Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VALENCIA ISPRED PONORA

Europski nogometni velikan na rubu je ispadanja, može li ih itko spasiti?

Umjesto sezone u kojoj će mlada Valencia krenuti ponovno prema vrhu La Lige, dogodilo se nešto potpuno suprotno.

Mestalla (Foto: Profimedia)

Ne baš lijepu uvertiru imao je uvod u susret La Lige između Valencije i Athletica iz Bilbaa. Veliki broj navijača okupio se oko Mestalle tražeći odlazak vlasnika kluba Petera Lima, s kojim već neko vrijeme vode većinom tihi, ali u nekim trenucima i ovako glasni rat.

Prosvjed protiv Petera Lima ispred Mestalle

Razlozi su jasni. Vođenje kluba od strane singapurskog biznismena dovelo je do toga da Valencia više nije niti blizu onoga što je bila. Igrači se redovno prodaju čim dođu prve prave ponude, a pojačanja se ne dovode.

Od mlade momčadi očekivao se početak povratka na vrh

No, pred ovu sezonu, zapravo već prošle, složena je jedna vrlo mlada i potentna momčad, za koju se očekivalo da će utabati put prema povratku tamo gdje je Valenciji mjesto. No, onda je Lim ponovno napravio potez koji je razbijesnio navijače. Smijenio je trenera Josea Bordallasa, koji je s tim klincima krenuo raditi dobru priču i doveo Gennara Gattusa

Marseille Ni suzavac nije zaustavio Marseille: Tudor slavio u gostima i približio se PSG-u divider

Nekad veliki igrač, a danas trener koji upisuje većinom neuspjehe, opisan je od strane uprave kao netko tko će donijeti potrebnu čvrstinu i disciplinu. Osam mjeseci kasnije, Talijan je napustio klub ostavivši ga samo bod iznad opasne zone. U nju je sada Valencia ipak upala.

Iako su pod vodstvom vječnog vatrogasca, igračke legende kluba Vora, koji je po rekordni sedmi put privremeno preuzeo klupu u trenucima kad treba nešto spašavati, protiv Baska odigrali dobru utakmicu, doživjeli su poraz 1:2.

Dobra partija, ali Unai Simon je bio bolji

Čak su poveli u 17. minuti pogotkom Samua Castilleja, no onda se dogodio pogodak koji je prezentirao sve njihove ovosezonske probleme. Nico Williams se u 30. minuti doslovno prošetao kroz igrače domaćih te savladao Mamardashvilija.

Najlošije po Valenciu ipak je došla činjenica da je reprezentativna jedinica Furije, Unai Simon, imao svoj dan. Obranio je nekoliko odličnih pokušaja igrača Šišmiša, a time je stvorio podlogu za kontru svojih suigrača, koji su u 72. minuti pogotkom Sanceta došli do vodstva, a onda je s još dvije sjajne intervencije osigurao pobjedu. 

Gledajući da je Cadiz dan ranije savladao Gironu, Valencia se i službeno našla ispod crte. Sa samo jednim bodom iz posljednjih sedam susreta. Ili, ako vam zvuči bolje, samo pet bodova iz posljednjih 11. To znači da su u prvih deset kola uzeli 15 i uistinu se tada činilo da Gattusov "dječji vrtić" može postati ozbiljna momčad ove sezone.

Kako spasiti klub od nezdrave atmosfere?

Postavlja se pitanje na koji se način Valencia može spasiti? Potencijal u momčadi uistinu postoji, posebno jer imaju najveći broj mladih igrača u udarnoj postavi unutar najjačih pet liga. Nerijetko startaju sa sedam ili osam igrača mlađih od 23 godina unutar prvih 11. S tim se mogu mjeriti tek neki francuski klubovi poput Rennesa ili Monaca.

Problem je u nezdravoj atmosferi koja vlada, o netrpeljivosti navijača i vlasnika, koja je došla do toga da je publika čak spremna bojkotirati utakmice voljenog kluba, sve s ciljem da se pošalje poruka Singapurcu koji nemaju namjeru otići s kormila kluba koji je kupio 2014. godine, najavivši povratak među konkurente za titulu europskog prvaka.

U Limovo vrijeme osvojio se jedan Kup kralja te se tri puta osvojilo četvrto mjesto koje je značilo mjesto u Ligi prvaka. Stadion Nou Mestalla i dalje stoji kao betonski podsjetnik na vrijeme kad je prošla uprava imala ambicije koje nisu mogli potkrijepiti. Građevinski radnik tamo nije ušao već godinama, barem ne s namjerom da se odradi neki posao. Nešto što je trebalo biti jedan od najljepših stadiona u Europi sad je betonska struktura koja se natapa jesenskim i proljetnim kišama ovog prekrasnog grada.

Unutrašnjost stadiona Nou Mestalla

Ako ćemo gledati realno, ovo što se dogodilo zapravo je pokrenula prethodna uprava. Nisu bili sretni kao najbolji od preostalih, nisu bili zadovoljni s tri treća mjesta u nizu koja je osigurao Unai Emery pa su mu dali otkaz, tražeći nekoga tko će se približiti Realu i Barcelonu, odnosno tko će im konkurirati. Moramo li napominjati da nitko nije došao niti blizu njima koliko je to bio Emery?

Pad je započeo prije Lima, no pod Singapurcem se samo tone

Dolaskom Lima samo je sve splasnulo. U početku je on radio na dovođenju pojačanja, trošio je veliki novac na igrače koje mu je preporučavao agent Jorge Mendes, no s vremenom je to prešlo u uglavnom prodaju. Prodaju ispod cijene. I to ne samo tih skupo plaćenih igrača, barem ne ciframa kojima bi se ulaganje vratilo.

S druge strane, proizvodi uvijek jake klupske škole odlaze ispod svoje prave cijene. Najbolji je primjer prodaja Carlosa Solera u PSG za 18 milijuna eura u trenucima kad mu je procijenjena vrijednost bila duplo veća. Goncalo Guedes prodan je za 32 milijuna, što je također osam manje nego cifra za koju je doveden. Što tek reći za puštanje Maxija Gomeza za tri miljuna nakon što je plaćen 14, a posebna priča je Jasper Cillesen, plaćen Barceloni 35 milijuna eura. Nizozemac je čak brzo izgubio svoje mjesto u momčadi, a u ljeto prošle godine klub je napustio uz odštetu od jednog milijuna eura.

Luka Modrić Luka Modrić po peti put prvak svijeta! Real Madrid uvjerljivo slavio u golijadi divider

Najporaznije ipak zvuči podatak o broju igrača kupljenih u Limovo vrijeme koji su klub napustili od veću odštetu nego što je za njih isplaćena. U prvim sezonama to se čak dogodilo s Portugalcima poput Joaa Cancela ili Andrea Gomesa, dok se od 2017. do danas isplatila tek prodaja vratara Neta u Barcelonu za 26 milijuna eura, 2020. godine. Doveden je tri godine ranije za sedam, no i taj profit odmah je poništen onom suludom cifrom poslanom u suprotnom smjeru za Cillesena.

Potencijal za budućnost postoji, ali treba nešto prije toga

Valencia sad ima potencijal u igračima čije su cijene takve da bi se prodajom u dogledno vrijeme svakako trebali isplatiti. Guillamon, Mamardashvili i Musah vrijede po Transfermarktu svaki po 25 milijuna eura, a nekim klincima bi cijena tek trebala skočiti. Dvojica od trojice prvonavedenih su produkt kluba, a gruzijski vratar plaćen je tek 850 tisuća eura.

Da bi se sve to krenulo isplaćivati, klub mora izboriti ostanak, a onda nakon toga posložiti upravu i struku na taj način da se ovakve sezone ne ponavljaju.

Valencia je prevelik klub i osim toga klub fenomenalne nogometne škole, da bi si dozvoljavao takve sezone. Da ne spominjemo eventualno ispadanje u drugi rang, to bi bilo ravno katastrofi za klub koji je i dalje svakako dio španjolske velike četvorke. Prema broju navijača, ali i povijesnim rezultatima te značaju. 

Uistinu ne znamo ima li koje dobronamjerne osobe koja bi voljela ovaj klub vidjeti niže nego sada.

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider