Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Taktički manevar

Antolić ponudio ostavku? Barišić računa na podršku Boysa, a on je doveo Mamića i oduvijek je gazda iz sjene

Član Uprave Dinama Krešimir Antolić navodno je ponudio ostavku...

Vlatak Peras, Krešimir Antolić, Mirko Barišić i Amra Peternel (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Stigla je nova neslužbena vijest iz Maksimira, gdje se stvari mijenjaju  praktički iz sata u sat. Član Uprave Dinama Krešimir Antolić navodno je ponudio ostavku. Zapravo podnio je mandat na raspolaganje predsjedniku Mirku Barišiću, koji će odlučiti hoće li prihvatiti Antolićevu ostavku. Sve treba uzeti s rezervom jer još nema službene obavijesti. 

Zdravko Mamić na čuvenoj Skupštini HNS-a 2010. Stigao poziv koji će odrediti sudbinu Dinama: "Nećeš, razbojniče" bit će kamilica, evo što se sprema divider

Već sam pisao da je Antolić jučer primio delegaciju Bad Bluea Boysa, koji su od njega zatražili da odstupi. On je to na licu mjestu odbio, ali moguće je da se u međuvremenu predomislio.

Sve miriše na to da se radi o taktičkom potezu. Naime, Antolić je postao preveliki teret Barišiću i njegovoj struji u borbi sa strujom Zdravka Mamića za Dinamovo žezlo.

Antolić ponudio ostavku

Barišić računa na podršku BBB-a ako se odrekne Antolića, a moguće je da se dogovorio s Antolićem kako će ga prebaciti na neku drugu funkciju ako ponovno osvoji vlast. Recimo, moguće je da će biti uključen u konzorcij koji će voditi brigu o izgradnji stadiona. Znači, čučao bi u blizini i čekao priliku da se vrati u Upravu ili na neku drugu upravljačku funkciju kada Barišić i njegovi ljudi učvrste poziciju u klubu. To je lako moguć scenarij.

Bad Blue Boysi na Maksimiru Boysi posjetili Maksimir i preuzeli stvari u svoje ruke: Pokazali da nisu na prodaju i opet imaju povijesnu ulogu! divider

Barišić koketira s Boysima jer je prisiljen na to, ne zato što to doista želi. Naime, na predstojećoj Skupštini 9. ožujka Boysi bi mogli imati svoje predstavnike putem povjerenika. U igri je osam mjesta, a dobit će ih oni povjerenici koji skupe najviše potpisa za članstvo u klubu. BBB marljivo radi na terenu i prikuplja potpise. Možda Boysi neće pokupiti svih osam, ali pet-šest bi lako mogli.

E, sad, hoće li Barišić s tom potporom imati većinu, pitanje je za raspravu. Skupština bi mogla imati između 70 i 75 članova, pa će za većinu trebati najvjerojatnije između 35 i 40 ruku.

Taktički manevar 

Postavlja se i drugo pitanje: kakva bi to promjena bila ako se zna da je Barišić zapravo glavni šef u Dinamu svih ovih godina, čak i kada je Zdravko Mamić bio u Zagrebu, a pogotovo u odnosu na Antolića, koji je zapravo samo njegova figura u obračunu s međugorskom strujom. Barišićev je stil da se ne eksponira, ali zato je uvijek imao svoje bukače, a on se sklonio u stranu i vukao je konce iz sjene.

Ukratko, glavni sukob se vodi između Barišića i Mamića, svi ostali su sporedni igrači, a pogotovo Antolić. Dakle, ako Barišić ostane na čelu maksimirskog klubu, to nije nikakva promjena, a još manje avangarda. Je li Barišić štogod obećao Boysima, odnosno takozvanoj trećoj struji, možda dobrovoljno odustajanje od dosadašnjeg ustroja kluba i demokratizaciju po principu „jedan član, jedan glas“, ostaje nejasno.

No o takvom scenariju se spekulira u nogometnim kuloarima. Čak i ako je obećao nešto, ne znači da će to ispuniti. U ovoj partiji šaha sve strane kalkuliraju i igraju igru, a posebice iskusni lisac kao što je Barišić.

Barišić je doveo Mamića i zapravo je bio glavni gazda svih ovih godina

Boysi bi trebali biti oprezni da ne budu nasamareni u ovoj igri bez jasnih pravila. U kontekstu promjena u maksimirskom klubu, Barišićev ostanak imao bi smisla samo ako bi odradio prijelaznu fazu ka demokratizaciji kluba, odnosno ako bi podržao promjenu Statuta i slobodne izbore, i sve to proveo u razumnom roku.

U suprotnom, ako bi Barišić do daljnjeg ostao u klubu, to bi bila još jedna farsa i opsjena jer se onda u principu ništa ne bi promijenilo. Glavni gazda svih ovih godina, čovjek koji je i doveo Zdravka Mamića u Dinamo, opet bi ostao u sedlu, a samo bi promijenio potrčke.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider