Košarka
SPORTOVI
Košarka
''NBA zanima isključivo novac''

Rasprava o Jordanu i Bullsima u videointervjuu na GOL.hr-u: ''Kukoč bi trebao biti u Kući slavnih bez da je ikad igrao u NBA-u''

U drugom dijelu videointervjua s košarkaškim stručnjakom Danijelom Lutzom dotaknuli smo se potencijalnih promjena u NBA-u i dokumentaraca o Chicago Bullsima i Michaelu Jordanu.

NBA liga će zbog velikih gubitaka pokušati sve ne bi li nekako završila prekinutu sezonu, a to znači da bi se moglo igrati tijekom ljeta, a iduća sezona krenuti na Božić 25. prosinca, što znači da bi regularni završio u lipnju 2021. godine i tako poremetio sve Fibine kalendare.

''Ono što me ovdje najmanje brine je kako će izgledati američka reprezentacija. Dakle, počeo bih priču s ovim što se događalo u kvalifikacijama. Mislim da se dogodila jedna odlična priča vezano za hrvatsku reprezentaciju, čiji mi se način igre svidio'', izjavio je Lutz za GOL.hr.

''Važno je da se to dogodilo s igračima koji su ipak produkti hrvatske košarke i koji su igrali više od NBA igrača na našim terenima. Gledao sam obje utakmice i pobjede su ostvarene s boljim rađenjem osnovnih stvari u košarci. I to je jedan pokazatelj da se ipak treba baviti s nekim osnovnim stvarima'', dodao je.

Hrvatska ovo ljeto neće biti domaćin kvalifikacija za Olimpijske igre, jer sve je odgođeno na godinu dana. Međutim, Hrvatska bi mogla biti u znatno drugačijem sastavu.

gol expired Košarkaški stručnjak u videointervjuu za GOL.hr o tome što nas čeka: ''Bilo bi pogubno napraviti tu pogrešku'' divider

''Nažalost, ova situacija nas vodi u novu neizvjesnost, ali budemo li radili po uzorku koji sam spomenuo, mislim da možemo dobro funkcionirati. Ono što se može pokazati kao problem je da nećemo viđati naše NBA igrače u toj situaciji. Ako se taj kalendar promijeni. Međutim, to će se odraziti na apsolutne sve reprezentacije, ali mi nekim pravim sustavom vrijednosti i kvalitetnim radom možemo u tim okvirima egzistirati'', objasnio je gost GOL.hr-a te nastavio:

''Treba biti jasan i svima treba biti jasno da NBA ligu zanima isključivo NBA liga i da ih zanima isključivo novac. Njihova neka procjena je da je zbog ovog stajanja gubitak nekih 800 milijuna dolara. I oni samo o tome pričaju te smišljaju načine kako taj novac mogu vratiti.''

''Znamo da su u NBA ligi najbolji igrači plaćeni unutar mogućnosti koje klub može platiti, ne koliko bi ih željeli platiti, jer tada bi LeBron James ili Kevin Durant imali plaće preko 100 milijuna dolara. Ali postoji taj 'salary cap' i da bi on egzistirao, oni moraju prodavati svoja TV prava. I oni će to pokušati napraviti''

''Već jako dugo se u NBA ligi lamentira oko nekoliko stvari. Prva je da ta liga počinje kasnije, s obzirom na to da se početak NBA-a poklapa s NFL-om, koji je jako gledan u Americi. Taj početak NBA lige po nekim pokazateljima nije dobro praćen, a period oko Božića je kada se i prosječan NBA fan uključuje.''

''Također, jako dugo se priča o problemu 'load managementa', gdje igrači igraju manje utakmica i mislim da su oni skloni tome da smanje ligu, odnosno da je skrate na manji broj utakmica. A to što će se događati s FIBA košarkom njih nije pretjerano briga, jer oni ionako najbolje produkte izvan Amerike imaju u svojoj ligi. To je ono što im je u toj financijskoj jednadžbi najbitnije'', rekao je Lutz.

gol expired Kukoč se oglasio o dokumentarcu o kojem bruji svijet sporta: Otkrio što mu se ne sviđa i što misli o bivšim suigračima divider

Ne možemo ne dotaknuti se Michaela Jordana, Tonija Kukoča i legendarnih Chicago Bullsa, koji su trenutno vrlo aktualni te o kojima priča cijeli svijet. Naravno, razlog je spektakularni dokumentarac pod nazivom ''Posljednji ples''.

''Znamo otprilike koji su najveći protagonisti te priče. Mislim da je Kukoču kao najveća nagrada došla izjava Stevea Kerra, koji je eklatantno objasnio Kukoča i izrazio malo srama što se našao na plakatu umjesto njega. Time je objašnjena Kukočeva važnost, a Kerr je definitivno čovjek kojeg treba slušati'', rezonirao je hrvatski stručnjak.

''Mislim da će dokumentarac pokazati Jordana u svijetlu u kojem ga neki ljudi nisu vidjeli do sada. Ne znam koliko je pro ili kontra samog Jordana, ali da se vratim na Kukoča…''

''Ja možda nemam neko veliko pravo glasa oko toga, ali svejedno ću to reći – Toni Kukoč bi trebao biti u Kući slavnih bez da je ikada igrao u NBA-u. Dakle, sve ono što je napravio u Europi kroz klubove i reprezentacije već bi trebalo biti dovoljno da bude u Kući slavnih'', jasan je bio Lutz.

''Međutim, garantiram da je njegovo mjesto tamo i da će tamo završiti. No ovaj dokumentarac je možda njemu najbolja reklama, da se shvati koliko je on kao ličnost važan za hrvatsku košarku. Da se vidi koliko je njegova igra bila napredna u smislu današnje košarke. I vjerujem da ćemo ga sad više vidjeti u dokumentarcu'', zaključio je hrvatski trener.

Toni Kukoč i dokumentarac o Bullsima

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider