Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Afrika vjerojatno otpada

Nazire se domaćin povijesnog SP-a 2026.: Prvo prvenstvo u tri države

Sve je izglednije da će se Mundijal vratiti u Sjevernu Ameriku.

Trofej pobjednika Svjetskog prvenstva (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Svjetsko prvenstvo 2026. sve je bliže povratku u Sjevernu Ameriku nakon Mundijala 1994. u SAD-u.

Zajednička kandidatura SAD-a, Kanade i Meksika natječe se protiv Maroka, a nakon posjeta Fifinih delegata toj sjevernoafričkoj državi, sve je izglednije da će američka kandidatura dobiti domaćinstvo.

U izvješću izaslanstva Fife tri točke marokanske kandidature navode se kao ''visokorizične'': stadioni, smještaj i transport. Maroko je u izvješću dobio ocjenu 2,7 od mogućih pet, prenosi Associated Press.

S druge strane, zajednička kandidatura SAD-a, Kanade i Meksika ocijenjena je kao potpuna suprotnost, budući da je sportska i sva popratna infrastrukutra na osjetno višoj razini.

Kandidature još nisu službene, ali trebale bi postati 10. lipnja na sjednici krovne svjetske nogometne organizacije. Tri dana kasnije trebala bi pasti odluka o domaćinu Svjetskog prvenstva, a SAD, Kanada i Meksiko glase za velike favorite.

Svjetsko prvenstvo 2026. bit će prvo na kojem će sudjelovati 48 reprezentacija. U slučaju pobjede zajedničke kandidature, najveći teret podnio bi SAD koji bi ugostio 60 od 80 utakmica, dok bi ostatak podijelili Kanada i Meksiko.

Bilo bi to prvo prvenstvo u organizaciji više država nakon Japana i Koreje 2002. godine i prvo koje bi ugostile tri države.

Maroko je ugostio Afrički kup nacija 1988. godine. 2015. su trebali ponovno biti domaćini, ali je zbog širenja virusa ebole u zapadnoj Africi prvenstvo prebačeno u Ekvatorijalnu Gvineju. Po svemu sudeći, teško će dobiti priliku postati drugi afrički domaćin Mundijala nakon Južnoafričke Republike 2010. godine.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider