Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bit će reakcija

Ispisana je povijest, ali uz veliku pogrešku: Nogomet više nikada neće biti isti!

Na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu po prvi se put u povijesti koristi Video assistant referee...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi put u povijesti, na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu, dosuđen je kazneni udarac nakon što je sudac pogledao sporni prekršaj na videosnimci u polufinalnoj utakmici između Kashima Antlersa i Atletico Nacionala koja je igrana u srijedu i koja je završila pobjedom japanske momčadi od 3-0.

Da pojasnimo, riječ je o video snimci koja pomaže sucu u donošenju ispravnih odluka (VAR - video assistant referee), odnosno da naknadno dosudi nešto što mu je eventualno promaknulo. To se dogodilo na utakmici Kashime i Atletica, kada je mađarski sudac Viktor Kassai naknadno dosudio jedanaesterac za japansku momčad.

Sudac koji nije bio na terenu pozvao je glavnog suca da pogleda na videosnimci prekršaj igrača kolumbijske momčadi Orlanda Berria.

Kassai je nakon pregleda snimke u 33. minuti susreta dosudio jedanaesterac za japansku momčad, a precizan s bijele točke bio je Shoma Doi. Odluka je bila ispravna kada je prekršaj u pitanju, no ono što je sucima koji prate ponovljene snimke i Kassaiju promaknulo je činjenica da je Nishi bio u nedozvoljenoj situaciji u trenutku upućivanja lopte.

Osobe koje su javile Kassaiju da je situacija bila sumnjiva sjede u posebnoj prostoriji i na raspolaganju im je klasični video prijenos, odnosno nemaju dodatnih kamera kojima bi mogle vidjeti situaciju iz drugog kuta.

Mađar Kassai je tako postao prvi sudac koji je pomoću tehnologije naknadno zaustavio utakmicu i dosudio jedanaesterac. Ostaje upitno kako će javnost reagirati zbog činjenice da je sucima pri donošenju odluke promaknulo zaleđe.

Treba reći da je tehnologija bila isprobavana već na nekoliko utakmica, ali nikada na službenoj natjecateljskoj poput ove.

U konačnici je Kashima slavila s 3:0 i izborila finale Svjetskog klupskog prvenstva u kojem će igrati s pobjednikom Americe i Real Madrida.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider