Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
jedva čekamo

Stižu napokon promjere u VAR-u i to kod onog što sve živcira - zaleđa

Provjera zaleđa u nogometu uskoro bi trebala biti pojednostavljena.

VAR soba (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Radna skupina za inovacijsku izvrsnost pri Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) sve je bliže pojednostavljenom i jeftinijem konceptu VAR-a koji bi mogao imati mnogo širu primjenu od današnje, objavila je u utorak FIFA.

Nakon održana četiri sastanka te razmjene iskustava o dosadašnjoj primjeni VAR-a i prezentacije rezultata istraživanja i testiranja, radna skupina će pred FIFA-u i njen odbor za promjenu nogometnih pravila (IFAB) iznijeti prijedlog sljedećih koraka u primjeni jednostavnijeg oblika VAR-a.

Jedna od tema o kojoj je raspravljala radna skupina bio je razvoj poluautomatske tehnologije za provjeru zaleđa, kojom bi se proces provjere u tim situacijama pojednostavio i učinio što efikasnijim.

"Nakon inicijalne demonstracije mogućnosti novog sustava, tri tehnološke tvrtke su izrazile su spremnost prijeći na sljedeću fazu razvoja, već od početka sljedeće godine", stoji u priopćenju FIFA-e.

Sljedeća faza podrazumijeva razvijanje algoritama, kao i unapređivanje vizualizacije situacija kod teških odluka vezanih za pravilo zaleđa.

Mnoge odluke VAR-a vezane za zaleđe, koje su donesene posljednjih tjedana, posebno u engleskoj Premier ligi, naišle su na brojne i oštre kritike, jer su poništeni golovi koje je velika većina smatrala potpuno regularnima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider