Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pregovori u tijeku

Genijalac koji je odbio Bayern stiže u PSG: Mogao bi biti odličan, ali pod jednim uvjetom

PSG će u novu sezonu vjerojatno ući s novim trenerom, a mnogi sportski mediji diljem Europe pišu da je Emeryjev nasljednik već poznat.

Galerija Thomas Tuchel (Foto: AFP) Unai Emery (Foto: AFP) Slavlje igrača PSG-a (Foto: AFP) +1 Pierre-Emerick Aubameyang (Foto: AFP)

Unai Emery nizao je sjajne rezultate sa Sevillom, ali u PSG-u se nije najbolje snašao. Iako je ove sezone vratio naslov prvaka u Pariz nakon što ga je prošle sezone osvojio Monaco, u Ligi prvaka doživio je novo razočaranje.

Prošle je sezone bio žrtva spektakularnog, mnogo puta opjevanog preokreta Barcelone, a ove je prilično uvjerljivo ispao od Real Madrida. Emery je teško kontrolirao svlačionicu punu zvijezda; sjetimo se samo ''afere jedanaesterac'' s početka sezone ili mnogih medijskih napisa o nezadovoljstvu prve zvijezde kluba Neymara.

Unai Emery i Zinedine Zidane (Foto: AFP) Unai Emery i Zinedine Zidane (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Emeryju ugovor istječe na kraju sezone, a zasad nema naznaka da će ga produžiti. PSG je u potrazi za novim trenerom, a kao glavni kandidat isplivao je Thomas Tuchel. Ugledni britanski Guardian izvijestio je da je 44-godišnji Nijemac već počeo pregovore s PSG-om te da će više detalja dogovoriti već do kraja tjedna, a slične vijesti prenose i mnogi drugi mediji diljem Europe.

Njemački Guardiola i Kloppov nasljednik

Tuchel je bez posla još od svibnja 2017. kada se na prilično neugodan način rastao s Borussijom Dortmund. Pisalo se o njegovu preuzimanju Arsenala, ali taj je posao u najmanju ruku upitan. Topnici su u međuvremenu doveli Svena Mislintata, bivšeg šefa skautske službe Borussije – upravo je svađa s njim bila jedan od razloga Tuchelova napuštanja Dortmunda. Tuchel je bio i prvi izbor Bayerna ovoga ljeta, ali odbio ih je, a novi trener Bavaraca postao je Niko Kovač.

PSG je doveo Emeryja u sklopu dugoročnog plana s ciljem uspostavljanja identiteta i stila igre koji bi pariški klub pogonjen katarskim novcem vinuo u europske visine. No čini se da Emery ipak nije taj, a PSG će svoju verziju Pepa Guardiole, kako sada stvari stoje, potražiti u mladom njemačkom stručnjaku.

Iako je naslijedio Jürgena Kloppa u Borussiji, Tuchelov uzor je upravo Guardiola. Puno je sličnosti između ova dva trenera; obojica su na glasu kao veliki taktičari, ali i intelektualci izvan terena. Čak je u stilu svog idola uzeo godinu dana pauze nakon napuštanja Borussije – podsjetimo, Pep je napravio isto nakon odlaska iz Barcelone.

Tuchel je nogometnu karijeru završio već s 25 godina nakon teške ozljede koljena. Već dvije godine kasnije posvetio se trenerskom pozivu, usput diplomiravši ekonomiju – kako bi osigurao izvor prihoda, Tuchel je u tom periodu radio i kao konobar.

Hoće li se Tuchel snaći u PSG-u?

Na veliku scenu je izašao u Mainzu koji je vodio pet godina, prije nego će postati poznat široj javnosti kao Kloppov nasljednik u Borussiji. Poznat je po neobičnim te vrlo zahtjevnim treninzima. U Mainzu je napravio teren u obliku dijamanta, bez pravih kutova, kako bi momčad naučio napadati dijagonalnim, a ne okomitim kretnjama. Njegove momčadi treniraju na premalim i prevelikim terenima, koriste i teniske umjesto nogometnih lopti – Neven Subotić je priznao da se u početku čudio njegovim metodama, ali je uskoro shvatio da one itekako imaju smisla.

Njegovo nogometno znanje nije upitno, ali u PSG-u ono često nije najvažnije. S takvim zvijezdama u momčadi dolaze i njihova velika ega; postane li novi trener Parižana, upravo će to biti najveći Tuchelov izazov.

Nogometno, Tuchel ima ono što PSG-u treba: radi se o treneru s vizijom koji je s Borussijom igrao vrlo atraktivan i dopadljiv nogomet. No ako želi provesti svoju viziju u djelo, morat će prvo staviti svlačionicu pod kontrolu. U Borussiji nije imao problema sa zvijezdama, primjerice Pierreom-Emerickom Aubameyangom, koji smatra da bi Tuchel mogao biti odličan izbor Parižana – ali pod jednim uvjetom.

''On je jedan od najboljih trenera koje sam imao u životu, njegov talent nije upitan. Mogao bi biti dobar u Parizu, ali samo ako će moći kontrolirati svlačionicu. Mislim da je to najteži posao kod treniranja velikih momčadi'', izjavio je za francuski SFR Sport.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider