Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mala soba tri sa tri

Životna drama spasitelja Barce: Oteo Neymara Realu, a onda "platio glavom"

Bivši predsjednik Barcelone Sandro Rosell već 11 mjeseci nalazi se u madridskom zatvoru pod strogim režimom.

Galerija Sandro Rosell i Neymar (Foto: AFP)

Znate li gdje je čovjek koji je prije pet godina oteo Neymara ispred nosa predsjedniku Reala Florentinu Perezu i doveo ga u Barcelonu te izvukao katalonski klub iz velikih financijskih neprilika u koje je zapao pod vodstvom njegova prethodnika Joana Laporte?

Riječ je o Sandru Rosellu, bivšem predsjedniku Barcelone. Rosell proživljava pravu životnu dramu. Uglavnom provodi dane u deset kvadrata zatvorske ćelije u madridskom Soto del Realu. Već je jedanaest mjeseci u zatvoru nakon što je optužen za „pranje“ 15 milijuna eura i udruživanja u zločinačku organizaciju. Osumnjičen je u sklopu šire istrage FBI-a o mitu i korupciji u FIFA-i.

Teške optužbe

Optužuje ga se da je "mutio" s novcem od televizijskih i marketinških ugovora brazilske nogometne federacije. Sutkinja Carmen Lamela deseti je put odbila molbu obitelji da ga pusti da se brani sa slobode. Međutim, nema popusta, Rosell je još uvijek u zatvoru i bit će tamo do daljnjeg.

Kao i u mnogim sličnim slučajevima, okrivljenik i njegova obitelj tvrde da je nevin. Ističu da su mnogi drugi optuženici u sličnim, pa i znatno težim slučajevima, recimo pronevjere državnog novca, pušteni da se brane sa slobode, dok njega zadržavaju u zatvoru. Rosell smatra da je žrtva političkog progona. Zvuči poznato, zar ne? Rosellov argument da slučaj ima političku pozadinu jest taj da mu je otac jedan od osnivača velike političke stranke (Convergencia Democrática de Cataluña) koja se aktivno bori za neovisnosti Katalonije, te da ta priča ima puno veze s njegovom.

Ukratko, „madridska centrala“ na taj način osvećuje se njemu i njegovoj obitelji koja je poznata po zagovaranju katalonske neovisnosti. To je njegovo objašnjenje cijelog slučaja. Imidž borca za katalonsku stvar u bitnom je utjecao i na to da je postao predsjednik Barcelone 2010. Kronološki gledano, Rosellove muke zapravo počinju od trenutku kada je u pravom trileru preoteo Neymar ispred nosa predsjedniku Reala.

Rosell u madridskom zatvoru

Tom sumnjivom operacijom otvorio se slučaj koji je doveo do Rosellove abdikacije, a potom i sudskog progona Rosella, Barcelone i Neymara. Rosell ipak nije zaglavio u zatvoru zbog tog transfera, nego zbog navedenih optužbi za financijske makinacije u privatnoj korespondenciji koja nema veze s Barcelonom, barem ne izravne veze.

Rosellu sigurno nije lako. Iz sjaja i tamjana preselio je u jednu potpuno drugu stvarnost. U madridskom zatvoru nema privilegija i luksuza, tamo vladaju stroga pravila i željezna disciplina. Posjete su dopuštene jednom tjedno, i to na 40 minuta bez fizičkog kontakta. Jednom mjesečno ima pravo na dva sata druženja u zato predviđenim sobama sa suprugom, djecom, trojicom braće ili ostatkom uže obitelji. Katalonski mediji otkrivaju da puno čita u zatvorskoj biblioteci, proučava vlastiti slučaj i smišlja plan kako da se izbavi iz neprilike.

Zatvorska hrana nigdje nije baš ukusna, pa ni u madridskoj kaznionici. Kažu da je vidno smršavio, a i nije bio neka gromada od čovjeka, pa možemo samo zamisliti kako izgleda. No, nije se odrekao fizičke aktivnosti i sporta, obavezno dva sata na dan hoda u zatvorskom krugu, a kad se ukaže prilika, zaigra i nogomet s ostalim zatvorenicima. Kako god završio njegov slučaj, ostat će upisan kao predsjednik Barcelone koji je osvojio dva naslova prvaka Španjolske, Ligu prvaka, Kup kralja, Svjetsko klupsko prvenstvo, španjolski Superkup i UEFA Superkup.

Dakle, Barcelona je pod njegovim vodstvom osvojila sve trofeje koji su mogu osvojiti u klupskom nogometu. Ako mu to u ovom trenutku može biti neka utjeha, spada u red najuspješnijih predsjednika Barcelone. Na kraju krajeva, može se pohvaliti da je priskrbio Barceloni nogometaša kojim je srušila svjetski transferni rekord i zaradila 222 milijuna eura.

Spasio Barcu od bankrota

Vratio je Fabregasa iz Arsenala, Jordija Albu iz Valencije, a doveo je još Alexisa Sancheza, Javiera Mascherana i Alexa Songa. Rosell smatra svojom najvećom pobjedom financijsku konsolidaciju katalonskog kluba koji je, kako je znao reći, spasio od bankrota i doveo ga do toga da je u ljeto 2012. ostvario najveći profit u povijesti kluba od 45 milijuna eura.

Rosellove pristaše podcrtavaju da je upravo on doveo Barcelonu u situaciju da posljednjih godina bilježi astronomske prihode te je po tome došla uz bok Real Madridu i Manchester Unitedu, klubovima koji su u ranijem razdoblju na tom planu imali osjetniju prednost u odnosu na Barcelonu. Rosell je možda spasio Barcelonu, ali pitanje je može li spasiti sebe?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider