Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
male promjene

Potvrđen sustav kvalifikacija za SP 2022: Najveći broj skupina dosad

U ožujku 2021. godine kreću kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što ovog ljeta najbolje europske reprezentacije odigraju Euro 2020., koji se održava diljem kontinenta, u rujnu nas očekuje drugo po redu izdanje UEFA-ine Lige nacija.To znači da, kao i za ovaj Euro, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. kreću od ožujka godine uoči velikog natjecanja.

Ovaj put će Europa imati samo 13 reprezentacija.

UEFA je potvrdila nešto izmijenjeni format kvalifikacija u kojem ima nekoliko noviteta. Jedan od njih je i broj kvalifikacijskih skupina kojih će po prvi puta u povijesti biti čak deset. Kao i u potonjim kvalifikacijama za Euro, neke će grupe imati šest, a neke pet reprezentacija. U manjim će grupama opet biti četiri momčadi koje budu igrale Final Four Lige nacija.

Direktan plasman na SP izborit će deset pobjednika skupina, a još tri putnika u Katar dobit ćemo kroz play-off. Deset drugoplasiranih reprezentacija te dvije iz Lige nacije, idu u play-off koji će imati 12 momčadi.

Reprezentacije će biti podijeljene u tri skupine sa po četiri ekipe, a samo će pobjednik svake skupine izboriti SP. U svakoj skupini će se igrati dva polufinala i finale.

U kvalifikacijama za posljednje SP u Rusiji 2018. godine europske reprezentacije su bile podijeljene u devet skupina iz kojih su pobjednici išli direktno na SP, a osam najboljih drugoplasiranih u play-off. Podsjetimo, "Vatreni" su vizu za Rusiju izborili upravo u dodatnim kvalifikacijama pobijedivši Grčku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider