Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
POVRATAK NA MESTALLU

Valencia ima novog trenera, klupska legenda povest će ih u misiju spasa

Novi trener Valencije od danas je klupska igračka legenda Ruben Baraja.

Oliveira, Baraja, Aimar i Ayala (Foto: Afp)

Jedan od igrača najzaslužnijih za posljednje velike uspjehe Valencije od danas je njihov novi trener. Radi se o Rubenu Baraji, 47-godišnjem nekadašnjem veznjaku Šišmiša i španjolske reprezentacije.

Čovjek čije je ime zlatnim slovima upisano u povijest kluba zamijenit će na toj poziciju Gennara Gattusa, koji je momčad doveo u borbu za ostanak u prvom rangu španjolskog ligaškog nogometa.

Dosad nije radio u prvom rangu španjolskog nogometa

Baraja je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio Elche, Rayo Vallecano, Sporting Gijon, Tenerifa i Real Zaragozu, gdje je 2020. godine svoju avanturu završio nakon samo deset utakmica.

Sve to odradio je u drugoj ligi, a najbliže prvom rangu došao je kao trener Sportinga, s kojim je dogurao do kvalifikacija za La Ligu 2018. godine, no bez završnog uspjeha.

Mestalla Europski nogometni velikan na rubu je ispadanja, može li ih itko spasiti? divider

Baraja se dulje od dvije godine nije bavio trenerskim poslom, ali poziv kluba čije je boje nosio od 2000. do 2010. godine te u kojem se zapravo umirovio nije mogao odbiti. 

Ovo je vjerojatno i svojevrsni strateški potez uprave, koja je trenutačno u ratu s navijačima. Oni vrlo glasno traže odlazak vlasnika Petera Lima, odnosno njegovu prodaju kluba. Dovođenje klupske legende na klupu trebalo bi pozitivno djelovati barem u odnosu momčadi i navijača.

Sudjelovao u svim najvećim posljednjim uspjesima

Baraja je kao igrač Valencije osvojio dva naslova državnog prvaka, gdje je jednom čak bio i prvi strijelac momčadi, kao i Kup kralja te Kup UEFA-e. 

Nastupio je u dresu Valencije u početnoj postavi finala Lige prvaka 2001. godine, koje je Valencia izgubila od Bayerna nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca.

 

Ukupno je za Šišmiše odigrao 364 utakmice i pritom postigao 55 pogodaka te pridodao 19 asistencija.

Ove sezone čeka ga posao mladu momčad Valencije ostaviti u ligi, a onda krenuti s njima u proces stabilizacije, za kakav su se u vodstvu kluba nadali da će napraviti Gattuso. 

Valencia se trenutačno nalazi na 18. mjestu, koje na kraju sezone znači ispadanje iz lige, a raspored im je takav da im slijedi gostovanje kod Getafea pa domaći susret protiv Real Sociedada.

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider