Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Modri u grču

Rat struja zatresao Dinamovu svlačionicu: Hajduk s Lekom iskoristio šansu i kreće u lov

Na startu proljetnog dijela prvenstva Dinamo je kiksao protiv Gorice, dok je Hajduk na jedvite jade pobijedio Šibenik i primakao se Modrima na četiri boda…

Dinamo protiv Gorice (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Već u prvom kolu nastavka prvenstva SuperSport HNL-a Hajduk je smanjio prednost Dinama i sada zaostaje četiri boda.

BBB-i na utakmici Dinama i Gorice BBB-i ponosno rekli ne i Mamiću i Antoliću, Dinamo blizu slobode: Kleptokracija na izdisaju, ide treći put divider

Dinamova prednost još uvijek je značajna jer ima i utakmicu manje, ali Hajdukov proljetni lov na prvoplasiranu momčad prvenstva i aktualnog prvaka počeo je bolje nego što su Splićani mogli i pomisliti samo prije nekoliko tjedana.

Moglo se očekivati da će se rat struja za maksimirsko žezlo odraziti na ukupnu atmosferu u Dinamu, pa onda i na igru momčadi, no kiks protiv Gorice, posljednjeplasirane momčadi HNL-a, ipak je iznenađenje.

Oršić i Petković nedostaju, ali...

Dakako da je Dinamo oslabljen odlaskom Mislava Oršića i ozljedom Brune Petkovića, no još donedavno to ne bi bio neki preveliki problem za Zagrepčane u HNL-u protiv koga god da igraju u Maksimiru, a pogotovo protiv fenjeraša.

Kada je procurila vijest da je Dinamo prodao Oršića Southamptonu, zar mediji bliski Maksimiru nisu naglašavali da Ante Čačić nema razloga za paniku jer na raspolaganju ima dovoljno kvalitete da promaršira startom proljetnog dijela prvenstva.

U memoriji mi je ostao isticani podatak da je Dinamo od dolaska Oršića u ljeto 2018. ostvarivao bolje rezultate u prvenstvu kada Oršić nije igrao nego kada je bio u sastavu. U tom je razdoblju Dinamo odigrao 28 utakmica bez Oršića, a ostvario je čak 23 pobjede.

Znamo da je Dinamo u ne tako davnoj prošlosti pobjeđivao i bez Petkovića ili kada je bio u očajnoj formi. Mnogi analitičari često su naglašavali da za HNL imaju veliku širinu u kvalitativnom smislu, tako da mogu nadoknaditi svakog prvotimca, što nije bilo daleko od istine.

Rat struja zatresao svlačionicu

Teško je donositi neke dugoročnije sudove na temelju jedne utakmice, ali izdanje Modrih protiv Gorice sugerira da u njihovim redovima štošta ne štima, barem trenutačno.

Možda je najbliži istini zaključak da je samo djelomičan razlog taj što u postavi nije bilo Oršića i Petkovića, a možda je još veći negativna atmosfera u klubu i oko njega.

Da je ratno stanje između zaraćenih frakcija utjecalo na Dinamove igrače, moglo se zaključiti po njihovu govoru tijela i nekim reakcijama, i tijekom utakmice i nakon utakmice. Složna braća kuću grade, a nesložna je ruše.

Bespoštedni obračun struja, u što je uključen i trener Čačić, očito je u bitnome utjecao na svlačionicu. Naravno da igrači to sve gledaju i da im ne može biti i nije svejedno. Sve skupa ostavlja im gorak okus u ustima. Grč je evidentan, nelagodnost se osjeti izdaleka.

Dinamovi igrači najradije bi sve gledali s distance

Mnogi bi sve najradije gledali sa sigurne distance. Žučna borba upravljačke strukture za vlast mora potaknuti razmišljanja o bliskoj budućnosti i što se uskoro može dogoditi. A situacija ne da nije pred razrješenjem, nego pravi obračun tek počinje.

Osim toga, mnogi Dinamovi igrači vezani su na ovaj ili onaj način za sukobljene struje, tako da su, htjeli to ili ne htjeli, na neki način uključeni u borbe. E, sad, kako će se dalje situacija razvijati i koliko će utjecati na Dinamovu igru, to nitko ne može sa sigurnošću prognozirati. Vidjet ćemo već protiv Lokomotive u sljedećem kolu hoće li biti pomaka nabolje.

Hajduk je iskoristio Dinamov kiks i smanjio je prednost sa šest na četiri boda. Bijeli su jedva pobijedili Šibenik, puno teže od očekivanja. Opasno su visjeli protiv pretposljednje momčadi prvenstva i lako se moglo dogoditi da izgube.

Hajduk s Lekom na klupi kreće u lovu na Dinamo

Ivan Leko ipak je upisao pobjedu u debiju na klupi Hajduka u HNL-u i to je za njega i za splitsku momčad najvažnije. Hajduk nije briljirao, ali jedan podatak bode oči.

U posljednje četiri i pol sezone Splićani su tek pet puta pobijedili nakon Dinamova kiksa u HNL-u. Taj skor bio im je 5-3-6. Dakle, katastrofalan. Eto, s Lekom na klupi već su u prvoj utakmici uspjeli iskoristiti šansu i smanjiti zaostatak.

Jasno je da Hajduku trebaju pojačanja. Ta konstatacija nije ništa novo, a pogotovo vrijedi nakon odlaska Stipe Biuka. Leko nema previše izbora, momčad oskudijeva klasnim igračima.

Međutim, Hajduk nastupa u HNL-u, a ne u ligama petice i njegova je momčad još uvijek znatno kvalitetnija od većine klubova u ligi. Ako Hajduk nema neke igrače, što se onda može reći za Šibenik ili, recimo, Goricu, Istru, Lokomotivu, Slaven Belupo…

Kvaliteta lige u padu, nije dovoljno samo galamiti

Hajduk ne igra svako kolo s Dinamom da bi mogao kukati kako mu nedostaju pojačanja. I s trenutačnom momčadi trebao bi izgledati znatno bolje protiv Šibenika. Samo jedno pravo pojačanje u veznom redu moglo bi osjetno dignuti Bijele.

Bolje je dovesti jednog pravog nego četvoricu prosječnih. Kvaliteta ispred kvantitete. Hajduku za ravnopravnu utrku s Dinamom i možebitno osvajanje prvenstva u trenutačnoj konkurenciji ne treba tko zna kolika širina.

Liga jednostavno nije toliko zahtjevna, dapače, dojam je da je u padu, i to dramatičnom, unatoč silnom ulaganju u PR posljednjih godinu-dvije. Nije loše ulagati u marketing, to rade sve lige, ali kvaliteta se ne podiže samo galamom. Mora se nešto i odigrati, po mogućnosti u Europi, a to je posljednjih godina radio samo Dinamo.

Rijeka bi se trebala rapidno dignuti

Rijeka je izdanjem u Osijeku pokazala da će vjerojatno biti bolja pod vodstvom Sergeja Jakirovića. Teško da može biti gore nego jesenas. Hoće li rapidno napredovati, to ćemo tek vidjeti. Lako je moguće jer je, kako rekosmo, konkurencija takva da to ne bi trebao biti nepremostiv problem. Isto vrijedi i za Osijek, koji je ostao bez bitnih igrača, ali je i dalje osjetno kvalitetniji od većine u ligi.

Ako se po jutru dan poznaje, za ostanak će se boriti Gorica i Šibenik. Za obje momčadi pobjeda je potpuna nepoznanica. Ni oni s najboljom memorijom ne mogu se sjetiti kada su posljednji put upisali tri boda jednim udarcem. Gorica se nadala da će uhvatiti zalet zaostalom utakmicom protiv Varaždina.

Promašeni jedanaesterac u zadnjim trenucima u najkraćem opisuje njezinu sezonu. Možda će Sopićevu momčad prodrmati osvojeni bod protiv Dinama u Maksimiru. U psihološkom smislu to bi ih trebalo podignuti.

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider