Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
100 najvećih trenera

Lista koja će podići prašinu: Mourinho će poludjeti, jedan Hrvat među velikanima

Ugledni britanski magazin FourFourTwo sastavio je listu 100 najvećih trenera svih vremena...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

FourFourTwo sastavio je svoju listu 100 najvećih trenera svih vremena. Budući da se radi o jednom od najuglednijih nogometnih magazina, ta je lista izazvala puno pozornosti. Sigurno će biti i puno polemike. Glavni kriteriji su bili osvojeni trofeji, taktičke zamisli i motivacijske sposobnosti.

Na internetskoj stranici britanskog magazina još uvijek nije objavljen popis. Kompletne liste još nema u bespućima interneta, ali uspjeli smo doći do podatka da je na listi najmanje jedan hrvatski stručnjak.

Ivić na 60. mjestu 

Radi se o Tomislavu Iviću, koji je smješten na 60. mjesto. To je još jedno veliko priznanje za proslavljenog hrvatskog trenera koji je s pet različitih klubova osvojio sedam naslova državnih prvaka: Hajduk (3), Ajax (1), Anderlecht (1), Porto (1) i Marseille (1).

gol expired Srebrni vatreni otkrio kako je naglo otišao iz Hajduka u Španjolsku: "Ovdje sam sretan" divider

Kako se moglo i očekivati, listom dominiraju Britanci. FFT je na prvo mjesto stavio bivšeg menadžera Manchester Uniteda Alexa Fergusona. Škotski trener osvojio je u trenerskoj karijeri s Manchester Unitedom i Aberdeenom ukupno 49 trofeja.

S Manchester Unitedom bio je 13 puta prvak Engleske i dvaput Europe. Menadžer je s najdužim radnim stažem u povijest kluba s Old Trafforda (od 1986. do 2013.).

Ferguson na čelu kolone

Iza Fergusona su se plasirala dva slavna Nizozemca, Rinus Michels i Johan Cruyff. Njih dvojicu mnogi smatraju za trenere koji su najviše utjecali na razvoj nogometne igre, a uz to su bili i vrlo uspješni. Michels je stvorio veliki Ajax 70-ih, a Cruyff Barcelonu 90-ih.

gol expired PSG je prvak, Lyon najveći gubitnik: Odluka bi mogla pokrenuti i sudske tužbe divider

Pep Guardiola jedini je aktualni trener koji se plasirao među prvih deset. Guardiola je postavljen na visoku petu poziciju. Među prvih deset je samo jedan trener koji nije rođen u Europi.

To je čuveni Helenio Herrera, koji je rođen u Argentini, ali poslije je uzeo i francusko državljanstvo. Veliki Ukrajinac Valerij Lobanovski jedini je pak među prvih deset koji dolazi iz bivšeg istočnog bloka.

Škoti dominiraju

Škotska ima čak trojicu predstavnika među deset najboljih. Osim Fergusona, Škoti su također i Matt Busby i Bill Shankley. Busby je stvorio veliki Manchester United 50-ih i 60-ih, a Shankley Liverpool 60-ih i početkom 70-ih.

Barcelona se može pohvaliti da ima najviše trenera koji su bili njezini treneri u jednom razdoblju karijere: Michels, Cruyff i Guardiola. U prvih deset su još Talijan Arrigo Sachi i Austrijanac Ernst Happel.

gol expired Mourinho žudi za nogometom: "Završiti sezonu bilo bi dobro za sve nas" divider

Jose Mourinho nije se uspio probiti u top 10. Portugalac je zauzeo 12. mjesto, dok je, primjerice, trenutačno možda i najprominentniji stručnjak Nijemac Juergen Klopp trideseti. Bit će zanimljivo čuti što kaže Mourinho na ovaj izbor.

Guardiola ispred Mourinha

Od trenutačnih trenera samo je Guardiola bolje plasiran od njega, no Portugalac je nadaleko poznat po golemom egu i još većoj sujeti, pa možda i neće biti zadovoljan. Nije među deset, a još je daleko iza velikog rivala Guardiole. Slutimo zajedljive komentare.

Od poznatih imena izdvajamo: Brian Clough je 11., Vicente del Bosque 15., Ottmar Hitzfeld 17., Carlo Ancelotti 18., Louis van Gaal 20., Bob Paisley 22., Arsene Wenger 23., Fabio Capello 24., a Diego Simeone 43…

gol expired Bjelica dobio veliko priznanje i najavio gdje bi mogao nastaviti karijeru: "Naježio sam se od emocija" divider

Top 10:

1. Alex Ferguson
2. Rinus Michels
3. Johann Cruyff
4. Bill Shankly
5. Pep Guardiola
6. Arrigo Sacchi
7. Matt Busby
8. Helenio Herrera
9. Ernst Happel
10. Valerij Lobanovski

60. Tomislav Ivić

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider