Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Napad na Ligu prvaka

Dinamova lista za prodaju: Dva najizglednija kandidata za odlazak i veliku zaradu

Nakon što je premoćno osvojio hrvatsko prvenstvo, Dinamo se okreće slaganju momčadi za napad na Ligu prvaka…

Galerija Dinamo slavi naslov prvaka (Photo: Luka Stanzl/PIXSELL)

Dinamo je uvjerljivo obranio naslov prvaka, a sada slijedi napad na Ligu prvaka. Nema mnogo vremena za odmor i uživanje, okupljanje Modrih već je za tri tjedna. Budući da neki idu na reprezentativne akcije, svi će se okupiti tek u kasnijoj fazi priprema.

„Dosta je komplicirano ljeto pred nama jer ćemo se skupljati u dva-tri termina. Ali mislim da ćemo se posložiti i opet biti dobri“, optimistički je najavio Nenad Bjelica na presici nakon sinoćnje pobjede nad Hajdukom.

Bjelica ne krije da je Liga prvaka velika želja.
„Nema imperativa, pokušat ćemo to ostvariti. Možemo obećati da ćemo dati sve od sebe. Vjerujem da ćemo ostvariti Ligu prvaka.“

S kim će Dinamo napasti Ligu prvaka?

Ključno je pitanje koliko će igrača ovog ljeta napustiti Dinamo i u kojoj fazi prijelaznog roka.

„Možda će otići dvojica-trojica, ostali ostaju“, kategoričan je trener Dinama.

Dani Olmo najtraženiji je igrač Dinama i prvi koji bi mogao otići. Međutim, nije isto hoće li ostati do kraja kvalifikacija ili će otići u ranoj fazi prijelaznog roka.

„Vidjet ćemo kada je trenutak za odlazak; možda za tri mjeseca, možda za godinu dana. Vidjet ćemo, siguran sam da će on svaku odluku prihvatiti“, ističe Bjelica.

Prema Bjeličinu odgovoru može se zaključiti da u Dinamu još kalkuliraju što napraviti. To će ipak više ovisiti o potencijalnom kupcu nego o Dinamu. Ako se pojavi kupac koji je spreman iskrcati 25-30 milijuna eura, jasno je da Dinamo neće moći postavljati uvjete.

Dani Olmo najvrjedniji eksponat

Ozbiljni klubovi u principu uvijek žele imati novog igrača što prije u kadru. Tako je i s Dinamom kada dovodi nove igrače. No nije to čvrsto pravilo jer nije uvijek sve idealno posloženo. Najveće zvijezde nerijetko realiziraju transfere u finišu prijelaznog roka.

U takvim slučajevima klubovi kalkuliraju i pogađanje ponekad traje do zadnjeg trenutka. U cajtnotu su obavljeni mnogi veliki transferi. E, sad, pitanje je što je to veliki transfer.

To je relativno, ovisi od kluba do kluba. Primjerice, za Barcelonu ili Real kupovina Danija Olma ne bi bio neki neviđeni spektakl. Transferi od tridesetak milijuna eura za španjolske divove osrednje su veličine.

S druge strane, za Sevillu ili Valenciju, za koje se, među ostalim, spekulira da su zainteresirane za mladog španjolskog reprezentativca, to je već jako velik transfer. Valencia je platila samo dva igrača s 30 ili više milijuna eura, Rodriga (30 milijuna) i Goncala Guedesa (40 milijuna), a Sevillin je rekordni transfer Luisa Muriela za 21,5 milijun eura.

Je li Dinamo u financijskim problemima?

Ako Olma doista mjerkaju velikani u rangu Reala i Barcelone, teško da će se pogađati do posljednjeg trenutka. Još manje bi pristali da ga ostave u Dinamu do kraja kvalifikacija, iako ni to nije nemoguće.

U Dinamu sigurno kalkuliraju i s time što je Olmo pozvan u mladu španjolsku reprezentaciju za predstojeći Euro u Italiji i San Marinu. Ako Olmo ostavi dobar dojam, to bi mu moglo dodatno povećati cijenu. Klubovi koji ga prate svjesni su te činjenice i možda će pokušati što prije zaključiti posao.

BBB-i provocirali Torcidu popularnim stihovima Vojka V, okršaj na Branimirovoj ulici Torcida na Maksimiru (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Torcida na Maksimiru (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Torcida na Maksimiru (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Logično bi bilo zaključiti da se Dinamu nigdje ne žuri, da nije prisiljen navrat-nanos prodavati igrače jer u modru blagajnu kapnut će lijepa svota od zarade u Europskoj ligi, no s maksimirskim vlastodršcima nikad se ne zna.

Tko zna kakva je točno financijska situacija u klubu? Zna se da je Dinamo podizao kredite, a i proračun mu je još uvijek prilično visok, navodno još uvijek viši od 35 milijuna eura. Ne bismo se začudili da Modrima novac treba što hitnije kako bi zatvorili neke dubioze.

Livaković drugi kandidat za prodaju

Prema našim informacijama, drugi je na listi za prodaju Dominik Livaković. Vratar Dinama imao je vrlo dobru sezonu, potvrdio je formu i u derbiju. Livaković će gotovo sigurno braniti protiv Walesa u Osijeku u kvalifikacijama za Euro 2020.

Ako tu utakmicu odradi na adekvatan način, cijena će mu zacijelo skočiti. Dinamo ima na klupi iskusnog Danijela Zagorca, koji je za mnoge ponajbolji vratar lige. Ako malo odvratimo film unatrag, Zagorac je odlično branio u europskim kvalifikacijama. Šteta da takav vratar trune na klupi.

U svakom slučaju, na njega se može ozbiljno računati. Osim toga, odlaskom Livakovića otvorilo bi se mjesto za talentiranog Dinka Horkaša, koji bi trebao imati sličan razvojni put kao Livaković. Zagorac bi mu bio mentor u prijelaznoj fazi dok ne postane prvi vratar kluba.

Bjelica je rekao da više od trojice standardnih igrača neće otići. Taj treći mogao bi biti bilo koji prvotimac koji dobije dobru ponudu. U veznom redu velika je gužva, a Arijan Ademi nameće se kao logičan izbor.

Ademi ima zamjenu

Njemu je nekako i vrijeme da napravi inozemni transfer. Dinamo mu vjerojatno ne bi radio probleme ako sleti zadovoljavajuća ponuda. Modri ionako imaju zamjenu, Ivan Šunjić već se dokazao i profilirao na poziciji zadnjeg veznog.

Amer Gojak također bi lako mogao otići. Problem je što je u drugom dijelu sezonu dosta pao i pitanje je je li interes potencijalnih kupaca splasnuo. Prevladava dojam da se radi o igraču ograničena potencijala.

Dinamo proslavio naslov pobjedom protiv Hajduka pred 15 tisuća navijača Arijan Ademi, Izet Hajrović, Dani Olmo (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL Dinamo i Hajduk (GOL.hr)

Nikola Moro odradio je vrlo dobre zimske pripreme nakon dugačkog oporavka od teške ozljede koljena. Činilo se da bi mogao biti veliko Dinamovo pojačanje u proljetnom dijelu sezone, no od toga nije bilo ništa. Moro stagnira i ponovno otvara pitanje koje su njegove krajnje mogućnosti.

Moro stagnira

Međutim, on je još uvijek mlad i ima vremena. Možda se na predstojećem Euru U-21 ponovno vrati u centar pažnje. Ako bi se to dogodilo, možda i sleti neka dobra ponuda. U ovom trenutku se čini da bi je Dinamo dočekao objeručke.

Logičnim se čini i odlazak jednog napadača. Dinamu u ovom trenutku ima trojicu u rosteru, to su Mario Gavranović, Bruno Petković i Komnen Andrić. Ako zatreba, u vrhu napada može igrati i Iyayi Atiemwen.

Dakle, u napadu je poprilična gužva i netko bi mogao napustiti Maksimir. Pitanje je tko? Gavranović je donedavno važio kao glavni kandidat, ali u posljednje vrijeme o njegovu odlasku sve manje se priča. On ima odličnu plaću u Dinamu, ima 29 godina i teško da u nekom osrednjem europskom klubu može dobiti mnogo bolji ugovor. Dakle, morao bi zainteresirati veće klubove, a to i nije baš tako izgledno.

Može li Petković još više i bolje?

Bruno Petković napravio je bombastičan iskorak ove sezone. U jako kratkom razdoblju od malo poznatog igrača široj hrvatskoj javnosti prometnuo se u reprezentativca. U posljednje vrijeme pao je u formi, no to se i moglo očekivati.

Petković je još uvijek mlad i neiskusan, a ovo mu je prva ozbiljnija sezona u profesionalnom nogometu. Čini se da je i malo poletio, napravio je nekoliko sitnih disciplinskih prijestupa pa mu je Bjelica morao udijeliti packe.

Ključno je pitanje može li Petković još više i bolje ili je ovo ljeto najbolji trenutak za prodaju? Čini nam se da bi Petković mogao otići ako stigne dobra ponuda. Andrić je u pričuvi, on je tek došao i nema previše logike da ga se odmah prodaje.

Logičnije zvuči da će Dinamo s njim pokušati napraviti isto što i s Petkovićem; u kratkom roku u potpunosti ga afirmirati, a onda pokušati dobro prodati. Ista je priča s Atiemwenom.

Gužva na desnom boku

Podjednaka je gužva i na desnoj bočnoj strani. Dolazak Ive Pinta sugerira da je Petar Stojanović na izlaznim vratima. Stječe se dojam da bi ga Dinamo rado prodao. Iranac Sadegh Moharrami stekao je potrebno iskustvo i u idućoj sezoni mogao bi napraviti veći iskorak.

Na stoperskim pozicijama ne bi trebalo biti većih pomaka. Bjelica želi zadržati najvažnije igrače. Kévin Théophile-Catherine, Emir Dilaver i Amir Rrahmani trebali bi ostati. To još više važi za jedinog pravog lijevog bočnog, Marina Leovca.

Rrahmani je pokrivao lijevu stranu u nedostatku boljih rješenja. U principu nije bio loš, ponekad je bio čak i vrlo dobar, ali to ipak nije to. Dinamo će vjerojatno pokušati nabaviti još jednog lijevog bočnog.

Ako dođe do dva-tri odlaska bitnih igrača, Bjelica je najavio da će se Modri pojačati na tim pozicijama, no da neće bezglavo kupovati i bespotrebno širiti roster. Ova sezona pokazala je da Dinamo ima solidnu širinu i da nema potrebe ludovati. Jasno, sve će ovisiti o tome tko ode. Bjelica je stvorio dobre temelje i sad mu je potrebna samo nadogradnja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider