Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jaz je sve veći

PSG opet šokirao Real: Parižani spremni za novu ludost, Madriđani pobješnjeli, La Liga u panici

PSG spreman je opet nadlicitirati Real Madrid i ponuditi Monacu za Tchouamenija 100 milijuna eura…

Kylian Mbappe (Foto: Afp)

PSG sve radi da još jednom „minira“ Real Madrid. Nakon što su Parižani uspjeli odvratiti Kyliana Mbappea od prelaska u Real, bacili su se na drugu metu.

Nije tajna da Real želi dovesti Aureliena Tchouamenija, zvijezdu Monaca i francuske reprezentacije, ali njegovi čelnici ne žele, kako ističe Marca, počiniti financijsko ludilo ili potez koji bi mogao imati posljedice na dugoročnu stabilnost madridskog kluba.

gol expired Talijani napadaju Contea zbog Perišićeva transfera: "Opljačkao je Inter, to se ne radi!" divider

Florentino Perez i suradnici proteklih dana održali su sastanak i porazgovarali o toj temi. Kako Marca saznaje, u Monaco su odaslali ponudu koja trenutno ne ispunjava očekivanja Kneževskog kluba.

PSG opet šokirao Real

Monaco traži 100 milijuna eura za svojeg veznjaka, a čini se da je PSG to spreman platiti.

Nakon što su nisu uspjeli dovesti Mbappea, čelnici Reala označili su Tchouamenija novim strateškim ciljem.

Na tom poslu Madriđani rade već mjesecima. Nakon prvih kontakata, otkrili su da su veliki interes iskazali Liverpool i PSG.

Međutim, Parižani su odlučni po svaku cijenu dovesti Tchouamenija te su jasno dali do znanja Kneževima da su spremni iskrcati stotinu milijuna eura. Intenzivnija licitacija počela je prije nekoliko dana, a čini se da Real nije spreman pratiti tempo pariškog kluba.

U Realu smatraju da je PSG podigao letvicu debelo iznad realne tržišne cijene te je sve izglednije da će Madriđani odustati od utrke.

PSG spreman iskrcati za Tchouamenija 100 milijuna eura

Usporedbe radi, Real je platio Eduarda Camavingu 31 milijun eura, a sada bi trebao za Tchouamenija istresti više od stotinu milijuna ako ga želi preoteti PSG-u.

Real je poslao ponudu Monacu i čeka odgovor. Kako stvari stoje, vjerojatno će biti negativan jer cifra nije ni blizu spomenutom iznosu.

gol expired Paul Pogba odlazi iz Manchester Uniteda, sljedeća destinacija je Italija? divider

Igračeva želja bila je napustiti francusko prvenstvo i okušati se u jačoj ligi, no takvu želju je imao i Mbappe pa je na kraju ostao u Parizu. Dolazak Tchouamenija u PSG navodno je bio jedan uvjeta ostanka Mbappea, koji je dobio velike ovlasti na Parku prinčevu. Spekulira se da sudjeluje u odabiru pojačanja i trenera.

Demonstracija moći

„Operacija Tchouameni“ postaje još jedna demonstracija financijske moći pariškog kluba, koji u Španjolskoj nazivaju državnim katarskim projektom.

PSG-ov najveći adut u pregovorima je novac, a potom i francuski nacionalni interes. Na tu kartu se igralo i kod Mbappea, jer šuškalo se da su se u akciju spašavanja „vojnika Kyliana“ uključili i najviši francuski državni dužnosnici, pa čak i sam predsjednik Emmanuel Macron.

Koliko god da su moćni, ispada da je Realu i mnogim ostalim divovima europskog nogometa ostalo da igraju na kartu sentimenta, odnosno slave i povijesti svojih klubova. Pariške šeike jako teško je nadlicitirati.

Završena transferna dominacija Reala

Real je desetljećima dovodio praktički koga je htio i kada je htio. Slično je vrijedilo i za Barcelonu, ali to očito više ne pije vodu.

Ako već ne mogu rezultatski, Parižani su odlučili poniziti suparnike otimanjem najvećih zvijezda.

Vidjeli smo kakve su izljeve bijesa izazvali u Madridu i Španjolskoj kada je postalo jasno da Mbappe neće prijeći u Real. Madriđani nisu skrivali da su šokirani, pa i uvrijeđeni. Navikli su da im se sve želje ispunjavaju. Gotovo da to smatraju bogomdanim pravom.

Gareth Bale Gareth Bale se oprostio od Real Madrida, evo što je poručio navijačima divider

U difamiranje Parižana uključila se i La Liga, odnosno njezin predsjednik Javier Tebas. Razlog je više nego jasan; odlaskom najvećih zvijezda marketinška moć španjolskih klubova, pa onda i La Lige sve više opada. Kad zanimanje pada, opada i cijena televizijskih prava i sponzorskih ugovora. Sve je to čvrsto povezano i ne može se razdvojiti.

Nisu Real, Barcelona ili Atletico samo iz hira desetljećima kupovali najveće zvijezde. Perezov projekt Galacticosa, odnosno dovođenja barem jedne velike zvijezde godišnje, te njegova sintagma kotača koji se mora okretati kako bi stroj nastavio raditi punom, najbolje opisuje tu politiku.

La Liga u problemima

Dugoročno gledano, ako PSG, Manchester City, Chelsea, Manchester United i ostali engleski bogataši nastave ovim tempom kupovati najveće zvijezde, prije ili kasnije nastat će jaz s ostatkom Europe koji će teško premostiti čak i jedan Real.

To je Perezu, Laporti i Agnelliju očito sasvim jasno. U projekt Superlige krenuli su s računicom da moraju nešto napraviti kako bi zadržali korak s trenutačno financijski najmoćnijim klubovima, najviše s engleskom Premierligom.

Barca i Juve su već posrnuli, dok Real zasad prati konkurente, no tko zna što će biti za nekoliko godina ako se nastavi transferna dominacija spomenutih klubova, a napose engleske lige.

Jasno je kao dan da La Liga sve više zaostaje, a kada jednom nastane nepremostiv jaz, stvari će se teško vratiti u ravnotežu.

Kada se situacija promotri iz tog kuta, posve je logično da posljednji Realovi i Barcini neuspjesi u pokušaju dovođenja najvećih zvijezda postaju zabrinjavajući za cijelu La Ligu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider