Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kako ovo nisu vidjeli?

Kontroverzna odluka pokrenula lavinu: Videotehnologija teško oštetila Talijane

Na utakmici U-20 Svjetskog prvenstva sudac je uz pomoć videotehnologije napravio nevjerojatnu pogrešku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Videotehnologija polako se uvodi u nogomet, a U-20 Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji jedno je od natjecanja na kojima se testira. Iako se mnogi nogometni obožavatelji raduju ovim promjenama po uzoru na druge sportove, kontroverzna odluka s četvrtfinalne utakmice Italije i Zambije izazvale je mnoge dvojbe.

U jednom je napadu Zambijac Chilufya ušao u kazneni prostor Talijana, a nakon laganog kontakta s Giuseppeom Pezzellom napravio je još nekoliko koraka, obišao vratara i završio na travi. Ekvadorski sudac Roddy Zambrano pokazao je na bijelu točku, ali i zatražio pomoć videtehnologije, odnosno suca koji izvan terena pregledava sporne situacije (VAR – video assistant referee).

Njegova je sugestija šokirala Talijane – jedanaesterac je poništen i dosuđen je udarac na rubu kaznenog prostora, a iako se radilo o evidentnom simuliranju, Pezzella je dobio crveni karton, a Chilufya se provukao bez ikakve kazne.

Kontroverzna odluka brzo je pokrenula lavinu i diskusiju o opravdanosti uvođenja videotehnologije, a pogotovo jer se njeno uvođenje na veliku scenu planira već na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji.

Ovo je samo jedna u nizu pogrešaka videotehnologije. Tehnologija je prvi put korištena na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu, gdje je mađarski sudac Viktor Kassai donio kontroverznu odluku na utakmici Kashima Antlersa i Atletico Nacionala. Prva liga koje je implementirala tehnologiju je australska, a tamo je zabilježen težak previd u polufinalu playoffa kada je Sidneyju priznat neregularan gol protiv Perth Gloryja.

U utakmici Italije i Zambije prava je na kraju ipak zadovoljena.Talijani su s igračem manje nakon produžetaka slavili s 3:2 i izborili plasman u polufinale.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider