Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tko je donio tu odluku?

Predsjednik Hajduka zatražio objašnjenje od organizatora zbog incidenta u Zaprešiću

Predsjednik Hajduka Jasmin Huljaj javno je zatražio objašnjenje zbog zabrane unošenja transparenata.

Jasmin Huljaj, predsjednik Hajduka (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Blijedi Hajduk još uvijek ne zna za pobjedu u novoj sezoni. U susretu 5. kolu u Zaprešiću uzeli su tek bod kod Intera gdje je domaćin bio taj koji je imao vodstvo u dva navrata. No nakon utakmice priča se možda i najviše o događaju koji se dogodio na samom početku susreta, a nije vezan za događaje na terenu.

Policija je zabranila nekolicini navijača Hajduka unošenje transparenata odnosno dvije poruke. Jedna je bila vezana za bivše čelnike kluba, a druga za aktualni Nadzorni odbor. Nakon reakcije policije navijači nisu ni htjeli ući na stadion, ali im organi reda nisu dopustili odlazak kućama (?!) pa je došlo do čudne situacije da ne mogu ni naprijed ni natrag.

Nakon toga je i ostatak pripadnika Torcide htio napustiti stadion, ali im je to bilo onemogućeno. Pokušali su izaći van uzdignutih ruku kako bi pokazali da ne traže nikakav sukob, ali je policija upotrijebila suzavac. Srećom, glave su ostale hladne pa nije došlo do sukoba navijača i policije.

Tko je zabranio unos transparenata, što se dogodilo istog dana i navijačima u Rijeci, nije jasno. Navodno su tijekom utakmice policija i organizator upirali prstom jedni u druge. Dan nakon incidenta javnim se pozivom organizatoru obratio novi predsjednik splitskog kluba Jasmin Huljaj čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Poštovani,

smatramo potrebnim reagirati prema Vama kao organizatorima nedjeljne utakmice 5. kola HT Prve lige Inter-Zaprešić - HNK Hajduk, pozivajući Vas na očitovanje zbog zabrane unošenja poruka i transparenata navijačima Hajduka na stadion ŠRC Zaprešić.

Ovo se može ocijeniti kao još jedan pokušaj diskreditiranja navijača, a važnim smatramo naglasiti da se sličan problem dogodio prošle sezone i to na istom stadionu. Javnost se stoga opravdano pita kome zapravo trebaju ovakve situacije koje su na koncu rezultirale incidentom, a samo su se trezvenom reakcijom spriječile neželjene posljedice?

Zar sloboda govora i izražavanja mišljenja postaju teme za raspravu u 21. stoljeću? Kome sve ovo zapravo treba?

Smatramo da se ovakve situacije ne bi smjele ponavljati, i da ćete kao organizator utakmice poduzeti sve mjere kako bi se utvrdilo po kojem kriteriju se zabranjuje iznošenje mišljenja. Čijom prosudbom se oduzima pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja u demokratskom društvu?
Opća deklaracija o pravima čovjeka:

Članak 19: Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. To pravo obuhvaća slobodu zadržavanja mišljenja bez vanjskih pritisaka te slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg sredstva javnog priopćavanja i bez obzira na granice.
S nadom u što skoriji odgovor.

Jasmin Huljaj,predsjednik Uprave HNK Hajduk''

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider