Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Greda u zadnjem napadu

Dinamo u finalu Kupa, incident po završetku: Modri opet srušili Hajduk, Perišić ušao i zapalio Poljud

Dinamo je pobijedio Hajduk 1:0 na Poljudu i plasirao se u finale Hrvatskog kupa…

Galerija Sandro Kulenović Martin Baturina Laszlo Kleinheisler +1 Stefan Ristovski

U finalu 33. izdanja hrvatskog nogometnog Kupa igrat će Dinamo i Rijeka. Ove godine finale se igra na dvije utakmice, prva je 15. svibnja u Zagrebu, a uzvrat je na Dan državnosti, 30. svibnja na Rujevici.

Ivan Perišić Ivan Perišić zaigrao za Hajduk! Vatreni na terenu prvi put nakon šest i pol mjeseci unatoč svim najavama divider

Dinamo je na Poljudu pobijedio Hajduk sa 1-0 golom Sandra Kulenovića u 15. minuti, dok je Rijeka u prvom polufinalnom ogledu na stadionu u Kranjčevićevoj ulici identičnim rezultatom porazila Lokomotivu golom Ivana Smolčića u 70. minuti.

Za Dinamo će to biti 24. finale, a do sada je slavio rekordnih 16. puta. S druge strane Rijeka je izborila svoje deveto finale Kupa, a u dosadašnjih osam finala šest puta je slavila.

Nakon što je Dinamo u subotu u ligaškom ogledu slavio sa 1-0, četiri dana kasnije dva najveća hrvatska kluba su ponovo na Poljudu odmjerili snage. Ovoga puta u polufinalu Kupa, a ishod je bio identičan.

Dinamo slavio na Poljudu golom Kulenovića i plasirao se u finale Kupa

Bio je to čak šesti međusobni derbi Hajduka i Dinama ove sezone. Krenulo je pobjedom Dinama u Superkupu u srpnju na Maksimiru sa 1-0. Sedam dana kasnije Hajduk je na istom stadionu otvorio sezonu pobjedom 2-1. Splićani su bili uspješniji u listopadu na Poljudu sa 1-0, dok je treći ligaški ogled, odigran u prosincu na Maksimiru završio bez golova.

Prije četiri dana je Dinamo u prvenstvu slavio na Poljudu sa 1-0, a serija je nastavljena i novim susretom na Poljudu, ovoga puta polufinalnim ogledom Kupa koji je završio minimalnom pobjedom "Modrih".

Bruno Petković Bruno Petković zapljeskao Lučiću na čudesnoj obrani na derbiju divider

Obojica trenera napravila su nekoliko promjena u sastavima u odnosu na nedjeljni ogled. Mislav Karoglan odlučio je od prve minute pružiti priliku Šimunu Hrgoviću, Josipu Brekalu, Yassineu Benrahuu i Nikoli Kaliniću dok su Emir Sahiti, Rokas Pukštas, Ismale Diallo ostali na klupi, a ozlijeđeni Marko Livaja nije niti konkurirao za sastav.

S druge strane strateg "Modrih" Sergej Jakirović je od prve minute u "vatru" gurnuo Maura Perkovića, Daria Špikića, Petra Sučića, te Sandra Kulenovića. Za razliku od prve utakmice na klupi su ostali Arber Hoxha i Takuro Kaneko, dok Arijan Ademi i Maxime Bernauere nisu bili niti na klupi.

Dominacija Modrih u prvom poluvremenu

I ovaj dvoboj, kao i nedavni ligaški sudili su strani suci. U prvenstvu je susret vodio Nijemac Daniel Siebert, dok je susret u Kupu sudio Talijan Fabio Maresca.

Lovre Kalinić Nevjerojatan peh za kapetana Hajduka: Odigrao tek stotinjak minuta i opet se ozlijedio divider

Derbi je počeo sjajnom prilikom Petković koji je u šestoj minuti promašio nemoguće. Sučić je sjajnim dodavanjem uposlio Petkovića na drugoj stativi, ali je napadač Dinama prebacio vrata. Samo minutu kasnije priliku je imao Nikola Kalinić koji je pucao s ruba kaznenog prostora, ali je Ivan Nevistić obranio.

Lovre Kalinić se ozlijedio, Lučić spašavao Bijele

"Modri" su poveli u 15. minuti. Baturina je sjajno prošao kroz obranu Hajduka i dodao loptu Petkoviću, koji se pucao s ruba kaznenog prostora, Lovre Kalinić je obranio, ali je Kulenović pospremio odbijanac za vodstvo gostiju. Hajdukov vratar se pritom ozlijedio pa je umjesto njega u igru ušao Ivan Lučić.

Novu veliku priliku Dinamo je imao u 32. minuti. Pierre Gabriel je projurio po krilu, ubacio do Špikića, čiji je udarac sjajno obranio Lučić. Samo šest minuta kasnije nova prilika Dinama. Sučić je u kontri odlično proigrao Kulenovića, koji je pucao u Lučića. U drugoj minuti nadoknade Kulenović je ponovno prijetnja za "bile". Pretrčao je Šarliju pucao iskosa, ali se Lučić dobro postavio obranivši udarac.

Dinamo je apsolutno dominirao u prvom dijelu i domaćin je imao sreće što nije i teže stradao.

Perišić ušao u igru i zapalio Poljud

U drugom dijelu prvi je zaprijetio Hajduk, Krovinović je u 48. minuti pucao sa 14 metara, ali pored gola. Uzvratio je Petković minutu kasnije, ali je Lučić još jednom sjajno obranio. U 53. minuti ponovo je pucao Petković, ali nedovoljno opasno, baš kao i Krovinović u 60. minuti.

Pola sata prije kraja susreta Ivan Perišić je krenuo na zagrijavanje zapalivši Poljud. Deset minuta kasnije hrvatski reprezentativac je ušao debitiravši za splitski sastav, a u igru je ušao prvi put nakon rujna kada je na treningu Tottenhama teško ozlijedio koljeno.

Neredi na tribinama, navijači probili u teren

Samo nekoliko minuta kasnije Perišić je zaprijetio pucavši glavom, ali nedovoljno opasno. U 81. minuti odličnu priliku za izjednačenje imao je Trajkovski, ali nije bio precizan. U 89. minuti za Dinamo je zaigrao još jedan oporavljenik Marko Rog koji nije igrao od srpnja 2023. Najbliže izjednačenju Hajduk je bio u šestoj minuti nadoknade, Sigur se najbolje snašao u gužvi, no njegov udarac je završio na vrhu vratnice.

Po završetku utakmice dogodio se incident. Neki navijači sa sjevera Poljuda probili su na teren. Igrači su pobjegli u svlačionicu, a policija je hitro reagirala i vratila pripadnike Torcide na tribinu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider