Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ozbiljna priča

Bjelica konačno priznao ono o čemu GOL.hr piše već dva tjedna: Slavni košarkaš prvi posrednik

Hrvatski stručnjak Nenad Bjelica potvrdio je da je u kontaktima s Fenerbahceom...

Nenad Bjelica konačno je objelodanio da je na meti Fenerbahcea.

„Kontaktirali smo. Zasad još nema pozitivnog ili negativnog raspleta“, kazao je Bjelica u kratkoj izjavi za TRT Sport, televiziju koja je u Turskoj ono što je, primjerice, u Italiji RAI.

Podsjećamo da se radi o priči koju je u eter ekskluzivno pustio GOL.hr još prije dva tjedna. Na osnovi informacija iz Turske, nekih izvora bliskih turskom klubu te iz upućenih menadžerski krugova, zaključili smo da je hrvatski stručnjak u ozbiljnim kombinacijama da sjedne na klupu turskog velikana.

Bjelica priznao da pregovara s Fenerbahceom

Vrijeme je pokazalo da je to bila točna informacija. Bjelica u početku možda i nije znao da uprava Fenerabahcea o njemu ozbiljno razmišlja, no prije nekoliko dana počeli su prvi kontakti, prvo preko posrednika, a onda i izravno s čelnicima Fenera.

U jeku pregovara s Fenerom Bjelica je našao vremena i za sudjelujovanje u humanitarnoj akciji Vratimo Palčiće u Petrovu. OVDJE možete sudjelovati u aukciji i kupiti 3 monografije NK Osijek s Bjeličinim potpisom. Uplata ide na račun Udruge.

U međuvremenu o tome su se raspisali i turski mediji. Jasno je da ne možete očekivati od trenera ili druge strane da prizna početne kontakte. To se nikad ne radi. Priznanje obično stiže tek u završnoj fazi pregovora, posebno ako su mediji probili priču. Bjelica očito više nije imao izbora. Činjenica da je priznao govori da je stvar vrlo ozbiljna.

Bjeličinu potvrdu o uspostavljenim kontaktima dobio je poznati turski novinar Yaguz Sabuncunoglu, koji je prije tri dana objavio informaciju da se Bjelica čuo telefonski s gazdama kluba. Sabuncunoglu slovi kao jedan od najinformiranijih novinara u Turskoj. U odličnim je odnosima s čelnicima Fenerbahcea, točnije s predsjednikom kluba Alijem Kocom (53). Klubom upravlja jako bogata turska obitelj Koc.

Jako bogata obitelj vodi turskog velikana

Ali je najmlađi sin glave obitelji Rahmi Koca. Iako je i u Turskoj ekonomska kriza, iako je i Fenerbahce u velikom dugu, turski div financijski stoji bolji od ostatka konkurencije, no nema dobre rezultate posljednjih godina. Kako smo već napisali, Bjelica može očekivati plaću između 1,5 i 2 milijuna eura neto.

„Očekuje se skori sastanak Uprave kluba. Kada se to dogodi, konačna odluka bit će donijeta u najkraćem roku i potom službeno prezentirana“, napisao je turski kolega prije tri dana i potom objavio informaciju kako se Bjelica čuo s gazdom kluba.

Kazao je da su porazgovarali o projektu i razmijenili ideje. Bjelica se posljednjih dana nalazi u karanteni u Austriji, no to ne znači da nije mogao voditi pregovore. U današnje doba to je najmanji problem. S gazdom kluba mogao se i čuti i vidjeti putem videokonferencije. Osim toga, i Bjeličin pravni zastupnik ovih se dana lako mogao naći s nekim emisarom turskog kluba.

Za Fener navijaju deseci milijuna navijača

Fenerbahce ih ima u svakoj jačoj nogometnoj zemlji, posebice u Njemačkoj i Austriji. Bjelica ima obiteljsku kuću u Klagenfurtu i trenutačno se tamo nalazi.

Kako saznajemo od turskih izvora, Fenerbahce je s Bjelicom prvo kontaktirao preko Mirsada Turkcana, bivšeg proslavljenog turskog košarkaša, svojevremeno i NBA igrača, koji je karijeru zaključio upravo u Fenerbahceu.

gol expired Talijani o Mandžukiću: "Ušao u povijest Svjetskog prvenstva kroz pogrešna vrata" divider

Turkcan je rodom iz Novog Pazara, prezivao se Jahović prije nego što je uzeo tursko državljanstvo. Kako je blizak vodećim strukturama kluba te odlično razumije i govori hrvatski jezik, mogao je poslužiti kao savršeni posrednik. Turkcan je suradnik Alija Ramadanija, na ovim prostorima, a i puno šire dobro poznatog menadžerskog imena. Time je sve rečeno.

Bjelica je već danima udarna tema u turskim medijima i tamošnjoj sportskoj javnost, ali i među Turcima koji navijaju za Fener širom Europe i svijeta, a ima ih na desetke milijuna.

Posebice je veliki interes u Njemačkoj gdje živi puno Turaka. O Bjelici naširoko pišu novine i portali, snimaju se televizijske emisije i diskutira na Fenerovim Youtube kanalima.

Vruća klupa

O tome mogu osobno posvjedočiti, posljednjih dana imao sam puno poziva i poruka turskih novinara i običnih navijača, jer su ekskluzivne informacije GOL.hr-a prenošene u turskim medijima i izazvale se veliku pažnju tamošnje javnosti.

Navijači Fenera važe za jedne od najtemperamentnijih u Turskoj i cijeloj Europi. Zanima ih praktički sve o hrvatskom stručnjaku, od temperamenta i radnih navika do filozofije i stila nogometa koji gaji. Fener mora igrati ofenzivno, a Turci percipiraju Bjelicu kao trenera koji preferira napadačku igru.

gol expired Lista koja će podići prašinu: Mourinho će poludjeti, jedan Hrvat među velikanima divider

Jako dobro pamte kako je Dinamo razbio Fenera u Zagrebu. Pisali smo da su prvo pušteni probni baloni na društvenim mrežama. Navijači su jako pozitivno reagirali i to je bio signal vodstvu kluba da krene po Bjelicu.

Fenerova klupa jedna je od najvrućih u Europi. Ako Bjelica sjedne na nju, neće imati izbora. Morat će igrati napadački i – pobjeđivati. Fener je posljednjih godina u krizi, za njegove kriterije već dugo čeka naslov prvaka (2014. posljednji). To je imperativ u sljedećoj sezoni.

Fener nije financijski potentan kao nekoć, ali vlasnici kluba obećaju da će dovesti nova pojačanja kako bi konačno prekinuli crnu seriju. Glavnina pojačanja stići će na posudbu. U kombinacijama su mnogi poznati igrači, pa čak i bivši hrvatski reprezentativci Mario Mandžukić i Nikola Kalinić.

Novca nema kao prije, ali...

Fenerove gazde obećavaju da će novi trener imati na raspolaganju respektabilnu momčad. Dugo su se lomili koga će postaviti na klupu. Kriteriji su visoki; tražili su dokaznog, iskusnog, a opet dovoljno mladog i energičnog stručnjaka koji će moći podnijeti golemi pritisak i koji je dokazan u stvaranju mladih igrača.

gol expired Bjelica dobio veliko priznanje i najavio gdje bi mogao nastaviti karijeru: "Naježio sam se od emocija" divider

Izgleda da je kuglica pala na Bjeličin broj, no znate kako je u nogometu: nije gotovo dok nije gotovo. Bjelica jest načelno pristao na uvjete Fenera, ali svi detalji još nisu dogovoren.

Nakon što je na početku potrage bilo nekoliko zvučnih kandidata, čini se da se situacija iskristalizirala. Turski izvori nam govore da je Bjelica postao glavni izbor i da će ga Fener čekati nekoliko dana, međutim u talonu ima i prvu zamjenu.

To je Razvan Lucescu, sin proslavljenog rumunjskog stručnjaka Mircee Lucesuca, koji je svojevremeno vodio velike Fenerove rivale Galatasaray i Besiktas, a bio je i izbornik Turske.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider