Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj u Barceloni

Na vidiku odlično rješenje za Ivana Rakitića: Čeka ga slavni trener, dobra momčad i spektakularan stadion

Ivan Rakitić na pragu je odlaska iz Barcelone i punom parom traži novi klub…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ivan Rakitić jedan je od dvojice veznjaka u trenutačnom sastavu Barcelone koji ima ugovor do 2021. Drugi je Čileanac Arturo Vidal. Obojica će ovog ljeta vjerojatno promijeniti sredinu.

Rakitić je prije mjesec dana u razgovoru za Mundo Deportivo prvi put jače podigao glas, iako je i prije toga dao neke izjave koje su iskakale iz njegove uobičajene rutine. Opet je ponovio da se na Camp Nouu osjeća dobro, ali nije zatvorio vrata za mogući odlazak na kraju sezone.

Otvoreno je kazao da ima posebne osjećaje prema Sevilli, iako se mogućnost povratka na Sanchez Pizjuan čini dosta udaljenim zbog financijskih ograničenja andaluzijskog kluba. Hrvatski veznjak istakao je da će on sam odlučivati gdje će otići.

Marginaliziran u Barceloni

"Nisam vreća krumpira pa da me prodaju kako hoće", gnjevno je upozorio dajući do znanja da nije zadovoljan, najblaže rečeno, odnosom kluba, koji ga je ove sezone vidljivo marginalizirao i otvoreno pokušao natjerati na odlazak.

Sve je počelo još krajem prošle sezone, a da će se Barcelona pokušati riješiti Rakitića moglo se naslutiti i davno prije, još za vrijeme pregovora s Ajaxom oko Frenkieja de Jonga. O tome smo već puno puta pisali i nećemo se ponavljati.

gol expired Rasprava o Jordanu i Bullsima u videointervjuu na GOL.hr-u: ''Kukoč bi trebao biti u Kući slavnih bez da je ikad igrao u NBA-u'' divider

Sve govori da je došlo vrijeme za rastanak. Ta bi se priča trebala riješiti u predstojećem ljetnom prijelaznom roku, no ne treba sasvim odbaciti mogućnost da se priče još malo rastegne, jer općenito je situacija takva da nitko pouzdano ne zna što donosi sutra.

Mundo Deportivo piše da je sve više znakova da bi Rakitić mogao prijeći u Tottenham. Tvrdi da je to u ovom trenutku realnije nego prelazak u Juventus, Atletico ili Inter. Milanski klub će najvjerojatnije dovesti Vidala. Antonio Conte želi Čileanca, trenirao ga je svojedobno u Juventusu i dobro se poznaju.

Tottenham želi Rakitića

Juve je očito financijski prenapregnut. Italiju udara velika kriza, Agnelli kreše plaće i kuka na sav glas. Cristiano Ronaldo stoji ga kao Sv. Petra kajgana. Osim toga, Juve će se najvjerojatnije okrenuti mlađim igračima. Atletico još uvijek može dobro platiti, ali ne želi dugotrajan ugovor. Dakle, na sve tri adrese postoji neki problem.

U Barceloni ne kriju da bi najradije prodali Rakitića u predstojećem ljetnom prijelaznom roku. Razlog je prozaičan, sljedeće godine će biti slobodan igrač i moći će otići besplatno. Proteklih mjeseci spekuliralo se u katalonskim medijima da bi Rakitić mogao izabrati taktiku odugovlačenja kako bi se isposlovao slobodne papire.

Stipe Miočić (Foto: AFP) UFC spreman za veliki povratak, a Stipe Miočić uopće ne razmišlja o obrani naslova prvaka divider

Na Camp Nouu očito se najviše boje takvog scenarija; sjedio bi na klupi, morali bi ga i dalje plaćati, a na kraju bi otišao besplatno. To je i razlog zašto pritišću hrvatskog reprezentativca da pronađe novi klub. Jednostavno, Katalonci žele da im se što prije skine s grbače.

U trenutku velike pandemijske krize i potpune ekonomske neizvjesnosti lako je zaključiti da na kontinentu malo klubova može ispuniti financijske i sportske zahtjeve hrvatskog veznjaka. Naravno, mislimo na klubove koji ga žele vidjeti u svojim redovima. Sevilla i Villarreal nedavno su javno poručili da su mu vrata otvorena, no ta dva španjolska klub teško da mogu pratiti Rakitićeve zahtjeve.

Engleska se još uvijek drži

Zbog toga je dosta izgledno da bi Rakitić mogao završiti u Engleskoj. Tamošnji klubovi u prosjeku financijski još uvijek najbolje stoje i mogu zadovoljiti njegove apetite, i u financijskom i u sportskom smislu. Budući da je Španjolska u posvemašnjoj krizi i pitanje je kada će se oporaviti, engleska Premierliga mogla bi dodatno odskočiti i preuzeti konačni primat.

gol expired Bale ispričao urnebesnu anegdotu o hrvatskom kapetanu Modriću: "Najgori je, 100 posto" divider

Rakitić je u posljednjim intervjuima uvjeravao da se osjeća sposobnim ostati u eliti: "Mislim da ću se natjecati na najvišoj razini u naredne tri ili četiri godine", izjavio je za Mundo Deportivo prije mjesec dana.

Tottenham je navodno jako zainteresiran. Tanguy Ndombele ne slaže se baš s Joseom Mourinhom, pa Portugalac traži drugo rješenje na sredini terena. Rakitić bi mogao biti taj. Rakitićev menadžer Arturo Canales već neko vrijeme živi u Londonu i ima sjajne veze s engleskim klubovima.

Agent živi u Londonu

Zna se da je u jako dobrim odnosima s Raülom Sanllehijem, Arsenalovim direktorom, ali ekonomske mogućnosti Topnika sve su manje. Arsenal više nije redoviti sudionik Lige prvaka i zbog toga je pretrpio veliku financijsku štetu. Čini se da Tottenham u ovom trenutku stoji nešto bolje.

Lautaro Martínez (Foto: AFP) Pregovori bi mogli biti mukotrpni i dugački, ali Lautaro je odlučio napustiti Inter divider

Osim što bi mogao igrati u momčadi koja igra na novom, spektakularnom stadionu i želi se dodatno pojačati, Rakitić bi dobio mogućnost života u kozmopolitskoj engleskoj prijestolnici. Njegova obitelj mogla bi uživati u čarima Londona, a nije nevažno i što bi pri ruci imali agenta s kojim su u prijateljskim odnosima.

Kad se podvuče crta, Rakitićev prelazak na Otok čini se dosta realnom opcijom. Tottenham zasad izgleda kao najuvjerljiviji prosac.

Povratak UFC-a

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider