Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
usred kaosa

UEFA "prošvercala" kontroverznu novu Ligu prvaka: Ima sličnosti sa Superligom, dobili su žestoke kritike

Dok se cijela Europa bavila Superligom, UEFA je predstavila novi format Lige prvaka, tzv. "švicarski model" s nekoliko spornih pravila.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok se Superliga urušavala kao kula od karata, UEFA je predstavila novu Ligu prvaka u formatu koji stupa na snagu od 2024.

Tzv. "švicarski model" dobio je puno kritika upravo zbog onog protiv čega se UEFA, navodno, borila protiv Superlige - pogodavanja najvećima i najbogatijima nauštrb ostalih te osiguravanja sigurnosne mreže za elitu.

UEFA je dobila puno kritika na svoj novi model, ali zasigurno manje nego što bi dobila da nije bilo Superlige. Ovako je "prošvercala" velike promjene poprilično ispod radara. No, svejedno se pojavljuje pritisak na UEFA-u, a navijači, ohrabreni urušavanjem Superlige, pozivaju na nove akcije, ovoga puta protiv krovne europske nogometne organizacije.

Što je novo u Ligi prvaka?

Najveća promjena u samom konceptu zasigurno je ukidanje grupne faze. Od 2024. svi će klubovi - njih 36, četiri više nego dosad - biti dio jedinstvene lige. Svaki klub igrat će 10 utakmica, po petu domaćih i gostujućih. Najboljih osam ide u osminu finala izravno, a oni od 9. do 24. mjesta idu u play-off ta preostala mjesta. Ostali ispadaju.

UEFA na ovaj način, kako navode u priopćenju, želi osigurati utakmice protiv šireg spektra protivnika, ali i više međusobnih susreta klubova iz same elite. Nova Liga prvaka imat će čak 225 utakmica, 100 više nego trenutačno.

Najkontroverznija novost - elita može "preko reda" u Ligu prvaka

No, vjerojatno najkontroverznija novost je ona o alokaciji dodatnih četiriju mjesta u natjecanju. Dva od četiri mjesta idu klubovima s najvišim koeficijentom koji nisu izravno izborili Ligu prvaka, ali su izborili kvalifikacije, Europsku ili Konferencijsku ligu.

Primjerice, ako West Ham završi sezonu kao peti u Premierligi, a Liverpool kao šesti, Čekićari idu u Europsku ligu, a Liverpool u Ligu prvaka.

Trenutačno četiri najbolja iz četiri najbolje lige idu izravno u Ligu prvaka, a to se od 2024. proširuje na Lige petice. To je još jedno dodatno mjesto.Posljednje ide prvaku s najvišim koeficijentom čija liga nema izravan plasman u Ligu prvaka. Po trenutnoj ljesvici to bi bio austrijski prvak Red Bull Salzburg.

Stvara se pritisak na UEFA-u

Kada se sve zbroji, ništa što se već nije znalo ili barem naslućivalo - UEFA svakom promjenom formata Lige prvaka ide na ruku eliti. Po novom će tako najmoćniji klubovi moći nastupiti u Ligi prvaka čak i ako to ne zasluže rezultatima u domaćem prvenstvu ili europskim natjecanjima u sezoni ranije.

Upravo je takva praksa bila možda i najspornija u ideji Superlige, a mnogi su je osudili pod sloganom "Earn it". Kako javlja engleski The Times, postoji inicijativa da se ta dodatna dva mjesta radije dodijele prvacima manjih liga. Vidjet ćemo hoće li pritisak na UEFA-u biti dovoljno jak i hoće li dovesti do odustajanja kao u slučaju Superlige.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider