Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Što se to događa s Osijekom? Tri ključna razloga zbog kojih je Bjeličina momčad upala u krizu

Bjeličina trenerska kvaliteta je baš u tome da svoje momčadi brzo dovede do limita. Na možda najekstremniji način to je napravio upravo s Osijekom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osijek je u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive u posljednjim trenucima utakmice izbjegao treći poraz u nizu i time je dodatno produbio krizu. I rezultata i igre. Ako je igra dobra, rezultati će doći prije ili kasnije. Osijekov problem je taj što je igra više nego upitna.

U posljednjih pet utakmica Osijek je upisao samo jednu pobjedu, u derbiju protiv Rijeke, te dva poraza i dva remija. U posljednjih osam utakmica Osijek ima samo dvije pobjede, te po tri poraza i remija.

Može se reći da je Osijekova silazna putanja počela od onog neočekivanog remija sa Slavenom u Gradskom vrtu. Paradoksalno zvuči, ali to je možda i najbolja utakmica koju je Osijek odigrao u posljednjih osam nastupa.

Osijek u krizi igre i rezultata

Četiri dana poslije Osijek je doživio havariju u Sofiji, više igrom nego rezultatom, koji je bio sasvim pristojan u odnosu na igru. Da to nije bio samo trenutak slabosti, pokazalo je Osijekovo gostovanje u Puli, a potom i derbi s Dinamom, koji ga je igrom (ne i rezultatom) praktički pregazio u Gradskom vrtu. U obje utakmice Osijek je bio blizu nepodnošljivo niske razine prikazane u Sofiji.

Što se to događa s Osijekom? Lako bi sve bilo podvesti pod već famoznu drugu Bjeličinu sezonu, u kojoj su mu u prošlosti kola znala krenuti nizbrdo. U tom dimu ima vatre, no to ima i svoje objašnjenje.

gol expired Rasistički skandal u Italiji: Navijači Lazija vrijeđali suigrača Ante Rebića divider

Ako isključimo Dinamo, Bjelica je uglavnom radio u klubovima koji imaju poprilično limitiranu igračku kvalitetu. Pucanje u drugoj sezoni može se objasniti i time da je teško dugo držati razinu visoke napetosti koju Bjelica stvara u početnoj fazi preuzimanja kluba.

Bjelica je u Osijeku na neki način žrtva preuspješne prve sezone, u kojoj je premašio sva očekivanja. Ostvario je za Osijek gotovo nevjerojatan niz pozitivnih rezultata i čak je došao u poziciju da ozbiljno izazove osjetno kvalitetniji Dinamo.

Premašili limite prošle sezone

Kada je Bjelica sjeo na klupu Osijeka, koji je loše krenuo u sezonu i već je imao ozbiljan zaostatak za Modrima, tko je mogao očekivati da će se Osijek boriti za prvaka? Realno, nitko ili malo tko. Vjerojatno se i on sam iznenadio kako mu je krenulo.

Bjelica i njegov stručni stožer izvukli su iz svojih igrača sto posto, može se čak reći da su ozbiljno premašili limite. Moj je osobni dojam da prošlosezonska momčad Osijeka ni milimetar nije mogla bolje. To je bio njezin maksimum maksimuma. Bjeličina trenerska kvaliteta je baš u tome da svoje momčadi brzo dovede do limita. Na možda najekstremniji način to je napravio upravo s Osijekom.

gol expired Sjajni Ante Rebić u derbiju protiv Lazija oborio rekord Serie A divider

I s Dinamom je imao sličan uspjeh, sjetimo se da u Maksimiru nisu baš cvjetale ruže, prije dolaska Bjelice smijenjena su dva trenera u roku nekoliko mjeseci. Kada je Bjelica preuzeo Dinamo, vladala je velika neizvjesnost, stiglo je puno novih igrača za koje se nije znalo hoće li biti pojačanja.

Na kraju se pokazalo da su neki igrači premašili sva očekivanja, poput Oršića ili Petkovića. Ponajviše zbog vlastitih kvaliteta, ali, jasno, zahvaljujući i Bjeličinim trenerskim sposobnostima da ih osovi na noge i uklopi u momčad.

Osijek nema Dinamov kapacitet

Iako je već u prvoj sezoni napravila veliki iskorak, vrijeme je pokazalo da je u toj momčadi Modrih bilo još prostora za napredak. U odnosu na Osijek, bitna je razlika u tome što je Dinamo kao klub sposoban permanentno se pojačavati, u hodu praviti kvalitetne doselekcije, dok je u Osijeku to puno teže. Osječanima to zasad jako teško ide, jednostavno nemaju taj kapacitet, čak i s Bjelicom u ulozi menadžera engleskog tipa.

gol expired Kao da poraz nije bio dovoljan: Đokoviću poslije šoka na US Openu stigla i kazna divider

Osijekova politika već godinama mi je pomalo nejasna. Naime, zbog proturječnih tvrdnji nije mi jasno ima li Osijek novca ili nema? Ne jednom se dogodila prodaja ponajboljih igrača u ključnom trenutku. Često vrlo nelogično. Zoran Zekić bi mogao reći nešto više o toj temi.

Kako god, veliki Osijekov problem na početku ove sezone jest taj što olako prima golove. Teško ih je postizao i prošle sezone, ali ipak ih je nekako postizao, ali nije ih tako olako primao.

Puno nedostaju Majstorović i Silva

Budući da je Bjelica godinu dana u klubu i odradio je prve ljetne pripreme, na prvu je bilo logično očekivati da će Osijek napredovati, no izgubilo se iz vida ono što sam spomenuo na početku – da je Bjelica već iz te momčadi izvukao maksimum maksimuma i da je to teško održavati na duge staze, a druga je stvar, još bitnija, što Osijek ne samo da se nije pojačao, nego je, po mom sudu, oslabio.

Vjerujete li u direktan plasman Hrvatske na SP u Kataru?

Ukupno glasova:

I to tamo gdje je prošle sezone bio jako dobar – u obrani. Ne treba zaboraviti da je Osijek zimus izgubio stopera Antu Majstorovića i na kraju sezone desnog bočnog Igora Silvu. Iz ove perspektive pogotovo mi se čini da su to dva teško nadoknadiva igrača, za koje mislim da su bili možda i najbolji igrači Osijeka. Ne ulazim u to jesu li Osječani mogli zadržati tu dvojicu i zašto ih nisu zadržali, ali očigledno je da im jako nedostaju.

Prerano je reći hoće li se neki od novopridošlih igrača pokazati pojačanjem ili promašajem, no zasad se ne može reći da je Osijek pogodio. Ne vidi se, ali možda će se vidjeti, to će vrijeme pokazati.

Mierez je bolje čuvan, a igra pročitana

Treća bitna stvar zbog čega Osijeku ne ide kao prošle sezone jest taj da je Ramon Mierez puno bolje pažen od strane suparnika. Dobro su ga analizirali i pročitali njegove najbolje osobine. Mierez je igrač peterca, forte su mu igra glavom i snalaženje na malom prostoru, no nije odveć hitar te ga brži stoperi znatno lakše čuvaju kada je izvučen na širem prostoru.

HNL golovi: Lokomotiva - Osijek 1:0 (Dabro)

Iskusni trener CSKA dobro je to uočio i tako je postavio igru u Sofiji. Napao je i visoko podigao zadnju liniju, u kojoj je imao iznimno brze igrače koji su lako krotili Argentinca kada je trebalo zasprintati u prazan prostor. Otjeran od gola Mierez nije tako opasan. Ne čudi što ga je Bjelica brzo izvukao.

Dinamo je u Gradskom vrtu ponovio recept. Naravno da je u HNL-u malo momčadi sposobno za takvu igru, većina će se odlučiti za obranu i čvrsti blok, pa će Mierez u "boxu" prije ili kasnije doći do izražaja, no ovaj put teže jer Osijek mora učestalije napadati, a akcije su mu pročitane. Ne može ni Bočkaj, kada je na terenu, svaki put pogoditi slobodnjak ili centaršut baš u glavu. 

Puno je teže izgraditi napadačku igru

Osijekov problem je to što nema baš previše razrađenu napadačku igru. Nije ni prošle sezone na tom polju briljirao, mučio se, teško mu je išlo u napadu, no imao je čvršću obranu i momčad je bila nekako puno energičnija, britkija… Ukupnim momčadskim zalaganjem svi su nedostaci nadoknađivani. Sada to teže ide.

HNL golovi: Lokmotiva - Osijek 1:1 (Topčagić)

S obzirom na nesigurnu igru obrane, Osijeku će sve rjeđe biti dovoljan jedan ili dva gola za pobjedu. Bjelica će morati pronaći način kako da učvrsti obranu te u isto vrijeme osokoli i razigra momčad prema naprijed. Zna se da je najteže izgraditi napadačku igru. Puno je lakše stati u blok i čekati kontru. A Osijek kao veliki favorit protiv većine momčadi mora napadati, dok protivnici uglavnom stoje u bloku.

Bjelici treba klasa tipa Lovrića

Može se očekivati da će Osijek ubrzo izaći iz krize, ne može ovo trajati predugo, no pitanje je kada će pobjeđivati u nizovima jer samo na taj način može zaprijetiti Dinamu. Dojam je da mu nasušno nedostaje barem jedan klasni igrač poput Kristijana Lovrića, koji bi bio u stanju individualnim akcijama otključati bravu protivnika.

Bjelica je prošle sezone postavio vrlo visoke standarde koje će teško biti doseći, a kamoli prijeći, pogotovo ako se nastavi prodaja ključnih igrača. Iz ovog ili onog razloga, svejedno.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider