Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stiže tjedan nogometa

Revolucija u Ligi prvaka: Velike promjene u elitnom klupskom natjecanju, UEFA uzvraća udarac Superligi

UEFA namjerava promijeniti format natjecanja u Ligi prvaka. U Tjednu nogometa igrat će se Final Four...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novi format Lige prvaka, koji je najavljen prošle godine s 36 momčadi i više utakmica, stupit će na snagu u sezoni 2024./2025. UEFA nastavlja iznositi neke važne detalje, saznaje The Times.

Jedna od glavnih novina bit će ta da neće biti skupina, već da će svi igrati protiv svakoga u švicarskom formatu.

Osim toga, vrlo je blizu potvrde da će se svake godine održavati Final Four, projekt pod nazivom „Tjedan nogometa“, koji bi se igrao u jednom gradu i po jednu utakmicu između četiri polufinalista. Dakle, ne bi bilo uzvratnih utakmica.

Novi format Lige prvaka

UEFA se vjerojatno odlučila za promjenu formata zbog pritiska najvećih klubova te kako bi spriječila pokretanje Superlige. Nije tajna da većina najvećih klubova nije pretjerano zadovoljna trenutačnim formatom Lige prvake i da su željeli promjene. Naravno, iza svega stoji želja za povećanjem financijskog kolača, odnosno većom zaradom.

Liverpool - Villarreal Povijest ne ide u prilog Villarrealu, prođu li u finale napravit će nešto do sada neviđeno divider

Kako je UEFA bila iznimno zadovoljna s prisilnim eksperimentom u Portugalu 2020., odnosno Final Eightom, taj format je postao obrazac planiranih promjena.

Pokazalo se da je turnirski način odigravanja završnice Lige prvaka dobra ideja. Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin prije nekoliko tjedana rekao je da će za otprilike mjesec dana biti više vijesti. Tijekom Kongresa UEFA-e 11. svibnja u Beču moglo bi doći do važnih vijesti u tom pogledu.

Tjedan nogometa u jednom gradu

Unatoč činjenici da će se u novom formatu odigrati dvije utakmice manje u polufinalu, što bi moglo značiti manji prihod od televizijskih prava, činjenica premještanja svih utakmica u isti grad znači bitne pogodnosti za lokacije koje su odabrane kao mjesto održavanja. Navijači četiriju klubova okupit će se u istom gradu, što će sigurno povećati prihode lokalne zajednice.

Mohamed Salah Liverpool probio bunker Villarreala: Redsi potopili Žutu podmornicu na Anfieldu divider

Osim toga, klubovi blagonaklono gledaju na to da natjecanje bude dinamičnije, a to može privući i veći interes sponzora. U ovom trenutku vrlo su važni odnosi između ECA-e (Europske udruge klubova) i UEFA-e.

Na čelu ECA-e Nasser Al-Khelaifi, predsjednik PSG-a, koji je zdušno podržao Čeferina kod krize oko zasad neuspjelog pokretanja projekta Superlige. Pakt između Al-Khelaifija i Čeferina bio je možda i ključan u akciji zaustavljanja projekta na čijem čelu su Real Madrid, Juventus i Barcelona.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider