Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prvi trofej sezone

Sastav Hajduka za Superkup s Dinamom: Dambrauskas ima nekoliko dilema, jedna je ključna

Hajduk će ove subote pokušati osvojiti svoj prvi Superkup poslije 17 godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svoj peti i zasad posljednji hrvatski Superkup Hajduk je osvojio sad već davne 2005. godine. Majstor s mora pokušat će ove subote kao osvajač Kupa svladati aktualnog prvaka Dinamo i time dobiti dodatni podstrek uoči početka glavne stvari za Hajduk u novoj sezoni: HNL-a odnosno napada na naslov prvaka kojeg očekuju jednako dugo koliko i Superkup.

Uoči ovog Superkupa i početka natjecateljskog dijela sezone, za Hajdukove rezultatske ambicije u novoj sezoni svakako je najvažnija spoznaja da su svi ključni igrači ostali u klubu. Poljud nije izgledao kao kolodvor, kičma momčadi je i dalje tu i s optimizmom se krenulo na pripreme čiji je glavni dio odrađen u austrijskom Bad Waltersdorfu.

Ipak, izdanja u Štajerskoj unijela su određenu dozu zabrinutosti u stručni stožer Valdasa Dambrauskasa. Ne toliko zbog činjenice da momčad ni u jednoj utakmici nije uspjela ostvariti pobjedu jer rezultati u prijateljskim susretima ionako nisu bitni, koliko zbog ne odveć uvjerljivih igara koje su prikazane.

gol expired Superkup Dinamo - Hajduk: Bitka za trofej koji se u Hrvatskoj ne dijeli redovito divider

Utakmica s belgijskim Gentom bila je označena kao generalka pred start sezone i Hajduk je tamo istrčao s postavom koju je Dambrauskas zamislio kao udarnu, u onih njemu često prakticiranih asimetričnih 4-4-2.

Na golu Lovre Kalinić, u obrani zdesna na lijevo Dino Mikanović, ovoljetno pojačanje Toni Borevković, Josip Elez i Dario Melnjak, u sredini terena Filip Krovinović, Marco Fossati i Lukas Grgić te Emir Sahiti kao nekakvo lutajuće krilo. U napadu, jasno, Marko Livaja i Nikola Kalinić.

Hajduk je poražen s 3:0, a opći je dojam da je u srazu s petoplasiranim sastavom belgijskog prvenstva mogao i teže stradati.

Hoće li Dambrauskas primijeniti riječki poučak?

Nagnalo je to Dambrauskasa na razmišljanja i otvorilo neke dileme glede postave za Superkup sraz s Dinamo. Ključno je pitanje u ovom trenutku hoće li Litavac možda posegnuti za promjenom formacije i zaigrati s trojicom stopera, kao što je to protekle jeseni učinio uoči gostovanja u Rijeci nakon što je tek bio došao u Hajduk. Sad je ipak proveo duži period s momčadi nego tad, ali ne postoji trener kojeg blijede partije njegovih igrača neće natjerati na to da se zapita je li i što potrebno mijenjati, pa ne treba čuditi ako Dambrauskas uzme u obzir (i) formaciju 3-5-2.

Borevković ili Simić

Ako, pak, trener Hajduka ostane pri 4-4-2 (koji se o ovisno o taktičkim postavkama lako modificiraju u 4-1-3-2 ili 4-3-1-2), svejedno postoje dvije dileme vezane uz pozicije u momčadi.

Jedna od njih je na poziciji stopera gdje je Elez neupitni broj jedan, ali pitanje je hoće li u Superkupu startati Borevković koji je doveden s aureolom pravog pojačanja ili će prigodu dobiti Stefan Simić koji je puno duže u klubu i ima više iskustva u ovakvim utakmicama.

Sahiti ili Biuk

Druga glasi: Emir Sahiti ili Stipe Biuk. Novopečeni reprezentativac Kosova oduševio je svojim igrama u protekle dvije godine u dresu Šibenika na posudbi, zatim i u Hajdukovom, a premda je bio starter, propustio je dobar dio priprema. S druge strane, od svih igrača Hajduka koji su bili u Bad Waltersdorfu Biuk je ostavio možda i najbolji dojam, podsjetivši na formu koja ga je krasila prije godinu dana, kad se tek pojavio u seniorskom nogometu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider