Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Napetost u Maksimiru

Drama u ratu za Dinamo: Otkrivamo plan za kompletnu smjenu i održanje vlasti, priprema se diverzija

Na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora Dinama mogla bi biti smijenjena kompletna Uprava zagrebačkog kluba i postavljena nova…

Dinamova glavna loža u Maksimiru (Foto: Damir Krajac / CROPIX/Cropix)

Drama je na vrhuncu. Zaraćene maksimirske struje ulaze u posljednju fazu priprema za sudbonosnu Skupštinu Dinama, koja je na rasporedu 9. ožujka. U tijeku su žustra uvjeravanja, bruse se taktičke varijante i prebrojavaju skupštinari. Silna nervoza osjeti se u zraku jer nitko ne zna kakav će biti rasplet u ratu za Dinamovo žezlo. Ne znaju to čak ni glavni akteri.

Dinamova glavna loža u Maksimiru Pao je veliki dogovor u Maksimiru: Dinamov glavni operativac silno je razočaran, evo što ga čeka na izlasku divider

Posljednja sjednica Izvršnog odbora prije Skupštine trebala bi se održati u srijedu nakon utakmice s Lokomotivom u hrvatskom Kupu. Već sam pisao o tome da sve govori kako je donesena odluka o smjeni člana Uprave Krešimira Antolića, koji je dosad bio glavni operativac predsjednika Mirka Barišića u obračunu s nekoć bivšim suradnikom i bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem i njegovim sljedbenicima u Maksimirskoj 128.

Sjednica Izvršnog odbora Dinama nakon utakmice s Lokomotivom

Međutim, iz krugova koji su bliski Plavima salonima stižu informacije da bi Izvršni odbor, koji je još uvijek pod kontrolom Barišića i njegove struje, mogao izglasati smjenu ne samo Antolića već i cijele Uprave.  Kao što je poznato, Upravu sačinjavaju tri člana: spomenuti Antolić, Amra Peternel i Vlatka Peras, koja je ujedno i predsjednica Uprave.

Barišić je prisiljen riješiti se na raznim poljima kompromitiranog Antolića jer mu je postao pretežak teret. Na taj način želi osigurati podršku Bad Blue Boysa, odnosno njihovih povjerenika koji će zacijelo ući u Skupštinu, a kojima je Antolić podjednaki trn u oku kao i Mamić.

Kako se pretpostavlja, Boysi će podržati Barišića i ući u neprincipijelnu koaliciju s njim kao najmanje lošim rješenjem, iako je svih ovih godina on zapravo glavni maksimirski šef, ako obeća formiranje prijelazne vlade koja bi osigurala promjenu Statuta i organizaciju slobodnih izbora po principu „jedan član, jedan glas“. Javno se to obećanje još nije dogodilo, ali navodno je bilo tajnih pregovara.

Vlatak Peras, Krešimir Antolić, Mirko Barišić i Amra Peternel Antolić ponudio ostavku? Barišić računa na podršku Boysa, a on je doveo Mamića i oduvijek je gazda iz sjene divider

U maksimirskoj operetnoj melodrami Peternel cijelo vrijeme slovi kao Mamićeva vjerna saveznica, pa je jasno zbog čega će je Barišićeva struja sa zadovoljstvom ispratiti iz ureda. Peras je također godinama slovila kao Mamićeva najbliža suradnica, no za nju se spekuliralo da se u osjetljivoj završnici igre prijestolja okrenula prema Antoliću i Barišiću, što je sugeriralo i zajedničko praćenje utakmica iz glavne Maksimirske lože, a i razočarane izjave samog Mamića s mostarskih press-konferencija.

Priprema se smjena kompletne Uprave Dinama

Međutim, čini se da je tu došlo do određene distorzije. Da su veze novog saveza popucale, govore informacije s posljednje sjednice Izvršnog odbora, na kojoj su, kako čujem, najbliži Barišićevi suradnici oštro isprozivali Peras. Očito nije odradila nešto kako su oni očekivali.

Je li Peras naslutila da će biti izigrana u ovom igrokazu, odnosno da dana obećanja Barišićeve struje neće biti ispoštovana, teško je procijeniti, ali pojavile su se takve spekulacije.

Predsjednik Dinama Mirko Barišić izrijekom je spomenuo na onom opjevanom sastanku s Dinamovim djelatnicima, a koji su ujedno i skupštinari, da bi Dražen Miličević trebao postati voditelj projekta izgradnje budućeg stadiona, a upravo se za njega govorilo da je blizak Perasov poslovni suradnik, kojeg je vratila u Dinamo unatoč nekim repovima.

Kako se u zadnje vrijeme počelo spekulirati da bi spomenutu ulogu mogao preuzeti Antolić, kojem bi se na taj način vratila usluga za odstupanje s mjesta člana Uprave, možda u tom grmu leži razočarani zec.

Bad Blue Boysi na Maksimiru Boysi posjetili Maksimir i preuzeli stvari u svoje ruke: Pokazali da nisu na prodaju i opet imaju povijesnu ulogu! divider

Kako god, u srijedu bi sve troje članova Uprave moglo biti razriješeno s funkcija koje su obavljali godinama. E, sad, zašto bi IO žurio s razrješenjima i imenovanjem nove Uprave ako je Skupština praktički na vratima i naoko je logično pričekati izbor novog vodstva. Čini se da je Barišićeva ekipa došla do zaključka kako joj se najviše isplati instalirati svoje najpovjerljivije ljude u Upravu jer je lako moguće da na Skupštini ne bude kvoruma.

Rušenje kvoruma

U tom slučaju bila bi raspuštena sva upravljačka tijela izuzev Uprave, koja bi sama vodila zagrebački klub dok se ne organizira nova izborna Skupština. Već sam pisao da bi taktički manevar Barišićeve struje na Skupštini mogao biti taj da izvrši svojevrsnu diverziju kvoruma ako procijene da neće imati potrebnu većinu. Posljednje informacije s terena govore da je situacija prilično napeta i da je moguće da Mamićeva struja još uvijek ima više ruku.

Još uvijek nije poznato koji će biti točan broj verificiranih skupštinara s obzirom na to da se ne znaju zaključci Gradskog ureda na pritužbe koje su podnesene, a ni koliko će skupštinara podnijeti ostavku, o čemu se posljednjih dana živo diskutira u nogometnim kuloarima.

Bivši trener Dinama, a sada tehniko Maribora, Damir Krznar, jedini je koji je javno najavio ostavku. Maksimalan broj skupštinara je 80, a u Statutu piše da je za kvorum potrebno imati 41 glas, dakle natpolovičnu većinu.

Tko je kriv za debakl Hajduka na Maksimiru?

Ukupno glasova:

Na posljednjoj Skupštini bilo je 77 skupštinara, a dvojicu novih koja su primljena Gradski ured je izbacio. Dakle, jasno je da na predstojećoj Skupštini nikako ne može biti 80 skupštinara. Moglo bi ih biti između 70 i 75, ali to su samo procjene.

Bitno ulogu odigrat će skupštinari iz redova povjerenika. Oni imaju osam mjesta i rangiraju se po broju prikupljenih članova. Kako stoje stvari, većinu bi mogli pokupiti povjerenici BBB-a, ali teško da mogu svih osam.

Bitka za povjerenike

Lako je moguće i da se neki skupštinari neće pojaviti na sjednici. Zadnjoj sjednici prisustvovalo je 67 od ukupno 77 skupštinara. Omjer glasova bio je 40:17 za Mamićevu struju, a još četvorica bila su suzdržana, dok su preostali baš u trenutku glasanja o nepovjerenju Antoliću zaglavili na toaletu.

Kod prikupljanja potpisa za raspisivanje izvanredne Skupštine, Mamićeva struja prikupila je 45 potpisa, ali sada ne može računati na povjerenike, barem ne na svih osam, možda na dva ili tri jer se priča i da njihova strana dobro napreduje s prikupljanjem članova.

Kada se svi ti brojevi ubace u kalkulator, rezultat je nejasan. Previše je nepoznanica za sigurnu procjenu: ne zna se koliko će biti skupštinara, ne zna se ni kakav će omjer biti povjerenika, koliko će biti ostavki te za koga će glasati oni koji su na posljednjoj sjednici hitno morali na toalet.

Ako se u srijedu dogodi smjena trenutačne Uprave i postavi nova, koja može imati od tri do pet članova, to bi moglo sugerirati da Barišićeva struja nije baš sigurna u pobjedu na Skupštini te da bi mogla ići na rušenje kvoruma. 

Na taj način kupila bi vrijeme i produljila vladavinu jer bi njihovi ljudi ostali na ključnim pozicijama dok se ne sazove nova izborna Skupština, a tko zna kad će to biti.

Novi članovi Uprave

Licitiranje s imenima novih članova Uprave nije odveć upitno jer je doista teško reći tko je sve u igri. Dosad su se spominjala tri imena: Dario Šimić, Većeslav Bergman i Frane Žanić. Što se tiče Šimića, nije jasno je li netko iz Izvršnog odbora uopće kontaktirao bivšeg Dinamova igrača i hrvatskog reprezentativca.

Oko tog pitanja stižu proturječne informacije i ne može se odgonetnuti što je istina. Bergman je već član IO-a i on zvuči kao logična oklada. Žanić je nedavno izabrani predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog odbojkaškog saveza i spekulira se da je blizak Barišiću i njegovoj ekipi.

Lako je moguće da se Uprava proširi na pet imena, to Statut dopušta. Ima logike, pogotovo ako dođe do otkazivanja Skupštine i raspuštanja ostalih upravljačkih tijela. Sve navedeno u sferi je spekulacija jer su obrati lako mogući. Informacije se mijenjaju praktički iz sata u sat jer ni sami akteri nisu načisto što napraviti. Bit ćemo puno pametniji u srijedu poslijepodne.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider