Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poznati nizozemac na klupi

Tko su Belgijci koji čekaju Dinamo? Prvaci su nakon 66 godina, a Leko je ostavio dubok trag u klubu

Pobjednika trećeg pretkola Lige prvaka između Dinama i AEK-a čeka belgijski Royal Antwerp u play-offu.

Toby Alderweireld (Foto: Afp)

Dinamo je saznao potencijalnog protivnika u play-offu Lige prvaka, ako Modri preskoče AEK, posljednja prepreka do grupne faze bit će belgijski Royal Antwerp.

Belgijci su osvojili naslov na nevjerojatan način, prava drama odigrala se u posljednjem kolu Jupiler Pro lige. Union St. Gilloise, Royal Antwerp i Genk mogli su postati prvaci, Union je imao najbolju startnu poziciju, ali sve su prosuli, i to na kakav način.

Igor Bišćan Dinamo nakon AEK-a u velikom problemu? Dvojac sigurno odlazi, a moguće i svi Vatreni divider

Osvojili prvenstvo nakon filmske priče

Union je imao vodstvo protiv Club Bruggea sve do 89. minute susreta kada je krenuo filmski obrat koji je okončan porazom 1:3. Otvorio je taj rezultat vrata Antwerpu i Genku koji su igrali međusobno, Antwerpu je bio dovoljan bod, a Genku je trebala pobjeda.

Genk je vodio 2:1 do 94. minute susreta, a onda se pojavio Toby Alderweireld i s 20 metara donio Antwerpu petu titulu u povijesti, prvu nakon dugih 66 godina.

Raphael Varane Zvijezda Manchester Uniteda diže pobunu: ''Previše je utakmica, zašto ne žele poslušati igrače?'' divider

Royal Antwerp najstariji je klub u Belgiji osnovan 1880. godine, a svoje domaće utakmice igraju na Bosuilstadionu koji je izgrađen davne 1923. godine.

Težak je period iza Antwerpa, dugo su skakali između prvog i drugog ranga belgijskog nogometa, ali od 2017. godine napokon su se vratili na svoje mjesto. Polako je krenuo uspon Antwepa, a jedan od glavnih ljudi zaslužnih za današnji uspjeh trener je Hajduka Ivan Leko.

Leko ostavio dubok trag

Leko je Antwerp vodio 2020. godine i to do najvećih uspjeha u dugoj povijesti kluba. Splićanin je osvojio Kup nakon 28 godina bez trofeja i ostvario plasman u Europsku ligu.

Uspon Antwerpa nastavljen je u Europi gdje su ostvarili značajan rezultat - iako su ispali u šesnaestini finala, navijačima će ostati u sjećanju rušenje Mourinhovog Tottenhama na domaćem terenu. Leko je pred sam kraj godine digao sidro nakon što je dobio ponudu iz Kine tešku čak pet milijuna eura.


Kakav je Antwerp danas?

Momčad iz Antwerpena s klupe predvodi legendarni Nizozemac Mark van Bommel, a momčad čine spoj iskustva i mladosti.

Alderweireld vuče zadnju liniju, u samom vrhu napada nalazi se bivši napadač Tottenhama i Fenerbahčea Vincent Janssen koji je upisao 21 pogodak prošle sezone, a kao najvrjedniji eksponat ističe se 18-godišnji Arthur Vermeeren.

Filip Hrgović Hoćemo li u subotu gledati sudar Anthonyja Joshue i Filipa Hrgovića? divider

Vermeeren već ima 26 nastupa za prvu momčad Crvenih, a Van Bommel itekako vjeruje u njega. Transfermarkt ga procjenjuje na čak 17 milijuna eura.

Također valja izdvojiti i vratara Buteza koji je ponikao u Lilleovoj nogometnoj akademiji.

Aktivan je Anwerp bio na tržištu, prodali su Williana Pacha u Frankfurt za devet milijuna eura, a u sam vrh napada doveli su zaista intrigantno pojačanje. Radi se o Georgeu Ilenikheni, 16-godišnjem Francuzu kojeg su platili čak šest milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider