Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svakidašnja jadikovka

Ruse razljutio Petkovićev slalom: "Tužna je istina - Dinamo je bolji od bilo kojeg ruskog kluba"

Petković je bio nerješiva enigma za neobično mekane Ruse. Kada je on raspoložen za igru, kada je u golgeterskoj formi, „a je to“ obrane poput Krasnodarove, imaju malu šansu izvući živu glavu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je Krasnodar jučer izgubio od Dinama u prvoj utakmici šesnaestine finala Europske lige, Rusi jadikuju nad onim što je ostalo od njihova klupskog nogometa. Krasnodar je jedini ruski klub koji je uspio prezimiti u Europi, a i on je, realno, blizu ispadanja.

„Ne bih unaprijed sahranio Krasnodar, koji nakon poraza 3:2 na svojem stadionu mora pobijediti s dva gola razlike u Zagrebu. Dinamo ima mladu momčad koja se može podati lažnom osjećaju da je sve gotovo. Nećemo vidjeti pravi pakao Maksimira, a na gostovanjima u Europi ove sezone Bikovi igraju dobro. U skupini Lige prvaka izgubili su samo od Seville, sjećamo se kako“, konstatira u komentaru novinar ruskog dnevnika Sport-Expressa Igor Rabiner pa zaključuje:

"Dinamo je bolji od bilo kojeg ruskog kluba"

„Pokušavam sam sebe uvjeriti da nije gotovo, ali svjestan sam toga da je obrana Krasnodara nekoliko puta lošija od napada. Čak i ako Bikovi postignu dva ili tri gola u Zagrebu, teško je zamisliti da im Hrvati neće zabiti koliko je potrebno.

Ne, nije slučajno da je hrvatski Dinamo nadjačao moskovski CSKA u skupini Europske lige. Zagrepčani su trenutačno bolji od bilo kojeg ruskog kluba, koliko god to bilo tužno priznati. Jednostavno, to je danas ruski nogomet“, zaključio je Rabiner.

gol expired Oglasio se tragičar Krasnodara, Rusi vjeruju u prolaz: "Teško je reći je li rezultat pošten" divider

Nisu se Rusi predali, ali prema svemu što se može pročitati, njihovi mediji prilično su defetistički nastrojeni. Nude svakidašnju jadikovku nad nekoć jakim ruskim klubovima koji su posljednjih godina uglavnom prolaznici u europskim kupovima. 

Rabiner kaže da se ne može sve svaliti na vratara Gorodova, koji je izravni krivac za dva od tri Dinamova gola. Krasnodaru veoma nedostaje prvi vratar Safonov, najvrjedniji igrač momčadi, no postoje i drugi objektivni problemi.

Vratar veliki problem

„Naravno, kada obrana, pa i vezni red nisu sigurni u vratara, igraju nervoznije i nesigurnije. Međutim, nedostatak ravnoteže u igri, što se vidjelo i protiv Lokomotive u prijateljskoj utakmici u Marbelli i sada protiv Dinama, ne može se objasniti samo lošim izdanjem 35-godišnjeg vratara. Krasnodar ima sistematski problem“, ističe Rabiner.

gol expired Rusi plaču nakon poraza, naklonili su se "neatraktivnom" Dinamu: "Igrali su poput PSG-a" divider

Možda Gorodov neće braniti u Zagrebu, ali Rusi će i u Maksimiru istrčati bez svojeg prvog vratara, a to im je jako veliki hendikep. Očito je da za njega nemaju odgovarajuću zamjenu. Da je imaju, ne bi branio Gorodov. Ruski su novinari i prije utakmice strahovali od njegovih intervencija. Dakle, znalo se da je velika šansa kako će nešto uprskati, ali opet nisu imali koga staviti. Jednostavno nemaju rješenje.

Ruse ljuti obrana

Iako se svi slažu da je Gorodov čista katastrofa, Rabiner ima još veće zamjerke prema obrani. Petkovićev slalom ga je prilično razljutio.

„Sjetite se trećeg pogotka, kada je autor prva dva pogotka Petković u pozicijskom napadu prošao tri igrača. Kompletna obrana pomaknula se u njegovu smjeru, a ispostavilo se da je Atiemwen potpuno sam na desnoj strani. Bila su dovoljna dva jednostavna dodavanja da izbije pred Gorodova i neometan pogodi bliži kut. Bilo je puno igrača Krasnodara u obrani, ali nije bilo smisla u njihovu postavljanju. Svi su samo gledali kako gosti igraju, nisu bili ništa aktivniji od mene na kauču.“

Rabiner utvrđuje da je Dinamo u Krasnodaru primio više golova nego u cijeloj grupnoj fazi natjecanja, no ipak ističe:

gol expired Mamić na korak od Bjelice i slatke satisfakcije, Rusi zapjevali Petkoviću: O, daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi divider

„Jest, primili su dva gola, ali ispunili su svoj plan igre i rezultata. Znali su da Krasnodar ima problema u obrani i tako su se postavili, i to iskoristili.“

Krasnodar je atipična ruska momčad, njegovi igrači ne igraju čvrsto, a kamoli oštro. Vole se nadigravati i kombinirati, sitan vez im je zaštitni znak, vidi se da su dobri tehničari. Kao takvi djelomično ne odgovaraju Modrima, ali sve ostalo ide na ruku hrvatskom prvaku. Petković je bio nerješiva enigma za neobično mekane Ruse. Kada je on raspoložen za igru, kada je u golgeterskoj formi, „a je to“ obrane poput Krasnodarove imaju malu šansu izvući živu glavu.

Napad najbolja obrana

Dinamo nema što mijenjati u uzvratu, Krasnodar ne može preko noći riješiti nakupljene probleme i u bitnome promijeniti igru. Rusi ima svoju filozofiju na kojoj čvrsto inzistiraju. Teško da će u tom pogledu nešto mijenjati. Možda mogu biti malo čvršći, ali i to je pitanje.

gol expired Dinamov heroj Petković komentirao fantastičnu partiju: "Volim ovakve muške utakmice" divider

Dinamo će sigurno i uzvratu imati šansi, trebat će ih koristiti jer u suprotnom stvari se mogu zakomplicirati ako Ruse curne u napadu. To nije nemoguće, pokazali su da su jaki u napadu.

Međutim, obrana im je koma i to Dinamo mora pokušati iskoristiti. Za Modre će biti ključan pristup. Ne smiju ni pomisliti da je gotovo, ne smiju kalkulirati, ne daj Bože čuvati rezultat. S raspoloženim Petkovićem u napadu Dinamo je kadar zabiti nekoliko golova šupljoj ruskoj obrani, a onda može i primiti dva ili tri. Neće boljeti. Uostalom, zar se ne kaže da je napad najbolja obrana. U ovom slučaju to sigurno jest tako.

Hoće li Dinamo u Zagrebu dovršiti posao protiv Krasnodara?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider