Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Panična reakcija Hajdukove uprave: Lutanje i prodavanje magle - ajde, Mujo, da je više vojske

Hajdukova uprava je reagirala i dovodi novog/starog igrača u finišu prijelaznog roka; Portugalac Ferro opet kuca na vrata Poljuda...

Ferro dok je igrao u Hajduku (Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL)

"Dosta priče, di su pojačanja?" zagrmila je Torcida protiv Varaždina. Hajdukovi najvjerniji navijači izvjesili su transparent koji bi se mogao okarakterizirati kao zahtjev, ako već ne ultimatum.

Igrači Dinama Ante Čačić riješio se igrača koji se nije nametnuo: Već je otišao u Tursku divider

Konicidencija je upadljiva: uprava Hajduka promptno je reagirala i ispunila im rođendansku želju; kako su se raspisali gotovo svi hrvatski mediji, u finišu prijelaznog roka dovodi - Ferra! Ironija je očita. Ako je Portugalac to priželjkivano pojačanje, ako se iza scene ne valja još nešto, možda bi Splićanima bilo bolje da su nastavili apstinirati na tržištu nogu.

Ferro se nije naigrao ni u Vitesseu

Dok Ferra nismo vidjeli na djelu prošle sezone, mogla se prodavati priča. Bilo je elemenata za dobru fantaziju. Portugalčev put davao je nadu da bi možda mogao oživjeti karijeru na Poljudu i pokazati se kao toliko iščekivano obrambeno pojačanje.

Čak je i solidno startao, no sve dalje bilo je znatno ispod očekivanja. Čak bi se moglo reći da je bivao sve gori kako je vrijeme odmicalo. Hajduk ga je potom vratio Benfici s posudbe. Prilično je logično što Splićani nisu htjeli nastaviti suradnju.

Napumpane priče portugalskih medija o "ligi petice" rasplinule su se poput mjehura od sapunice kada je otišao na posudbu u mali nizozemski klub. Taj rasplet sve je demistificirao.  

Erling Haaland i Emiliano Martinez Erling Haaland napustio utakmicu zbog ozljede! Otpada li za najvažniju utakmicu sezone? divider

Nije Ferro bio katastrofalan, ali to jednostavno nije bilo to. Hajdukova obrana, najakutniji dio splitske momčadi, i s njim i bez njega izgledala je podjednako loše.

Ferro je potom otišao na posudbu u Vitesse i tamo se također nije proslavio, najblaže rečeno. Dovoljno je letimično pogledati statistiku. Nakon što u početnih nekoliko utakmica započinjao u prvom sastavu, Nizozemci su ga zakucali za klupu.

Posljednjih devet ligaških utakmica nije igrao ni minutu, što znači da nije okusio travnjak još tamo od sredine studenog.

Panična reakcija Hajdukove uprave

Posve je svejedno koji su razlozi, ali jasno je da Ferro ponovno dolazi u Hajduk hvatati formu, koju je davno izgubio i nikako je ne uspijeva vratiti. Hajdukova uprava i ovim potezom pokazuje da poteze vuče stihijski. Sve miriše na paničnu reakciju.

Iako će cinici reći da ne može biti gori od Awaziema, dojam je da je Ferro doveden samo kako bi se nekoga dovelo. Izgleda kao čisto prodavanje magle. Ako je za Ferra još i plaćena odšteta, priča je tim više maglovita.

Koji su argumenti za njegovo dovođenje? Jedini logičan koji mi pada na pamet jest taj da Hajduk nema dovoljno obrambenih igrača, pa se time popunjava rupa. Po principu: daj što daš ili ajde, Mujo, da je više vojske.

Možda će Ferro ovaj put proigrati, ostavljam to kao otvorenu mogućnost, to je ipak nogomet i sve je moguće, ali to je gatanje. Na temelju čega bi se to moglo zaključiti? Pa u Vitessu, koji baš nije neki div, nastupio je u devet ligaških utakmica i upisao 556 minuta.

Nije jasno je li trener Ivan Leko dao suglasnost za dovođenje Portugalca. Što će mu on donijeti? Leko je pokazao da ne misli odustati od napadačke igre i s trojicom u zadnjem redu. Takva koncepcija po logici stvari dovodi do toga da središnji braniči moraju izaći visoko, što znači da moraju imati hitrinu, a Ferro je sve samo ne hitar. To mu je najveći nedostatak.

Koja je Lekina ideja?

Možda Leko puca na to da Ferro zna s loptom, da će mu donijeti mirnoću u iznošenju i više tehnike u zadnjem redu. No sve to se od njega očekivalo i prošli put kada je bio u Hajduku, a nedavno i u Vitesseu.

Nešto od toga je pokazao, dao je i poneki gol, ali ukupno gledajući, demonstrirao je više minusa nego pluseva. Osim što je prilično spor, nije se pokazao ni pretjerano sigurnim, imao je teških kikseva. Doduše, ne kao Awaziem, ali to je naprosto jako teško jer malo tko može griješiti kao Nigerijac.

Kako god okrenuli, Ferra smo svi skupa već vidjeli i ovaj put bilo bi odveć naivno temeljiti neka velika očekivanja na prošlim vremenima i potencijalu koji je pokazivao prije pet-šest godina. Ferro je nekoć bio potencijal, ali već odavno nije. Nakupio je već 25 godina i ne može se reći da je poletarac.

Što će reći Torcida?

Iako je moguće, kako rekoh, da na kraju proigra i ugodno nas iznenadi, u ovom trenutku ne može ga se nazvati pojačanjem. Jednostavno, nema temelja.

Već na sljedećoj utakmici vidjet ćemo kakva će biti reakcija Torcide, odnosno kako će ona ovaj transfer protumačiti. Sumnjam da će navijači biti presretni, pogotovo ako se pokaže da je Ferro dobio neku bajoslovnu plaću, a da ne govorimo o mogućoj odšteti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider