Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tijek događaja

Raspad Superlige, Maldini šokirao otkrićem: "Direktor sam Milana, a nisam ništa znao"

Nakon što je sinoć došlo do svojevrsnog raspada Superlige izlaskom šest engleskih klubova, danas bi moglo doći do konačnog raspleta.

Jučer se u Europi dogodio nogomet. Prosvjedi navijača, nogometaša, žestoke kritike politike i vlasti, za vodeće ljude Superlige neočekivano burna reakcija svih koji vole nogomet dovela je do potpunog preokreta i izlaska svih šest engleskih klubova iz sad već propalog projekta Superlige.

Tijekom noći Superliga se oglasila priopćenjem u kojem tvrdi kako to nije kraj te kako prelaze na plan B. U međuvremenu je Inter službeno najavio povlačenje, Atletico i Barcelona to bi trebali učiniti danas, kao i Milan.

Čini se da su usamljeni u ovoj ideji ostali kolovođe cijelog projekta, predsjednici Real Madrida i Juventusa. Florentino Perez šokirao je nogometnu javnost svojim intervjuom u ponedjeljak navečer kada je iznio niz šokantnih ideja poput skraćivanja nogometnih utakmica i najavom da će nogomet umrijeti ako se 15-ak bogatih klubova ne okupi u ekskluzivno i zatvoreno društvo.

Poraz Pereza, Agnellija i američkih fondova

No jučer su ga morali izdati i idejni začetnici cijelog projekta, američki vlasnici engleskih klubova koji predstavljaju bogate investicijske fondove.

Oni su željeli u Europu uvesti američki sustav vrhunskog sporta sa zatvorenom ligom u kojoj se bez obzira na rezultate i sposobnost sportske politike štiti njihova investicija na način da sigurnim sudjelovanjem u Superligi svake godinu dobiju zajamčenu financijsku injekciju. No europski sustav vrijednosti u sportu potpuno je različit od američkog, naročito u najpopularnijoj igri na svijetu. Loši se kažnjavaju jednako kao što se uspješni nagrađuju, u Europi nema garancija.

Nogomet je kao i svaki biznis u pandemiji financijski oslabio te mu se sprema pad, ali nogomet, kao što tvrdi Florentino Perez, neće umrijeti ako Real Madrid ne bude imao za basnoslovne plaće svojih zvijezda. Jasno je da će slijediti kriza koja će pogoditi možda najviše one koji su godinama živjeli u napumpanom balonu od sapunice, ali nogomet neće umrijeti.

Raspad Superlige uživo:

20:30 Ivica Medo, kolumnist gol.hr-a: ''Mislim da je ovo bio samo probni balon jer oni su otprilike znali kako će ovo završiti. Po onome što vidim kako je Perez istupao, bili su optimistični izvana, ali iznutra su otprilike znali da će to biti jako negativne reakcije. Međutim, jednom se s tim moralo krenuti.''

19:40 Paolo Maldini: "Ja sam direktor AC Milana, a nisam znao ništa od projektu Superlige. Želim se ispričati navijačima. Došlo je do konfuzije. Sport se temelji na snovima i meritokraciji. Moramo izvući pouku iz ovoga."

19:00 Dok su se svi bavili Superligom, UEFA je ispod radara predstavila poprilično kontroverzan novi format Lige prvaka. Pročitajte više o tome OVDJE.

17:35 Predsjednik La Lige Javier Tebas oštro je kritizirao čelnike Superlige.

"Čelnici Superlige pokazali su duboko nepoznavanje nogometne industrije. Ne bih želio koristiti izraz veleizdaja, jer se o Superligi priča već duže vrijeme, ali kada to radite potajno, onda to nije dobro ni za koga".

Tebas je kratko komentirao da će Florentino Perez morati objasniti svoju odluku o osnivanju Superlige, ali ne njemu, već ostalim španjolskim klubovima. 

"Superliga je bila opasna za europski i španjolski nogomet, ali dobili smo ovu bitku", zaključio je Tebas. 

14:30 Ispada da je u Superligi ostalo El Clasico dvojac, no jasno je da je priči kraj i priopćenja tih klubova slijede nam uskoro.

14:00 Javio se i Juventus s malo nejasnim priopćenjem. NIsu istakli da izlaze, ali to se može pročitati između redova.

"U vezi s predloženim stvaranjem Superlige i raspravom koja je uslijedila, pojašnjavamo da smo svjesni zahtjeva i namjeri nekih klubovi koji su izrazili želju da se povuku iz projekta, iako nisu dovršeni potrebni postupci za taj potez. Juventus je i dalje uvjeren u ispravnost sportskih, komercijalnih i pravnih načela projekta, ali vjeruje da su male šanse da se projekt dovrši u zamišljenom obliku. Ostajemo posvećeni stvaranju dugoročne vrijednosti za tvrtku i cijelu nogometnu industriju."

13:25 I drugi talijanski klub izlazi iz Superlige. Milan se oglasio priopćenjem u kojem navodi:

"Prihvatili smo poziv za sudjelovanje u projektu Superlige s istinskom namjerom da pružimo najbolje moguće europsko natjecanje za ljubitelje nogometa širom svijeta i u najboljem interesu kluba i naših navijača. Promjena nije uvijek lagana, ali evolucija je nužna za napredak, a strukture europskog nogometa razvijale su se i mijenjale tijekom desetljeća.

Međutim, glasovi i zabrinutost navijača širom svijeta jasno su izraženi u vezi sa Superligom, a AC Milan mora biti osjetljiv na glas onih koji vole ovaj prekrasni sport.

Nastavit ćemo naporno raditi na pružanju održivog modela za nogomet."

12:15 Atletico Madrid potvrdio je izlazak iz Superlige!

''Izvršni odbor Atletico Madrida odlučio je nakon jutrošnjeg sastanka izvijestiti vodstvo Superlige da napušta projekt. Za pristupanje ovom projektu odlučili smo se prošlog ponedjeljka zbog situacije kakva danas više ne postoji.

Za naš je klub jedinstvo obitelji najvažnije. Trener i igrači pokazali su veliko zadovoljstvo ovom odlukom jer sportski kriteriji moraju ostati najvažniji u nogometu'', stoji u priopćenju.

12:00 Inter je prvi od tri talijanska kluba koji je službeno potvrdio izlazak!

''Inter službeno potvrđuje kako više nije dio projekta Superlige. 

11:40  Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli promijenio je mišljenje i sada kaže: „Projekt Superlige nije održiv nakon što su odustali engleski klubovi. Ne možete imati turnir sa šest klubova.“

Može li se projekt nastaviti?

„Da budem iskren, ne može, to je očito“, priznao je Agnelli.

10:40 Talijanski mediji pišu kako je novi član Izvršnog odbora UEFA-e i predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Gabriele Gravina odlučan u zauzimanju čvrstog stava prema Milanu, Interu i Juventusu kojima prijeti izbacivanje iz domaćeg prvenstva ako ne budu igrali UEFA-ina natjecanja.

10:30 Predsjednik UEFA-e, Slovenac Aleksander Čeferin šalje pomirljive tonove.

''Pohvalno je kad priznate da ste pogriješili, a ovi klubovi su napravili veliku grešku. Ali sad su se vratili i znam da imaju puno toga ponuditi, ne samo našim natjecanjima nego i cijelom europskom nogometu. Sad je važno ponovo izgraditi povjerenje i zajedno krenuti dalje.''

10:15 Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli pokušao je u novom intervjuu još jednom opravdati osnivanje Superlige, no čini se da njegova objašnjenja nisu impresionirala preveliki broj ljudi.

10:00 Arsenal se svojim navijačima ispričao zbog svega u pismu, a Liverpoolov američki vlasnik John W. Herny objavio je snimku u kojoj se posuo pepelom te ispričao zbog svog poteza. 

9:10 Gol.hr donosi ekskluzivne snimke i reakcije navijača Chelseaja s kojima smo jučer razgovarali na prosvjedu ispred Stamford Bridgea.

8:50 Mundo Deportivo tvrdi i da Barcelona, inače silno opterećena povijesno visokim dugovima, ostaje uz Real i Superligu.

8:10 Iz Reala i Barcelone puštene su informacije u španjolske medije kako su iz UEFA-e navodno ponudili veliki novac engleskim klubovima, koji bi trebao stići od novih bogatih ulagača u Ligu prvaka, da odustanu od Superlige. Zbog Pereza španjolskim klubovima nije ponuđen toliko velik novac kao premierligašima, tvrdi izvor Mundo Deportiva.

8:00 Pretpostavlja se kako će predsjednik Juventusa Andrea Agnelli iznijeti plan B kako bi pokušao spasiti što se spasiti da. Jedna je od mogućnosti i odustajanje od zatvorenog sustava Superlige. Pokušat će sve da se ne mora vratiti pod okrilje UEFA-e ili će vjerojatno morati otići, što bi uostalom bilo dobro za sam Juventus.

7:30 Za jutros je najavljeno kako će Inter i Milan službeno povući svoje sudjelovanje, baš kao i Atletico te Barcelona.

''Nogomet pripada navijačima'', poručio je Gerrard Pique i tako preduhitrio svog predsjednika Laportu, koji je prvo donio odluku kako će o svemu glasati sociosi na referendumu, ali čini se kako će do kraja odustati.

7:00 Trenutačni status Superlige je sljedeći: Šest engleskih klubova službeno je objavilo izlazak iz projekta, a službenim kanalima javio se i milanski Inter.

''Taj projekt više nije interes našeg kluba'', rekao je službeni Inter za novinsku agenciju ANSA-u.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider