Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pravi razlog odlaska

Oteo je Neymara Realu i završio u zatvoru: Sada je otkrio zašto je Guardiola napustio Messijevu Barcu

Bivši predsjednik Barcelone Sandro Rosell iznio je svoje mišljenje zbog čega je Pep Guardiola napustio Barcelonu…

Sandro Rosell i Pep Guardiola s momčadi Barcelone 2010. (Foto: Afp)

Sandro Rosell je u intervju za El Periodico demantirao već uvriježeno mišljenje glasine da je Pep Guardiola napustio Barcelonu zbog sukoba s upravom, odnosno s njim kao tadašnjim predsjednikom najvećeg katalonskog kluba.

„To nije istina“, britko je odgovorio na optužbe struje koja ga označava glavnim krivcem za Guradiolin odlazak.

"I Guardiola i igrači su to objasnili aktivno i pasivno. Pep je otišao zbog svađe s igračima. Zbog problema u svlačionici", rekao je Rosell koji skromno smatra da su njegove četiri godine u predsjedničkoj fotelji najbolje u povijesti kluba.

Rosell otkrio zašto je Guardiola napustio Barcelonu

Nije da nema argumente. Barca je pod njegovim vodstvom osvojila dvije La Lige jednu Ligu prvaka, Kup kralja, španjolski i UEFA Superkup te Svjetsko klupsko prvenstvo.

"U trofejima, u zarađenom novcu, u stvorenoj baštini, u društvenoj funkciji, u Zakladi... Bili smo u svemu najbolji. To su neoborivi podaci", kaže Rosell i podcrtava:

Manuel Neuer Manuel Neuer krenuo u avanturu života: Biciklom do "svoje" Hrvatske divider

"Možete reći: 'Ne sviđa mi se Rosell, ne mogu ga podnijeti'. Ali objektivni podaci mog menadžmenta objavljeni su na službenoj stranici Barce. Nikada se nisam branio, ali brojke su takve jesu. To je činjenično stanje."

Završio je s vrlo snažnom porukom i o eri svojeg nasljednika i prvog suradnika Josepa Marije Bartomeua:

"Od 2010. do 2020., uključujući pandemiju, dogodile su se najbolje godine u povijesti kluba."

Ako pitate rivalsku struju današnjeg predsjednika Joana Laporte, te će navode s gnušanjem odbiti. Rosell je prošao put od zvijezda do trnja.

Kondomi i vazelin na ulazu u zatvor

Godine 2010. postao je predsjednik Barcelone zamijenivši u fotelji Laportu, u čijem je bio timu na početku prvog mandata, tamo još 2003., a onda su se posvađali i postali ljuti suparnici.

Rosell je izdržao na tronu katalonskog kluba četiri godine. Zbog porezne „afere Neymar“ i sumnju u korupciju, bio je prisiljen abdicirati s mjesta predsjednika u siječnju 2014., a 2017. završio je u zatvoru, i to bez mogućnosti jamčevine, zbog optužbi za pranje novca u aferi oko televizijskih prava brazilske reprezentacije.

Pedri i Luka Modrić Spektakularna transformacija "novog Inieste": Veliki Barcin talent zadivio isklesanim mišićima, evo kako sad izgleda divider

Proveo je u istražnom zatvoru 643 dana. Za to vrijeme 13 puta mu je odbijena žalba za privremeno puštanje na slobodu, da bi ga sud naposljetku oslobodio.

Cijelo vrijeme je tvrdio da je nevin, a nakon izlaska iz zatvora opisao je svoju kalvariju kao najtežim životnim iskušenjem.

„Na ulazu u zatvor dali su mi četiri kondoma i vazelin. Silno sam se zabrinuo“, smogao je snage našalite se u razgovoru s novinarima nakon izlaska iz zatvora.

Oteo je Neymara Realu i završio u zatvoru

Neke njegove katalonske pristalice će reći da je nastradao zbog toga što je oteo Neymara Florentinu Perezu, odnosno Realu ispred nosa i da je zbog toga platio visoku cijenu. I sam je tvrdio da se protiv njega okrenula državna struktura i da je žrtva spletki.

Kako god, preko noći je iz sjaja i tamjana preseli u strogo čuvani madridski zatvor. Zacijelo mu nije bilo lako. Koliko je bio ljut na španjolsku državu toliko je bio kivan i na Barcelonu. Sugerirao je da je ostavljen na cjedilu.

Sandro Rosell i Neymar (Foto: AFP) Sandro Rosell i Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako se pohvalno izrazio o mandatu Josepa Marije Bartomeua, koji je u međuvremenu također neslavno napustio Barcelonu, nikada ga nije spomenuo u kontekstu rijetkih ljudi koji su ostali uz njega u najtežim trenucima i pomagali mu kako su znali i umjeli.

Kao što je poznato, Bartomeu je u ljeto 2021. podnio ostavku kada je vidio da će biti potučen na referendumu.

Ostavio je klub u ogromnim dugovima, praktički pred propašću, a iza njega se povlači brdo afera. Priča još nije gotova jer je Laporta najavio da bi ga mogli krivično goniti. Optužnice za korupciju navodno su pripremljene, no vidjet ćemo što će od svega biti.

Zajedno počeli i onda se potukli oko vlasti

Uzgred rečeno, Rosell i Bartomeu optužili su Laportu 2010. za pronevjeru nekoliko desetaka milijuna eura, ali sud ju je odbio.

Dakle, bilo je tu svega. Kako to obično biva, zajedno su počeli, jedini drugima bili su najbliži suradnici, zajednički su rušili suparnike, a kada bi došli na vlast, onda su se zakačili. Politička priča toliko puta opjevana na svim meridijanima.

Alexia Putellas i igračice Barcelone slave plasman u finale Lige prvaka Katalonija puca od bijesa: Teška ozljeda Barcine zvijezde, rafalna paljba po španjolskom savezu i izborniku divider

Rosella se optuživalo da je glavni krivac zbog čega je Pep Guardila napustio Barcelonu nakon što je u četiri godine osvojio tri naslova prvaka Španjolske i dvije Lige prvaka. Jedno prvenstvo i jednu Ligu prvaka osvojio je u Rosellovoj predsjedničkoj eri.

Guardiola je otišao na kraju sezone 2012. pod nikad razjašnjenim okolnostima. Naveo je da je umoran i da se zasitio, ali dugo se spekuliralo da je lošim odnosima s upravom, ponajprije dvojcem na vrhu – Rosellom i dopredsjednikom Bartomeuo.

Kako je vrijeme porolazilo, polako su se probijale i glasine da je zapravo glavni razlog sve lošiji odnosi s glavnim igračima, koji su u međuvremenu postali velike zvijezde i oteli su se Pepovoj kontroli. Eto, sada je i Rosell potvrdio tu priču. Čini se da je to dim u kojem ima dosta vatre.  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider