Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi Bernabeu

Real Madrid pohvalio se tehnološkim čudom: Evo kako radi sustav vrijedan 225 milijuna eura

Kraljevski klub pokazao je kako radi sustav za uvlačenje terena u specijalnu komoru koja je smještena tik uz najdonju tribinu velebno obnovljenog Santiago Bernabeua.

Santiago Bernabeu, stadion Real Madrida (Foto: Afp)

Real Madrid ponosno se pohvalio na društvenim mrežama s najnovijim krikom tehnologije. Kraljevski klub pokazao je kako radi sustav za uvlačenje terena u specijalnu komoru koja je smještena tik uz najdonju tribinu velebno obnovljenog Santiago Bernabeua.

Lukas Kačavenda i Luka Stojković Fotografija za pamćenje: Dinamova teško ozlijeđena pojačanja zajedno na kauču s osmijehom na licu divider

Odmah nakon utakmice s Getafeom u 4. kolu La Lige, kojom je Real otvorio svoj obnovljeni mitski stadion, a hrvatski reprezentativac Luka Modrić dobio je čast da povede momčad s kapetanskom trakom na ruci, pristupilo se uvlačenju terena. Madriđani su snimili cijeli proces i pokazali ga navijačima i svjetskoj javnosti putem društvenih mreža.

Tehnološko čudo vrijedno 225 milijuna eura

Da bi izgradio sustav za podzemno spremanje travnjaka, koji u prvotnim planovima nije bio uključen u projektu obnove stadiona, Real je podigao kredit u iznosu od 225 milijuna eura.

Sredstva su se iskoristila za izgradnju velikog „podzemnog staklenika“ koji zbog složenosti nije bio predviđen u početnom radu, a koji je naknadno tehnološki riješen.

Silvio Ilinković Utučeni izbornik BiH: "Hrvat mi je telefonski javio da mijenja reprezentaciju, neka mu je na čast" divider

Taj sustav omogućava automatsko spremanje terena pomoću hidraulične dizalice i očuvanje travnjaka u optimalnim uvjetima i savršenom obliku za korištenje prilikom održavanja nogometnih utakmica.

U obnovu Santiago Bernabeua uloženo oko milijardu eura

Na taj će se način maksimalno povećati broj događaja koji se mogu održati bez utjecaja na travnjak. Komora je opremljena posebnim uređajima za održavanje pogodne temperature i klime za travu, a ima sustav za navodnjavanje i UV tretman.

Spekulira se da će cijeli projekt obnove stadiona stajati Real oko milijardu eura, čime je značajno probijen početni budžet. Kraljevi su se vratili na Bernabeu, mogu se igrati utakmice, ali pravo otvaranje zakazano je za 23. prosinca i bit će obilježeno spektakularnim glazbeno scenskim programom.

Očekuje se da će do tada biti završen i dotjeran cijeli niz trgovinsko-uslužnih prostora, koji će omogućiti Realu da od Bernabeua napravi tvornicu novca. Obnovljeni stadion ima i pokretni krov koji se može zatvoriti u roku od pola sata, a ukupni kapacitet stadiona povećan je s 81 na 85 tisuća mjesta. 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider