Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Modri izraženi favoriti

Postave Dinama i Hajduka za Superkup: Bijeli love pojačanja, misterij na pripremama Modrih i hoće li Drmić istisnuti Petkovića

Dinamo i Hajduk u subotu (20:00) otvaraju sezonu Superkupom u Maksimiru…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Što će nam ponuditi prvak Hrvatske Dinamo i osvajač Hrvatskog kupa Hajduk u SuperSport Superkupu na otvorenju nove sezone u, kako izgleda prema prodaji ulaznica, jako dobro popunjenom Maksimiru?

Ne jednom se pokazalo da pripremne utakmice teško mogu dati odgovor u kakvoj je tko formi. Dobre igre i dobri rezultati u pripremnim utakmicama ne moraju biti nikakvo mjerilo. Naravno, vrijedi i obratno.

gol expired Dinamo želi dovesti zvijezdu Osijeka: "Zovu me, sve je moguće" divider

Ako bi ipak sudili prema pripremama, dojam je da je Dinamo u boljem tonusu. Hajduk je u pripremnim utakmicama prošao kao bos po trnju. I igrom i rezultatima, pogotovo u okršaju s belgijskim Gentom, koji je posve nadigrao Splićane i pobijedio s lakih 3:0. Ističemo tu utakmicu jer je Valdas Dambrauskas isprobao postavu za koju se smatra da je najbliža udarnoj.

Hajdukov hod po trnju, problemi u obrani

Postava Hajduka protiv Genta bila je sljedeća: L. Kalinić – Mikanović, Borevković (od 68′ Dimitrov), Elez (79′ Simić), Melnjak – Grgić (od 64′ Vuković), Fossati, Krovinović – Livaja, N. Kalinić (od 75′ Mlakar), Sahiti (od 64′ Biuk).

Ta je utakmica na neki način bila generalna proba za Dinamo, a budući da nije baš uspjela, možda će litavski trener napraviti neke korekcije. I na toj utakmici pokazalo se da je Hajdukov ponajveći problem središnjica obrane, odnosno stoperska mjesta. Otišli su Katić i Ferro, a stigao je Toni Borevković, koji nije baš oduševio. Stoga možda Dambrauskas posegne za Stefanom Simićem i ostavi Borevkoviću još malo vremena da se uigra. Tko zna, možda se odluči i za igru s trojicom u zadnjem redu?

gol expired FOTO Dinamo predstavio nove dresove: Ovakav uzorak na rezervnoj garnituri još nije imao divider

Nije bila samo obrana problem, u Hajdukovoj igri gotovo ništa nije funkcioniralo. Sva izvješća govore da je vezni red bio daleko od agresivnosti i angažiranosti koja se očekuje. Nema Dambrauskas previše opcija u veznom redu: Grgić, Fossati ili Vuković na defanzivnim pozicijama. Jedan od njih trojice mora na klupu. Grgić je najbliži udarnom sastavu, a dojam je i da je Fossati ispred Vukovića.

Sahiti ili Biuk. Ili možda Mlakar?

Prema naprijed je dvojba Sahiti ili Biuk. Možda i nema prevelike dileme, Sahiti se čini kao realnija opcija. Postoji i opcija s Janom Mlakarom, no to je u domeni spekulacija jer Sahiti se ne jednom u derbijima pokazao kao najagilniji igrač Hajduka.

Hajduk bi protiv Dinama mogao zaigrati u formaciji 4-1-3-2: L. Kalinić - Mikanović, Borevković, Elez, Melnjak - Fossati - Grgić, Krovinović, Sahiti - Livaja, N. Kalinić.

Transformacija u 4-3-3, pa i u 4-2-3-1 nije preteška. Ako je suditi prema posljednjim Hajdukovim igrama protiv Dinama, Bijeli će tražiti loptu i pokušati se nametnuti. Pod Dambrauskasom to im je uglavnom uspijevalo. Vidjet ćemo kako će ovaj put to izgledati.

gol expired Klub u kojem je ponikao Luka Modrić prodaje pehare za 55 kuna divider

Za razliku od Hajduka, za koji je teško reći da se pojačao u odnosu na prošlu sezonu, Dinamo je ipak doveo neke igrače koji sugeriraju da bi trebao biti jači. Tu se prije svih misli na Josipa Drmića, prošlosezonskog najboljeg napadača i općenito igrača Rijeke.

Čačićev misterij i veo tajni na pripremama

Dinamu je prošle sezone nedostajao "killer", istinski strijelac, pravi golgeter. Modri bi ga trebali dobiti u Drmiću. No, pitanje je kako će i hoće li uopće Ante Čačić pokušati uklopiti Drmića i Brunu Petkovića u istu momčad? Zasad se čini da bi mogli biti starteri samo u utakmicama protiv slabijih ekipa ili će igrati zajedno samo ako kola krenu nizbrdo.

Međutim, Čačić je u prošlosti znao iznenaditi i ne bismo se previše začudili da nešto zamuti već protiv Hajduka. Ipak, izglednije je da će krenuti s Petkovićem u vršku napada, a da će Drmić čekati šansu s klupe iako je legitimno i drukčije postaviti stvari sudeći prema nekim tajnovitim događajima s Dinamovih priprema, koji su zasad nepoznati široj javnosti, a koje Modri kriju kao zmija noge.

Tko će osvojiti Superkup na Maksimiru?

Ukupno glasova:

Tu postoji poprilična nedoumica i stoga je moguće da Drmić odmah iskoči u prvi plan. To je jedan od Čačićevih misterija, u koje je poslovično teško proniknuti. 

U posljednjoj pripremnoj utakmici protiv crnogorskog Arsenala Čačić je koristio dvije promiješane momčadi za svako poluvrijeme, dok je glavninu prvotimaca odmarao.

Oba Šutala izvan stroja 

Postava iz drugog dijela izgledala je znato bolje i možda je netko od tih igrača dao Čačiću za razmišljanje. Debitirao je Marko Brkljača, donedavni veliki talent Hajduka koji je prije nekoliko dana prešao u Dinamo, a prema izvješćima, ponajbolji je bio mladi Gabrijel Rukavina.

Drugo poluvrijeme protiv Arsenala (4-2-3-1): Nevistić (od 60. Čavlina) - Ristovski, Dilaver, Štefulj, Ljubičić - Tolić, Brkljača – Špikić, Ivanušec, Rukavina – Jurić.

U svakom slučaju, Čačić neće imati na raspolaganju Josipa Šutala i novo pojačanje Boška Šutala. Nominalno prvi stoperski par u procesu je oporavka od ozljeda i operacije te će se s njima još malo pričekati. Emreli je također ozlijeđen i neće konkurirati u napadu.

Theophile i Lauritsen izgledaju kao najsigurnija opcija u sredini obrane. Lijevo bi trebao biti Bočkaj, koji protiv Arsenala nije baš izgledalo sjajno, a na desnu stranu trebao bi Ristovski.

Ljubičić može i na lijevi bok

Zanimljiva je Čačićeva ideja s novopristiglim Robertom Ljubičićem na lijevoj strani u drugom dijelu. To je protiv Arsenala dobro funkcioniralo, pa možda nešto slično Čačić sprema i za Hajduk. Moguće je da to bude jedna od opcija za vrijeme utakmice. Ademi i Mišić trebali bi držati pozicije dvaju zadnjih veznih.

Ljubičić će najvjerojatnije biti odmah iza leđa najisturenijeg napadača, vjerojatno Petkovića. Već u derbiju će imati šansu pokazati može li se očekivati da će biti istinsko pojačanje ili samo jedan u nizu pokušaja. Lijevo će, dakako, Oršić, a desno potpuno oporavljeni i za igru orni Luka Ivanušec.

Rafa Nadal Otac molio Nadala da preda meč zbog ozljede, poznati tenisač ga optužio da glumi divider

Iako je Dinamo doveo tri hipotetska pojačanja od kojih se puno očekuje, dojam je da Modri imaju još veće unutrašnje rezerve, koje prošle sezone nisu bile iskorištene, barem ne u dovoljnoj mjeri.

Tu se prije svih misli na Ivanušeca, koji je dugo imao problema s ozljedom trbušnog zida i već dugo nije odigrao neku bitniju rolu. Ivanušec bi zapravo mogao biti najveće Dinamovo "pojačanje".

Postava Dinama za Hajduk mogla bi ovako izgledati: Livaković – Ristovski, Theophile, Lauritsen, Bočkaj – Mišić, Ademi – Ivanušec, Ljubičić, Oršić – Petković.

Hajduk lovi pojačanja

Teško je predvidjeti hoće li se ove sezone nametnuti netko od mlađih igrača, koji su prošle sezone uglavnom grijali klupu.

Čačić je poznat po tome što daje šansu širom krugu igrača, u prošlosti je vješto održavao atmosferu u svlačionici koristeći ukupni potencijal Dinamove momčadi, pa se može očekivati da će sličan pristup imati i u predstojećoj sezoni.

Kad se pogledaju rosteri, već na prvi pogled jasno je da Dinamo ima širu klupu od Hajduka, no to u konačnici ne mora ništa značiti. Puno toga ovisit će o ishodu europskih iskušenja.

Ako Hajduk izbori europsku jesen, mogao bi upasti u probleme. Ne čudi što je predsjednik Lukša Jakobušić najavio je nova pojačanja. Hajduk ih treba ako misli dugo trajati na tri fronta.

I na kraju, zanimljiv je pogled kladionica. Dinamo je, prema njima, izraženi favorit. Na pobjedu Modrih koeficijent se kreće oko 1,75, a na Hajduk velikih 4,60.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider