Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Žele srušiti monopol

Agnelli oprao političare i UEFA-ine čelnike: Predsjednik Juvea dotakao se Steaue i Zvezde i objasnio što ih je ubilo

Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli i jedan od glavnih ideologa Superlige oglasio se u intervjuu za talijansku La Repubblicu…

Čeferin i Agnelli (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bila je to najduža Agnellijeva noć u predsjedničkoj fotelji Stare dame. U roku od 48 sati ideja osnivanja Superlige bačena je na konopce. Engleski klubovi brzopotezno su se predomislili i napustili priču koja zatresla Europu.

Agnelli je zajedno s Florentinom Perezom najizloženiji plotunima kritika sa svih strana. Njih dvojica smatraju se glavnim pokretačima ekskluzivnog kluba koji je namjeravao do temelja promijeniti europski klupski nogomet.

gol expired Liverpoolov američki vlasnik objavio snimku koja se neće svidjeti Perezu: ''Iznevjerio sam vas…'' divider

Agnelli je odlučio progovoriti za talijansku La Repubblicu, Izdvajamo dijelove intervjua.

"Prije nego što odgovorim na pitanja, polazeći od rečenog i napisanog, vjerujem da treba razjasniti neke fiksne točke. Pod jedan: nema prijetnje domaćem prvenstvu. Zapravo, naši će klubovi i dalje sudjelovati u nacionalnim natjecanjima, i u prvenstvu i u kupovima. Stoga je to potpuno poštivanje tradicije. Drugo: od početka uspostave Superlige potičemo dijalog s institucijama, u našem slučaju FIFA-om i Uefom. Treće: ovo što radimo potpuno je legalno, mi ostvarujemo slobodu predviđenu Ugovorom o Europskoj uniji i smatram da je to posebno važno. Četvrto: nogomet doživljava ogromnu krizu koja pogađa nove generacije. Stadioni su zatvoreni godinu dana. Za one s djecom u dobi od deset, petnaest, dvadeset godina nezadovoljstvo je više nego opipljivo: mlade ljude zanimaju druge stvari. Očito i tu ulazimo u makroekonomsku sferu - ovaj se tužni fenomen ubrzao zbog pandemije. Peto, to je možda ključna stvar, pokušavamo organizirati je najbolje natjecanje na svijetu", kazao je predsjednik Juventusa u uvodu razgovora.

gol expired Mundo Deportivo tvrdi: Barca ostaje čvrsto uz Real i Superligu, a UEFA je Englezima ponudila novac divider

Optužuju vas da ste kreirali elitistički projekt koji iskrivljuje nogomet, pretvarajući ga iz popularnog narodnog sporta u klub bogatih. Što je vaš odgovor?

"To apsolutno nije slučaj. Naša je ideja stvoriti natjecanje koje može donijeti korist cijeloj nogometnoj piramidi, znatno povećavajući solidarnost koja se dijeli s drugim klubovima. Natjecanje, naglašavam, ostaje otvoreno i osigurava pet mjesta na raspolaganju ostalim klubovima."

Putem sportskih zasluga ili pozivom?

"To je dio dijaloga koji smo zatražili od institucija. Najveći problem u nogometnoj industriji je stabilnost. Reforme nacionalnih i međunarodnih institucija pokreću se tijekom svake predizborne kampanje, kao i kod izbora međunarodnih regulatornih tijela. Jednom kad dođu na odgovorne položaje, političari i razni dužnosnici samo razmišljaju o zadržavanju privilegiranih i monopolnih položaja. Kriza nije samo financijska već i društvena. Mlađi naraštaji žele velike događaje i nisu vezani za elemente parohijalizma. Moja je generacija bila puno više vezana. Ovo su neki podaci: trećina svjetskih navijača prati barem dva kluba, a uglavnom su ta dva kluba prisutna među osnivačima Superlige. Deset posto je fascinirano sjajnim igračima, a ne klubovima. Dvije trećine prate nogomet zbog onoga što se danas naziva 'fomo', straha od propuštanja, straha od odsijecanja. A sada najalarmantniji postotak: 40 posto djece između 15 i 24 godine uopće ne zanima nogomet. Potrebno nam je natjecanje sposobno suprotstaviti se onome što reproduciraju na digitalnim platformama, pretvarajući virtualno u stvarno."

gol expired Gol.hr u srcu prosvjeda protiv Superlige: Što se točno događalo u Londonu, ekskluzivne snimke i reakcije navijača divider

Često ste ponavljali da vas Superliga nije natjerala da promijenite mišljenje o fondovima.

"Ako fondovi ponovo ponude uvjete koje su ponudili 3. veljače, ne bih favorizirao njihov ulazak. Također sam dao opširna objašnjenja na sastanku Udruge profesionalnih klubova početkom veljače. Rekao sam da se plašim pada vrijednosti Serie A."

Čega se bojite?

"Jako se bojim populizma, demagogije i da ljudi ne shvaćaju da živimo u monopolističkoj državi. Prijetnje, to je odgovor koji smo dobili. Spriječiti radnika da radi svoj posao vrlo je ozbiljno. U svakom slučaju, uopće se ne brinemo. Naš je pristup novoj slobodi. Nova sloboda koja je zajamčena ugovorima o Europskoj uniji. Želimo se izvući iz ove monopolske situacije u kojoj su naši regulatori također i glavni konkurenti", kazao je Agnelli.

Predsjednik Juventusa vratio se u prošlost i osvrnuo na klubove s istoka Europe, bivše prvake Europe Steauu i Crvenu zvezdu.

"Na samom početku pobjeđivali su veliki klubovi, od Bukurešta do Beograda. I to zato što su imali velike stadione i velik broj prodanih ulaznica. Onda su došla TV prava i neke su se zemlje nametnule: Engleska, Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija. Sve ostale, od Nizozemske do Srbije, nestale su. Jednostavno nisu pripadale zemljama s velikim BDP-om koji je jamčio novac od TV prava. Sljedeća su tranzicija globalni brendovi: oni jamče prihode dovoljne da osiguraju financijsku stabilnost za cijelu nogometnu piramidu kako bismo svi procvjetali. Zbog toga smo osnovali Superligu", kaže Agnelli i još jednom udara po UEFA-i i njezinim čelnicima:

"UEFA upravlja našim pravima, prodaje ih, odlučuje kako će da ih raspodijeliti, određuje nam pravila ponašanja, a u isto vrijeme nema apsolutno nikakav ekonomski rizik", zaključio je Agnelli.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider