Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pritisak na Barišića

Evo kako bi se mogao rasplesti rat za Dinamo: Antolićevoj struji prijeti snažan udarac, treća opcija ulazi u Maksimir

Prema najnovijim informacijama, redovna Skupština trebala bi se održati 9. ožujka, no još uvijek nije procurio dnevni red, a ne zna se ni koji će biti točan broj skupštinara…

Mirko Barišić i Krešimir Antolić (Foto: Igor Soban/PIXSELL)

Bitka za Dinamo ulazi u odlučnu fazu. Kako sam već pisao, treća struja ulazi u utrku snažnim koracima.

Ferro dok je igrao u Hajduku Panična reakcija Hajdukove uprave: Lutanje i prodavanje magle - ajde, Mujo, da je više vojske divider

Međutim, sve tri strane lobiraju na sve strane. Kako god okrenuli, glasački stroj na Skupštini odigrat će glavnu ulogu, pa se marljivo prikupljaju glasovi. Traju dogovaranja i uvjeravanja, svaki glas će biti bitan. Stoga se oko svakog člana vrhovnog tijela maksimirskog kluba vodi žestoka borba. U ratu zaraćenih struja za Dinamovo žezlo najžustrije se mačuje pravnim paragrafima.

Prema najnovijim informacijama, redovna Skupština trebala bi se održati 9. ožujka, no još uvijek nije procurio dnevni red, a ne zna se ni koji će biti točan broj skupštinara.

Sportska inspekcija izvršila je nadzor i rekla je svoje, no kako doznajem, stižu pritužbe i predstavke. Procurila je informacija da je na adresu Sportske inspekcije stigla anonimna pritužba na jako važnog člana Izvršnog odbora Dinama, a ujedno i člana Skupštine - Nikolu Hanžela.

Igrači Rijeke Veliki posao na Maksimiru: Dinamo kupuje Rijekina dragulja za pet milijuna eura? divider

Kompletna situacija je još nejasna, ali dojam je da se kroz gustu maglu naziru obrisi barem privremenog rješenja zavrzlame oko rata za Dinamovo žezlo.

Barišić pod velikim pritiskom

Sa svih strana stižu informacije da je predsjednik Barišić pod velikim pritiskom da se odrekne Antolića i još nekih vodećih ljudi u Dinamu, i to od strane obiju suparničkih struja, a da će zauzvrat ostati na mjestu predsjednika Dinama ili na nekoj drugoj visokoj funkciji.

Struja za koju se pretpostavlja da je podržava Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa i pravomoćno osuđeni bivši čelnik Dinama, vjerojatno još uvijek ima najviše glasova u Skupštini i navodno je spremna podržati Barišića, pa čak i predstavnike treće struje, ali pod uvjetom ako se iz upravljačkih tijela izbaci prije svih Antolić te ako se formira neovisni Izvršni odbor koji neće biti pod patronatom niti jedne strane.

Mamićeva objava odjeknula regijom: Evo što mu je poručio Antolić i kako će završiti bitka za Dinamo

Zvuči suspektno, ali trenutačni je odnos snaga takav, a i realno stanje s obzirom na društveno-političke okolnosti, odnosno raspoloženje navijača, napose BBB-a, koji traže novi smjer, odnosno oštro distanciranje i od Mamića i od Antolića te opću demokratizaciju maksimirskog kluba.

Demokratizacija Dinama neizbježna

Mamićevi sljedbenici u Dinamu očito su svjesni da je njegova era nepovratno prošla i da zagrebački klub više ne može funkcionirati na isti način. Logično je zaključiti da traže izlaz za sebe i da su spremni na kompromise s trećom stranom.

Kako se spekulira u nogometnim kuloarima, treća struja traži saveznike među skupštinarima, ponajviše povjerenicima Dinama, te je spremna sudjelovati u sastavljanju prijelazne Dinamove vlade, koja bi izglasala novi Statut.

E, sad, ključno je pitanje koji će biti prijedlog za proces demokratizacije, odnosno kako će članovima kluba biti omogućeno da sudjeluju u kreiranju upravljačkih tijela kluba. Dojam da tu postoji vrdanje. Treća struja još se javno nije pokazala, pa oko toga i nije bilo jasno deklariranih stavova. Navodno će se to uskoro dogoditi, pa ćemo još malo pričekati da bismo vidjeli tko i kako točno misli preuzeti upravljanje Dinamom.

Uglavnom, BBB-i i udruge koje su se svih ovih godina borile za demokratske izbore jasno su se odredili, a to je da nema kompromisa oko principa „jedan član, jedan glas“. Polovična rješenja očito ih ne zanimaju. Opća demokratizacija kluba moguća je jedino ako se omogući glasovanje svim članovima kluba po jasno postavljenom kriteriju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider