Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"nema veze sa sportom"

Rusi kreću u ofenzivu da sruše četverogodišnju suspenziju: Putin tvrdi da zna o čemu je riječ

Ruski predsjednik Vladimir Putin uvjeren je da je suspenzija cijele nacije politički usmjerena odluka, a ne pokušaj da se očisti sport od dopinga.

Vladimir Putin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u Parizu da Moskva ima temelja za žalbu protiv odluke Svjetske antidopinške agencije o zabrani sudjelovanja ruskih sportaša na velikim natjecanjima sljedeće četiri godine, čime se, ustvrdio je Putin, krši Olimpijska povelja.

Rusiji je zabranjeno sudjelovanje na najvećim svjetskim sportskim natjecanjima u sljedeće četiri godine, uključujući sljedeće ljetne i zimske olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022, zbog manipuliranja uzorcima i rezultatima testiranja na doping.

Putin je najavio da će Rusija analizirati odluku za koju je rekao da "miriše" na politiku i nije u interesu sporta.

Lionel Messi (Foto: AFP) Barcelona pokazala nepoštovanje prema Ligi prvaka, Borussia (D) će poludjeti

Izvršni odbor Svjetske antidopinške agencije odluku je donio na temelju zaključka da je Moskva podmetala lažne dokaze i brisala dokumente povezane s pozitivnim nalazima na testiranjima u laboratorijskim podacima koji su mogli pomoći da se otkriju sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Putin je na konferenciji za novinare održanoj u Parizu nakon njegova sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelinskijem rekao da zaključci Agencije ne sadrže pritužbe upućene ruskom olimpijskom odboru.

Overeem napušta oktogon (Foto: GOL.hr) Nakon najtežeg poraza u karijeri iz bolnice se javio Overeem: "Usnica trenutačno ne izgleda seksi"

"Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda se ona mora natjecati pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka Agencije krši povelju. Imamo temelja za žalbu", rekao je Putin.

Svaka kazna mora biti individualna i povezana s onim što je napravila neka osoba, rekao je ruski predsjednik te dodao da kazna ne može biti kolektivna i odnositi se na ljude koji nemaju veze s prijestupom.

"Donese li netko odluku o kolektivnoj kazni, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoći međunarodnoga sporta, nego politička odluka koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta", rekao je Putin.

Nastavi čitati