Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ovi i oni razlozi

Superkup Dinamo - Hajduk: Bitka za trofej koji se u Hrvatskoj ne dijeli redovito

SuperSport Superkup, ove subote na Maksimiru s početkom u 20:00. Dinamo i Hajduk borit će se za prvi trofej u novoj sezoni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon tri godine ponovno će se u hrvatskom klupskom nogometu odigrati Superkup.

Ove subote s početkom u 20:00 na Maksimiru će Dinamo ugostiti Hajduk, prvak protiv osvajača Kupa u borbi za prvi trofej nove sezone.

Bit će to tek 12. put u samostalnoj Hrvatskoj, u ovih 30 godina otkako su pod hrvatskim stijegom krenula nogometna natjecanja, da će se odigrati Superkup.

Dinamo rekorder sa šest trofeja

Zbog raznoraznih razloga, nije se uvriježio običaj da se tjedan dana prije početka svake sezone HNL-a održava Superkup. U situacijama kada netko osvoji dvostruku krunu, i prvenstvo i Kup, Superkup se automatizmom ne bi odigravao, ali nisu to bile jedine "prepreke" zbog kojih nije bilo utakmica za ovaj trofej.

Nekad je problem naprosto bio u nedostatku volje, kao primjerice 1999. kada je Croatia bila prvak, a Osijek pobjednik Kupa, ili godinu kasnije kada je titulu uzeo Dinamo, a Kup Hajduk.

gol expired Sastav Hajduka za Superkup s Dinamom: Dambrauskas ima nekoliko dilema, jedna je ključna divider

Pandemija koronavirusa utjecala je na neodigravanja jednog Superkupa, riječ je o susretu između Dinama i Rijeke koji se trebao odigrati u ljeto 2020., ali je odgođen u nekoliko navrata i do danas nije odigran te je postao najodgađaniji nogometni meč u povijesti Hrvatske.

Posljednji put kad je Superkup odigran bila je 2019. godina, a Dinamo je na Maksimiru s 1:0 svladao Rijeku i uzeo trofej.

Hajduk osvojio prva tri Superkupa

Inače, prva tri Superkupa u samostalnoj Hrvatskoj osvojio je Hajduk. Splićani su 1992. kao prvaci pobijedili ondašnjeg osvajača Kupa Inker Zaprešić, da bi godinu potom podigli pehar zahvaljujući spektakularnom okršaju s Croatijom na Maksimiru koji je završio 4:4. Igralo se tada na dvije utakmice i u drugoj je na Poljudu bilo 0:0, a vrijedilo je pravilo o postignutim golovima u gostima.

Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni u Superkup sudaru najvećih hrvatskih klubova 1994. godine. Hajduk prvak i Croatia osvajač Kupa ostvarili su pobjede od po 1:0 na svojim stadionima pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca gdje su više znanja, koncentracije i sreće imali Splićani, slavivši s 4:3.

Jedina godina kad Superkup nije osvojio ni Hajduk ni Dinamo bila je 2014. kada je trofej otišao u ruke Rijeke. Dinamo se složio da se igra na Kantridi na jednu utakmicu, a Riječani su slavili s 2:1.

Superkup, dosadašnji pobjednici:

1992.: Hajduk
1993.: Hajduk
1994.: Hajduk
...
2002.: Dinamo
2003.: Dinamo
2004.: Hajduk
2005.: Hajduk
2006.: Dinamo
...
2010.: Dinamo
...
2013.: Dinamo
2014.: Rijeka
...
2019.: Dinamo
2020.: Dinamo ili Rijeka (ne zna se termin ove utakmice)
...
2022.: Dinamo ili Hajduk

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider