškoćama, odlučio se vratiti na Camp Nou i pomoći, a zauzvrat je tražio ugovor do kraja 2022. godine kako bi se našao među putnicima za Svjetsko prvenstvo koje se te godine igralo u Katru.

No već u lipnju te godine dobio je "košaricu" od vrhuške kluba, navijači su negodovali zbog odnosa prema klupskoj legendi, no Alves je brzo uspio pronaći novi klub, meksički Pumas, iz kojeg je na kraju otišao u Katar.

Vatreni mu zaključili reprezentativnu karijeru

Bilo je onih koji se nisu slagali s tom odlukom, smatrali su da nije zaslužio svoje mjesto u Katru, no na kraju je dobio i određenu minutažu.

Nosio je kapetansku traku u porazu od Kameruna (0:1), a gotovo pola sata dobio je u pobjedi protiv Južne Koreje nakon koje je uslijedila opjevana utakmica protiv Hrvatske u četvrtfinalu.

Poraz od Vatrenih označio je kraj njegove reprezentativne karijere u kojoj je skupio 126 nastupa i osam pogodaka za Brazil, a može se reći i igračke...

Neymar i Dani Alves Neymar i Dani Alves (Foto: Afp)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider