Košarka
SPORTOVI
Košarka
Velika analiza

Košarkaški stručnjak u videointervjuu za GOL.hr o tome što nas čeka: ''Bilo bi pogubno napraviti tu pogrešku''

U prvom videontervjuu na GOL.hr-u gost je bivši trener Cibone, košarkaški stručnjak i komentator Danijel Lutz, koji je prokomentirao kakvu košarku možemo očekivati u bliskoj budućnosti.

Kao i svaki drugi sport, košarkaška natjecanja pogođena su pandemijom koronavirusa. S time da kod košarke postoji još veći problem od nogometa, jer se igra u zatvorenom prostoru pa postoji veća opasnost.

Gost GOL.hr-a i košarkaški stručnjak Danijel Lutz probao je odgovoriti na pitanja koja mnoge zanimaju. Hoćemo li ovo ljeto gledati košarku? Kakve posljedice ova pauza ostavlja na igrače? I koliko vremena je potrebno da se uhvati ozbiljan natjecateljski ritam?

gol expired Pozadina u prvom planu: Najpoznatija nogometna "igračica" uživa na obali poznatog jezera divider

''Ono što je vrlo realno da jako dobro znamo da jako malo toga znamo. I sve ono što će se događati bit će uvjetovano drugim faktorima koji su prije svega ljudski, odnosno puno manje sportski. Naravno da sport kao takav nedostaje. Nalazimo se u situaciji koja je velika nepoznanica i malo tko ima pravo gurnuti sportaše u nekakvu situaciju koja bi možda mogla biti pogubna za njih'', započeo je Lutz te nastavio:

''Mislim da je realno očekivati da će se neka nacionalna prvenstva nastaviti iduće sezone, odnosno po kalendaru koji je otprilike ustaljen. Međutim, ono što je u najvećoj žiži interesa i ono što sa sobom povlači ne samo sportsku komponentu, nego i ekonomsku, su Euroliga i neka Fibina natjecanjima. Naravno da sam za to i da će se dogoditi da se neka natjecanja poput Eurolige završe.''

gol expired Moguć dovršetak Eurolige i Eurokupa: U srpnju na jednom mjestu divider

''Nije ovo prvi slučaj da se o prvaku ili da će se o prvaku odlučivati na takav način. Međutim, u sportu je vrlo jednostavna jednadžba na kraju, moraš biti najbolji da pobijediš. Samo se nadam da će momčadi biti u prilici da se bore za te trofeje'', objasnio je bivši trener Cibone.

''Kažem, ono što je prije svega najvažnije je sigurnost svih sudionika. Mislim da se u tom smjeru mora ići i onda sve ono što se bude događalo preko ljeta je samo nagrada'', dodao je gost GOL.hr-a.

Najvažnije je da se ne pretjera sa željom, a pritom zanemari zdravlje igrača, jer posljedice bi mogle biti pogubne.

gol expired Tyson objavom uzrokovao "pad" društvenih mreža: Pogledajte tu brzinu i bombe koje baca s 53! divider

''Siguran sam da će se voditi velika briga o samom zdravlju igrača. Jer igrači su taj produkt koji se prodaje, koji donose TV prava i gledanost. Zato je jako važno da igrači u tom procesu ostanu zdravi. To je jako bitno. Međutim, košarka nosi svoju specifičnost kao i svaki drugi sport i ono što će se vjerojatno događati je da ćemo gledati malo više kalkulacije u igri, a to znači da će trebati proći vrijeme dok ne vidimo onu pravu košarkašku izvedbu'', mišljenja je Lutz.

Regionalna liga na raskrižju

Jedna od tema koja se tiče hrvatske košarke je ABA liga, koja je unatoč dobroj ideji natjecanja zapela u njenom vođenju i regularnosti. Imamo ljudi iz košarke koji se zalažu za izlazak hrvatskih klubova iz tog natjecanja. Je li to dobro ili loše za našu košarku?

''O ABA ligi volim govoriti na jedan drugačiji način. Naši najbolji reprezentativni uspjesi događali su se u 90-ima, što je nastavno na ono što se događalo krajem 80-ih, kada su hrvatski klubovi bili realno najbolji u Europi'', izjavio je hrvatski trener te nadodao:

gol expired Bjelica konačno priznao ono o čemu GOL.hr piše već dva tjedna: Slavni košarkaš prvi posrednik divider

''Tada su ti igrači igrali isto jednu varijantu ABA lige, natjecali su se protiv klubova iz regije koja je sad paralelna s aktualnom ligom. Puno važnije od toga je što se igra. Naravno, najveći problemi se događaju kad se govori o regularnosti natjecanja i principima po kojima se igra.''

Zoran Bahtijarević, liječnik nogometne reprezentacije Liječnik Vatrenih otkrio: "Utakmice nisu problem. Šanse za zarazu koronavirusom su minimalne" divider

''Međutim, ono što treba našim igračima omogućiti je veći broj utakmica. Osobno bih ABA ligu koristio na način koji je to ove godine radio Split. Koristio bih je kao platformu za igranje mlađih igrača. Dakle, ne vidim nekakav rezultatski imperativ za Cibonu i Zadar, ali vidim priliku za mlade igrače koji se mogu dobro razvijati. Kažem, opet to govorim u smislu onoga što treba biti cilj. Proizvodnja igrača i stvaranje igrača najvišeg nivoa koji će igrati na hrvatskim terenima, koji će biti onaj filter'', zaključio je Lutz.

ABA liga, da ili ne?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider