Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NAVIJAČI U NEVJERICI

Šokantna smjena ostavila navijače bez teksta: S premierligašem napravio senzaciju i odjednom ostao bez posla

Iako je napravio svojevrsnu senzaciju sigurno izborenim ostankom u Premier ligi, Gary O'Neil više neće biti menadžer Bournemoutha.

Gary O'Neil i Eddie Howe (Foto: Profimedia)

Krajem kolovoza prošle godine Gary O'Neil preuzeo je poziciju privremenog trenera Bournemoutha nakon što se novi premierligaš nakon samo četiri kola zahvalio Scottu Parkeru.

Okidač je bio teški poraz od Liverpoola rezultatom 9:0, ali i dva ranija poraza. Cherriesi su nakon četiri kola imali tri boda, no i gol-razliku -14. Uprava je donijela odluku da nije dorastao zadatku ostanka u ligi.

Nitko nije vjerovao u Bournemouth

O'Neil je dobio težak posao, no samo privremeno. Tražili su čovjeka koji će biti sposoban izboriti ostanak s onim što su mnogi nazvali najslabijim rosterom nekog premierligaša u posljednjih desetak godina. 

Nikola Moro i Lovro Majer 2019. protiv Engleske Započinje U-21 Euro: Povijesna generacija prije četiri godine doživjela je potop, što očekivati od današnje? divider

No, on je odjednom odradio šest kola bez poraza uz ukupno deset osvojenih bodova te se Bournemouth našao u jako dobroj poziciji. Onda su uslijedila četiri poraza u nizu, no nakon prolaska u Kupu te još jedne pobjede O'Neil je dobio ugovor kao glavni menadžer.

U jednom trenutku performanse su im pale te su se našli tamo gdje su ih mnogi vidjeli, na posljednjem mjestu. I to nakon utakmice u kojoj su prokockali 0:2 vodstvo protiv Arsenala na Emiratesu.

Završili na zadnjem mjestu pa odradili senzacionalno proljeće

Činilo se da je to bilo to i da počinje pad momčadi prema Championshipu, no proljeće je donijelo jedan sjajan Bournemouth. Nakon tog poraza od Arsenala slavili su u šest od idućih osam utakmica i četiri kola prije kraja praktički su osigurali ostanak. Posljednja četiri kola doživljeni su porazi, no O'Neil, uistinu čudesni O'Neil tu je već isprobavao neke stvari za iduću sezonu. Završili su sezonu na 15. mjestu, pet bodova iznad crte.

I onda je jučer došao šok. Uprava je odlučila raskinuti ugovor s O'Neilom, čovjekom koji je kandidirao za trenera sezone, čovjekom koji je, s obzirom na momčad, napravio rezultat koji su mnogi uspoređivali s Leicesterovim osvajanjem titule 2016. godine.

Marcelo Brozović Transfer u hit-ligu: Marcelo Brozović mogao bi dobiti ponudu koja se ne odbija divider

Doveli su također sjajnog mladog trenera Andonija Iraolu, koji je u protekle tri sezone od Rayo Vallecana napravio jednu od najatraktivnijih momčadi La Lige, svojevrsni španjolski Brighton. A Brighton je ono čemu svi manji klubovi u Premier ligi trenutačno teže.

Dolazak Iraole ne opravdava otkaz O'Neilu

No, to ni na koji način ne opravdava otkaz čovjeku koji je napravio sjajan posao. Imao sam jučer jednu debatu na tu temu s kolegom kojeg po nogometnim temama jako cijenim iako smo često različitih mišljenja i stavova.

Velikim dijelom zbog toga što on stvari gleda s jedne, rekao bih čak i šire strane, dok kod mene još uvijek prevladavaju emocije. Zbog toga je uspješniji od mene u poslovnom životu (iako sam ja sa svojim apsolutno zadovoljan), no ovaj put nisam se mogao složiti s njim.

On tvrdi kako Bournemouth gleda širu sliku i kako smatra da s O'Neilom i nogometom kakav je on igrao, a radi se o niskom bloku i brzim tranzicijama, ne mogu napraviti nešto više od borbe za ostanak. Istina je kako je to nogomet koji dugotrajnije ne može donijeti prosperitet, no ovdje se radi o nečemu drugom. Uostalom, što je dugotrajnost? Druga sezona po ulasku u ligu uvijek je najteža, ona traži onu pravu stabilizaciju, a ne iskorak.

O'Neil je takvu igru posložio gledajući na roster kakav posjeduje i tu tranziciju doveo je na jednu jako visoku razinu. Bournemouth je zapravo igrao vrlo brz nogomet, pa čak i atraktivnu kontru. 

Tko kaže da O'Neil ne planira igrati atraktivnije?

Osim toga, tko kaže da O'Neil ne bi zaigrao drugačije već prvom prilikom, da nema ideju nogometa koji donosi još bolji rezultat, ali je svjestan da je s igračima koje posjeduje osuđen na drugačije? I on i Iraola napravili su rezultat iznad očekivanja, obojica imaju 40 godina i po čemu je Španjolac korak ispred domaćeg čovjeka koji je odradio top-posao?

Aimbetov slavi sa suigračima VIDEO Autsajder spektakularnim golom u završnici slavio na gostovanju kod Sjeverne Irske divider

Kolega je također rekao da je odluka Bournemoutha hrabra, s čim se moram složiti, uz dodatak kako i u ratovima najćešće prvi ginu oni hrabri. Ovo je odluka nakon koje oni mogu nogometno poginuti, ali i uspjeti. Iskreno, mislim da je puno veća šansa za ovo prvo.

Navijači su velikim dijelom također šokirani, iako postoje i oni koji vjeruju da je napravljen dobar potez. Zahvalni su O'Neilu na svemu što je napravio, naravno u prvom planu tome što će još jednom gledati Premier ligu. Barem jednu sezonu, iako po komentarima na Twitteru vidimo da velik broj njih smatra kako je uprava napravila odluku koja vodi u Championship.

Sve u svemu, ono oko čega se većina slaže je to da su O'Neilu trebali zahvaljivati do neba, a ne ga otjerati iz kluba nakon takvog rezultata kakav je napravio.

Engleska dugo nije bila ovako šokirana jednom smjenom menadžera, no na jugu države uvjereni su kako su napravili dobar potez, kako su doveli menadžera kojeg želi pola Europe. Rezultati će reći sve, ali da je potez bio apsolutno nekorektan, to stoji. No i to će se zaboraviti ako Iraola odradi ono što se od njega očekuje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider