Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mozak u prašini

Rat velikana zbog Ronalda: Juve optužuje Real i Barcu, licemjerstvo caruje

U Italiji traje nesmiljena medijska kampanja protiv Reala u prvom redu, ali i protiv Barcelone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Rat zvijezda za Ronalda: Juve napada Real“, stoji na naslovnici Gazzette dello Sport nakon što su iz redova Juventusa žestoko kritizirali rezultate izbor za Zlatnu loptu.  

Lionel Messi šesti put zaredom osvojio je najprestižniju individualnu nagradu u svijetu nogometa. Virgil van Dijk bio je drugi sa samo sedam bodova zaostatka, a Cristiano Ronaldo zauzeo je treće mjesto.

Senator Juventusa Giorgio Chiellini žestoko se obrušio na Real Madrid tvrdeći da je taj klub glavni krivac što Cristiano Ronaldo prošle godine nije osvojio Zlatnu loptu.

gol expired Potvrđen sustav kvalifikacija za SP 2022: Najveći broj skupina dosad divider

''Ronaldu je Zlatna lopta ukradena prošle godine. Iza toga stoji Real Madrid. To je bilo očito. Pa to nije bila ni najbolja godina Luke Modrića. Ove je godine bilo teško izabrati između Ronalda, Messija i Van Dijka, to je kao da morate birati između Federera, Nadala i Đokovića'', ispalio je legendarni Talijan.

Sportski direktor Juventusa Fabio Paratici dao je izjavu koja se može protumačiti kao institucionalni napad Stare dame na španjolske divove.

„Teško je reći da je Zlatna lopta oteta Ronaldu, ali nema sumnje da neki klubovi poput Real i Barcelona imaju velik utjecaj na izbore za najboljeg nogometaša“, kazao je sportski direktor Juvea, koji izgleda da je zaboravio da je Cristiano Ronaldo osvojio glavninu individualnih nagrada dok je nosio dres Reala, a neki od tih izbora bili su više nego kontroverzni.

gol expired Rakitić primio nagradu i otkrio planove za budućnost: Želi se vratiti u bivši klub divider

Recimo izbor 2013. kada je Bayern pomeo Messijevu Barcelonu i čitavu Europu. Franck Ribery imao je sjajnu sezonu, cijelo ljeto bio je najveći favorit, no na kraju je Zlatnu loptu osvojio Ronaldo, čiji klub nije osvojio nijedan važan trofej te godine. Francuski i njemački mediji pisali su da je Real svojim utjecajem i propagandom donio Ronaldu ključnu prevagu.

Trezveniji promatrači mogli bi protumačiti da u Staroj dami svojoj najvećoj zvijezdi rade medvjeđu uslugu kada na ovaj način napadaju Real. Iz njenih teza moglo bi se svašta zaključiti.

U Italiji traje nesmiljena medijska kampanja protiv Reala u prvom redu, ali i protiv Barcelone. I talijanski Sky Sport posvetio je dosta vremena usporedbama Messija i Ronalda. Podsjetili su na burne polemike koje su znale uslijediti nakon utakmica Reala i Juventusa. Duga je povijest konflikata između ta dva kluba.

gol expired Astronomske cifre za meč Joshue i Ruiza: Prvak će zaraditi puno manje, Joshua će uzeti bogatstvo divider

Finale Lige prvaka i sporni pobjednički gol Predraga Mijatovića iz Amsterdama 1998. uvijek se izvuče iz naftalina. Ogorčenje Realom i njegovim utjecajem u nogometnim forumima u dobrom dijelu Italije, barem onom u kojem se navija za Juve, na entu se pojačalo nakon onog kontroverznog odlučujućeg jedanaesterca pretprošle sezone.

Oni s nešto dužim pamćenjem prisjetit će se da je taj jedanaesterac u gol pretvorio upravo Cristiano Ronaldo i proslavio ga kao da mu je zadnji u karijeri. Prisjetit će se i kakvi su u bili komentari u talijanskoj javnosti na račun Portugalca, za kojeg se tada nije znalo da će prijeći u Juventus.

Tada Ronaldu nije palo napamet kritizirati sudačku odluku ili dovesti u pitanje postojanje jedanaesterca. Tada su njegovi najbliži priče o „dugoj ruci“ Reala odbacivali kao smiješne insinuacije, kao i spekulacije da mu je Realov PR stroj donio Zlatnu loptu spomenute 2013.

gol expired Hajduku velika kazna zbog baklji i skandiranja protiv Rijeke: Zatvara se i sjeverna tribina divider

Ni dvije godine poslije Real je odjednom sve ono što je on i njegova najbliža okolina oštro nijekala. Što Ronaldo doista misli, govore njegovi najbliži; članovi obitelji, prijatelji i menadžer. Svjedoci smo, primjerice, otvorenih optužbi njegove sestre. A prema njihovim izjavama može se mirne duše zaključiti da je Real lopovski klub. Naravno, otkako Ronaldo više nije u Madridu.

Kad je bio tamo, onda je, jasno, bio čist kao njegov snježno-bijeli dres. Za Ronaldove pak današnje suigrače, čelnike i posebice navijače Juventusa, Real je očito lopovski klub bio i ostao.

Druga je stvar što oni pretjerano ne razmišljaju kako se onda u tu priču uklapa njihova najveća zvijezda, koju su dok je igrao Realu najviše napadali i optuživali, a sad kada je prešla u njihove redove za "šaku" eura više, ulizuju joj se i izjavljuju bezuvjetnu ljubav i odanost.

gol expired Izletjelo mu pred svima: Guardiola slučajno otkrio ime novog kluba? divider

Licemjerstvo curi sa svih strana, dvostruka mjerila caruju. Za sve ono što Juve optužuje Real, Juve optužuju svi ostali. No Staru damu to previše ne uzbuđuje. Oholo ponašanje prema onima koji su na piramidi moći ispod nje (čitaj cijela Italija i 99 posto Europe) sasvim je normalna pojava i ne izaziva kod njih neko posebno suosjećanje.

Bitno je žaliti se kada se osjećate oštećenim. Kad se drugi tako osjećaju, onda baš te briga. Tako je sa svima, u gotovo svim ligama, samo je pitanje koliko visoko kotiraju i koliko je „kmetova“ ispod njih. Tako to funkcionira u životu, pa zašto bi drukčije bilo u nogometu.

Ni med cvetjem ni pravice, davno je napisao Krleža. Živimo u vremenima iznimno visoke razine hipokrizije. To svi vidimo i osjećamo. No dok ima kruha i igara, mozak proleterima ne radi baš najbolje. Elite to dobro znaju.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider