Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NEVJEROJATNA KARIJERA

Preminuo je Kaiser Franz, jedan od najvećih nogometaša svih vremena

U 78. godini preminula je legenda njemačkog i europskog nogometa, Franz Beckenbauer.

Franz Beckenbauer (Foto: Guliver Images)

Tužne vijesti dolaze iz Njemačke, gdje je nakon duge i teške bolesti preminuo Franz Beckenbauer, jedno od najvećih imena u povijesti nogometa, čovjek koji je dostigao svjetski vrh kao igrač, ali i kao trener. 

Cristiano Ronaldo i LeBron James 39 je novih 29: Ronaldo i LeBron ponovno pokazali zašto su mnogima najveći u povijesti divider

Samo tri dana nakon što je preminuo prvi čovjek koji je uspio postati svjetski prvak kao igrač i kao izbornik, Mario Lobo Zagallo, za njim je otišao i drugi, veliki Nijemac, Kaiser Franz.

Predvodnik jedne od najjačih reprezentacija u povijesti

Čovjek koji je kao igrač osvojio svjetsku titulu sa Zapadnom Njemačkom 1974. godine, podigavši trofej kao kapetan, a dvije godine ranije osvojio je Europsko prvenstvo.

Franz Beckenbauer (lijevo) Franz Beckenbauer (lijevo) (Foto: Afp)

Sa sjajnom generacijom Elfa igrao je i finale Svjetskog prvenstva 1966. godine, dok je 1970. osvojio treće mjesto, a na Euru je također izgubio još jedno finale, 1976. u Beogradu.

S Bayernom, gdje je proveo većinu klupske karijere, uzeo je po četiri Bundeslige i DFB Kupa, čak ti Kupa prvaka i jedan Kup pobjednika Kupova. 

Pred kraj karijere prešao je u HSV te s 37 godina osvojio još jednu Bundesligu. Nakon toga je otišao u američki Cosmos, a ta ekipa HSV godinu dana kasnije postala je prvak Europe.

Bogdan Šeršun Bivši Olićev suigrač preminuo u 43. godini: Zajedno su osvojili svoj najveći trofej karijere divider

Dva puta osvojio je Zlatnu loptu (1972. i 1976.) godine, još je dva puta bio drugoplasiran te jedno trećeplasiran u izboru France footballa.

Kratka, ali vrlo trofejna trenerska karijera

Trenerskim poslom nije se dugo bavio, ali dovoljno da Njemačku kao izbornik dovede do titule prvaka svijeta 1990. u Italiji. Nakon toga je završio njegov šestogodišnji izbornički staž, unutar kojeg je momčad doveo i do finala četiri godine ranije.

Franz Beckenbauer Franz Beckenbauer (Foto: Afp)

1991. je kao sportski direktor Olympique Marseillea osvojio francusku ligu, dok je u ukupno osam mjeseci kao trener Bayerna uspio osvojiti jednu Bundesligu i UEFA kup. Trenerskim poslom prestao se baviti već 1996. godine, ali je ostao u vodstvu svog Bayerna sve do prije nekoliko godina, kad se potiho povukao.

Timo Werner Chelseajev najveći promašaj ovog tjedna vraća se u London! divider

Bio je prototip modernog defenzivca, igrač koji je iz dubine obrane završavao u napadu, nerijetko kao strijelac ili asistent. Odigrao je ukupno 754 utakmice za klubove, postigavši 98 pogodaka, dok je za Zapadnu Njemačku zaigrao 103 puta i postigao 14 pogodaka.

Franz Beckenbauer Franz Beckenbauer (Foto: Afp)

Bio je također jedna od najcjenjenijih nogometnih osoba na svijetu, gospodin i ikona.

Slava mu!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider