Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

BBB-i ponosno rekli ne i Mamiću i Antoliću, Dinamo blizu slobode: Kleptokracija na izdisaju, ide treći put

Sve se više šuška o trećem putu u Dinamu, prijelaznoj vladi koja bi trebala promijeniti Statut i potom organizirati demokratske izbore…

BBB-i na utakmici Dinama i Gorice (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

"Možeš kako hoćeš, ali ne i dokad hoćeš", stara je poslovica koju je Ćiro Blažević znao povući u raznim prilikama, pa i u verbalnim okršajima s nekadašnjim bliskim prijateljem i kumom Zdravkom Mamićem.

Dinamo protiv Gorice Rat struja zatresao Dinamovu svlačionicu: Hajduk s Lekom iskoristio šansu i kreće u lov divider

Još do prije nekoliko godina, ma praktički donedavno, izgledala je iluzorno jer se činilo da će maksimirski šerif i njegova svita vladati beskonačno. Koliko god da se moćno osjećali, svakome jarmu mora biti jednom kraj. Svima sat neumitno curi, pa i maksimirskim neimarima. Dapače, došao je toliko u sitno da se zrnca mogu prebrojiti.

Izjela ih je nezasitna ambicija

Itekako su svjesni da su u vrlo opasnoj zoni. Stoje na pragu izlaznih vrata Maksimira i treba još samo jedan korak da ga prijeđu. Otud i vidna nervoza, nespokoj se osjeti na reakcijama i vidi na licama. Grimase nikada ne lažu.

Kako reče sam Mamić, carstvo se urušilo iznutra. Izjela ih je volja za moći, beskonačna i nezasitna ambicija pojedinaca da vladaju i budu glavni. To je taj Božji zakon koji ne dopušta carstvima i totalitarnim režimima da vladaju vječno. Koliko god da se čine moćnima, na kraju se dogodi entropija, ponekad uz manju ili veću asistenciju naroda, u ovom slučaju najvjernijih Dinamovih navijača.

Jer tu bitku iznijeli su najvećim dijelom upravo Bad Blue Boysi. Vodili su dug i bespoštedan rat, prolili su mnogo znoja, pa i krvi. I taj rat još uvijek nije gotov, ali na horizontu se vidi pobjeda.

Dinamo je protiv Gorice odigrao loše i osvojio je samo bod na otvorenju proljetnog dijela sezone, ali BBB-i su bili u formi i na razini zadatka.

BBB-i ponosno rekli ne i Mamiću i Antoliću

Po jako lošem vremenu skupio ih se popriličan broj na sjevernoj tribini. Odazvali su se na poziv grupacije da u što većem broju pohode Maksimir. Osjetili su da moraju reagirati. Situacija je takva da nema mjesta za popravni ispit.

Dinamo se još jednom nalazi na povijesnoj prekretnici. Prilika je nadohvat ruke. Boysi su čekali i dočekali svoj trenutak. Dugogodišnja kleptokratska diktatura je na izdisaju, kucnuo je čas za demokratsko preoblikovanje slavnog maksimirskog kluba.

Klan koji je nekoć izgledao tako monolitno da je izgledalo da će trajati vječno, razbio se u tisuće komadića. Bolje rečeno, u dvije glavne struje i nekoliko manjih.

BBB-i su jasno i glasno rekli svoje. Iako su se neki nadali da će se svrstati, grdno su se prevarili. Boysi su položili ispit; spustili su palac dolje i Antolićevoj i Mamićevoj struji. Agitacija nije prošla, golema većina nije popušila priču o novom dobu.

"Neka čuju Skupština i Uprava, marš iz Dinama"

Kukavičje jaje pod egidom - "Kralj je mrtav, živio kralj!" – razbilo se o jeku sjeverne tribine. Važno je da priču nije progutao ni dobar dio medija, šira javnost pogotovo.

"Desetljeća šutnje institucija – 80 > 20.000 nije demokracija", izvjesili su BBB-i prvo transparent, a onda zagrmjeli:

"Neka čuju Skupština i Uprava, marš iz Dinama. Vama on ne pripada. Vratit ćemo Dinamo!" 

Svima je jasno da se radi o jednim te istim ljudima koji su do jučer zajednički sastavljali crne liste i jedni drugima čuvali leđa. Držači ljestava maksimirskom šerifu preko noći su postali borci za pravdu i poštenje.

Neće ići. Koliko licemjerni možete biti da u jednom ne tako davnom vremenu zdušno sastavljate crne liste, a onda od tih istih navijača tražite podršku? Nemaju srama, eto kako je moguće.

Treći put uskoro izlazi

Rat još nije dobiven, treba biti maksimalno oprezan. No nešto se opasno kotrlja, osjeti se u zraku da bi i Mamić, i Antolić, i Barišić, i cijela ta notorna ekipa uskoro mogli u ropotarnicu Dinamove povijesti.

Sve se više šuška o trećem putu, prijelaznoj vladi koja bi trebala promijeniti Statut i potom organizirati demokratske izbore. Tko, kako i na koji način, uskoro bi se trebalo znati više. To mora biti građanska inicijativa, neukaljanih ljudi i osvjedočenih dinamovaca.

Nikakva politička ili interesna grupacija ne smije se primaknuti ni na kilometar Maksimiru. Boysi su na utakmici s Goricom zazivali slobodni Dinamo.

Napravili su još jedan veliki korak – rekli su ne i jednima i drugima, i "mamićevcima" i "antolićevcima", a u biti istoj grupaciji koja je žarila i palila Maksimirom i Dinamovom blagajnom posljednja dva desetljeća i sada se prave nevinašcima. I nije im dosta! Takvim ljudima nikada nije dosta. 

"Napravite si svoj klub", možda je najbolja poruka koju su im poslali BBB-i. Kada su već tako vješti i sposobni...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider