Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
''nije to football menager''

Sportski direktor Hajduka objasnio zašto je prodan Ohandza i zašto besplatno odlaze dva mlada igrača

Odlaskom najboljeg napadača ove sezone Hajduk je službeno završio zimski prijelazni rok.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ponajbolji nogometaš Hajduka u ovoj sezoni Franck Ohandza u posljednjim je satima prijelaznog roka u Kini završio svoj transfer u bogati Shenzhen FC, koji trenutno igra u drugoj kineskoj ligi. Zbog toga će Bijeli oslabljeni u borbu za Kup i drugo mjesto na kraju sezone, ali i bogatiji za desetak milijuna kuna.

Navijači su podijeljeni oko posljednjeg transfera Hajduka, no klub je ipak uspio zaraditi solidan novac za igrača koji bi za tri mjeseca mogao otići besplatno i koji je čvrsto odlučio zaraditi veliki novac (navodno pet puta veća plaća) na bogatom kineskom tržištu.

Sportski direktor Mario Branco dao je veliki intervju za službenu stranicu kluba u kojem objašnjava kako je došlo do odlaska Kamerunca.

''Zadnji transfer koji smo planirali za ovaj prijelazni rok bio je dovođenje Marija Tičinovića, no činjenica je isto i da se kinesko tržište zatvaralo tek 28. veljače, a poznato je kako oni često djeluju u zadnjim trenucima prijelaznog roka. Tako je bilo i u ovom slučaju Ohandze. Odbili smo prve dvije ponude jer smo smatrali da iznosi nisu ti koji bi nam opravdali izostanak tako važnog igrača u ovom dijelu sezone, no posljednja ponuda koju smo dobili natjerala nas je da razmotrimo sve prednosti i nedostatke prodaje.''

''Vjerujem da smo u posljednji 21 mjesec, koliko smo ovdje, pokazali da djelujemo prije svega profesionalno i racionalno. Odlučili smo ne ugroziti priliku za veliki prihod kojeg Klub može dobiti za igrača koji je pred istekom ugovora. Moj ugovor istječe naljeto i svjestan sam da će se moj rad suditi po sportskom rezultatu, a odlazak Ohandze sigurno neće pridonijeti tom kratkoročnom cilju. Ipak, donio sam ovu odluku jer je ispravna i tko god bude sportski direktor naljeto, imat će na raspolaganju resurse koje nisam imao kad sam došao u Klub. Istina, radi se o riziku, promišljenom riziku koji sam odlučio preuzeti.''

''Od rezultata ne odustajemo, no kad bismo bili sebični i sve podredili trenutnom rezultatu, ne bismo u ovom trenutku prodali Ohandzu, jednako kao što ne bismo prodali ni Nikolu Vlašića i Antu Ercega. Naša odgovornost je brinuti o održivoj budućnosti Hajduka koja je važnija od kratkoročnih interesa profesionalaca koji trenutno obavljaju svoj posao za Klub'', kaže Branco i nastavlja:

''Transfer Francka u Shenzhen FC je fantastičan posao u vrlo delikatnom trenutku. Često ponavljam, ovo nije football manager nego stvarnost. Postoji toliko parametara i informacija temeljem kojih se donose odluke. Ponuda za Francka jedan je u nizu dokaza kako je nogomet dinamičan, a moja obveza je donositi teške odluke, za to sam plaćen. Naravno da plaća i povjerenje nose i odgovornost koju sam spreman preuzeti za teške odluke. Kao i lani, ove sezone smo bili na rubu potpisivanja novog ugovora u skladu s uvjetima koje je Hajduk podrazumijevao prihvatljivima. Da ova ponuda nije došla to bi se dogodilo. Ovu ponudu u ovom trenutku nismo očekivali, ali je s Franckovim doprinosom momčadi posljednjih mjeseci dokaz da smo dobro odlučili. Dokazana je činjenica da Franck pruža puno bolje igre kako mu se ugovor primiče kraju. Na kraju, da je imao ugovor i duže od lipnja bilo bi jako teško na europskom tržištu dobiti bolju ponudu od ove.''

Pred Hajdukom je subotnja utakmica s Rudešom, pa stiže na Poljud i Istra 1961, ide se potom u Zagreb na polufinale Kupa. Protiv Rudeša i Istre 1961 Ohandze ionako ne bi bilo zbog crvenog kartona koji je, smatraju mnogi, Ohandza namjerno zaradio kako bi klubu pokazao da želi otići.

''Treneru nije lako izgubiti tako važne igrače kao što su Erceg i Ohandza. Napravili smo u ovom prijelaznom roku najbolje što smo mogli da bismo nadomjestili Ercega i povećali konkurenciju na pojedinim pozicijama, no Ohandzu nije moguće zamijeniti na takav način u ovom trenutku. Vjerujem da Ahmed Said Said, Hugo Almeida, a za koji tjedan i Marko Futacs, kao i mladi igrači koje imamo i koji su pokazali vrijednost pružaju dovoljno opcija za konkurentnost u preostalom dijelu sezone.''

Atmosferu na polju sportske politike kluba pokvarila je najava odlaska dva mlada igrača, 22-godišnjeg vratara Ive Grbića i godinu dana mlađeg Petra Bosančića.

''Radi se o dvojici mladih igrača čije smo vrijednosti i potencijal prepoznali i s kojima smo htjeli produžiti ugovore. Obojici smo ponudili još kvalitetnije uvjete, a kad je Grbić u pitanju, nismo mu mogli jamčiti nastupe koji su bili njegov izričiti zahtjev. Kod Bosančića je situacija drugačija. Dogovorili smo sve uvjete, igrač je na njih pristao i kad je trebao potpisati, predomislio se. Žao mi je što se stvar tako razvila, ali pravo igrača i njihovih menadžera je da donose odluke za koje vjeruju da su najbolje za njih. Hajduk će do kraja ugovora prema njima izvršavati sve obveze, a oni jednako tako trebaju izvršavati svoje prema Hajduku'', poručuje Branco.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider