Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Otvaraju se kombinacije

Nova postava Vatrenih: Koga će Dalić forsirati i kako spojiti Petra Sučića i Baturinu?

Hrvatska reprezentacija dočekuje nastavak natjecanja u Ligi nacija u optimističnom raspoloženju…

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Marin Franov / CROPIX)

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić ima puno razloga za zadovoljstvo uoči nastavka Lige nacija i okršaja sa Škotskom i Poljskom, ali ponešto briga.

Poplave u Jablanici u BiH FOTO Scene užasa iz BiH šokirale mnoge: Oglasio se i HŠK Zrinjski divider

Pojavile su se slatke brige oko izbora najisturenijih napadača. I onih koji su već u kadru, ali i onih koji bi to tek mogli postati, kao što je, primjerice, Franjo Ivanović, koji je postigao prvijenac u Belgiji i s odličnim igrama u Royal Union Saint-Gilloiseu oduševljava tamošnje navijače i belgijske medije.

Slatke brige u napadu

Ante Budimir razmontirao je Barcelonu i nameće se kao najozbiljniji kandidat. Igor Matanović postigao je prvijenac za Eintracht u Bundesligi, Bruno Petković bio je najbolji igrač Dinama protiv Lokomotive, a vrlo dobro je odigrao i protiv Monaca u Ligi prvaka.

Andrej Kramarić imao je laganih problema s virozom, ali Krama je odličnom golgeterskom ritmu otpočetka sezone i na njega se uvijek može računati.

Marko Livaja i Martin Baturina Kao dječak fotografirao se s Livajom: Danas igra za Dinamo i traže ga velikani divider

Dalić može veseliti i forma kandidata za ofenzivne i defanzivne pozicije u veznom redu. Luka Sučić igra sve bolje za Real Sociedad. Proces adaptacije ide brže od očekivanja, štoviše, tamošnji navijači ga smatraju ponajboljim igračem baskijske momčadi u zadnje vrijeme. Ivan Perišić debitirao je u dresu PSV-a i ostavio je dobar dojam.

Dinamovi mladci Petar Sučić i Martin Baturina zablistali su protiv Monaca u Ligi prvaka i istakli kandidaturu da se nađu u udarnom sastavu Vatrenih. Jasno je da za Luku Modrića i Matea Kovačića ne treba brinuti. Oni su neupitni Dalićevi starteri.

Problemi na bokovima

I na obrambenim pozicijama ima odličnih vijesti. Joško Gvardiol briljira u Manchester City, a sve je u boljoj formi i Josip Šutalo u Ajaxu, dok je Duje Ćaleta-Car standardan u Lyonu. Dominik Livaković u zadnjim utakmicama kupi pohvale turskih medija na vratima Fenerbahčea.

Uglavnom, puno dobrih vijesti za Dalića, no jasno da ne može biti sve idealno. I dalje problem ostaje desni bok. Stanišić i Juranović izvan su stroja, a Marko Pjaca pao je u drugi plan otkako je Nenad Bjelica sjeo na klupu Dinama.

Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e Donesena bitna odluka: Presuda o transferima zadala udarac FIFA-i divider

Intrigira što će Dalić napraviti, kako će sastaviti momčad za Škotsku? Može se očekivati da će formacija iz Osijeka ostati ista. Znači, s trojicom stopera u zadnjoj liniji. To je dobro funkcioniralo protiv Poljske i vjerojatno to Dalić neće dirati.

Gro udarne momčadi neće se mijenjati, to je logično zaključiti, no ipak neka mjesta ostaju otvorenim, pogotovo intrigira kako će Dalić pokriti desni bok i tko će igrati u napadu?

Napadački par

Protiv Poljske je na desnoj strani počeo Pjaca. Pitanje je hoće li Dalić ustrajati na Pjaci jer vidimo da je izgubio poziciju u Dinamu, simptomatično je da nije bio starter protiv Lokomotive, a protiv Monaca nije ni ušao. Ili će se izbornik opet odlučiti za Jakića? Ako će Baturina upasti u momčad, tko će ispasti?

Može li se dogoditi da Dalić desnu stranu pokrije s trkački izdržljivim i motoričnim Petrom Sučićem, a da Baturinu stavi iza dva klasična napadača, ako će opet tako igrati. Postoji dosta kombinacija u vrhu, vidjeli smo dvije različite postavke protiv Portugala i Poljske, a za koju će se Dalić odučiti protiv Škotske, teško je precizno reći, no dojam je da je bio iznimno zadovoljan partijom Vatrenih protiv Poljske, tako da je možda bliža varijanta s dva napadača.

Hoće li to opet biti Petković i Matanović ili se u igru vraćaju Budimir i Kramarić? Kako god, izborniku se situacija promijenila u odnosu na neka prethodna razdoblja. Sada ima izbora u vrhu napada, a premalo na bokovima.

Budući da Hrvatska ima očiti nedostatak bočnih i krilnih igrača, mora se razmišljati o koncepcijskim promjenama. Vatreni mogu igrati dobar nogomet i bez izrazitih krilnih igrača. S manje fizike, a više kombinatorike, to smo već vidjeli, no jasno je da taktika mora biti drukčija i da neki mehanizmi moraju drukčije funkcionirati.

Kako ubaciti Petra Sučića i Baturinu?

Petar Sučić pokazao je svoju polivalentnost i na utakmici s Monacom. Ima pluća, može puno trčati, možda nije prehitar, ali nije ni spor. Ima dobru loptu i smisao za kombinatoriku. Upotrebljiv je na svim dijelovima terena, pa zašto ne i na boku? To je uvjetno rečeno jer jasno da bi bio više vezni igrač nego krilo.

Osim toga, nije ni Jakić prirodni bočni igrač, pa je to znao igrati. Na desnoj krilnoj strani znali su igrati i Kramarić, i Mario Pašalić, i Majer, i Baturina, koji također nisu krila. Transformirali bi se u drugog napadača ili desnog veznjaka. Osim toga, Baturina i Sučić mogu mijenjat mjesta i tako se nadopunjavati.

Sve ovisi o koncepciji i taktičkim zadacima. Vidjet ćemo za koju varijantu će se odlučiti izbornik Dalić. Iako pozicije nisu idealno pokrivene, iako ima pozicijskih rupa, raduje što još uvijek postoji kvalitativna širina i Dalić ima lepezu mogućih varijanti.

Hrvatska nogometna reprezentacija u listopadu igra nove dvije utakmice u Ligi nacija. U subotu, 12. listopada Vatreni igraju protiv Škotske već od 18 sati, dok tri dana nakon toga putuju na gostovanje kod Poljske.

HRVATSKA protiv Poljske: Livaković - Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol - Pjaca, Modrić, Kovačić(od 79. Pašalić), Sosa (od 90+1. Perišić) - P. Sučić(od 46. L. Sučić) - Petković (od 69. Kramarić), Matanović (od 69. Budimir)

HRVATSKA protiv Portugala: Livaković - Pongračić (od 46. Ćaleta-Car), Šutalo, Gvardiol - Jakić (od 77. Peršić), Modrić (od 77. P Sučić), Kovačić, Sosa - Mario Pašalić (od 67. L. Sučić), Baturina (od 61. Matanović) – Kramarić

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
🎩🪄
Bliži nam se i sljedeći ciklus Lige nacija... 🇭🇷🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿
Bjelica objasnio... 🤝😉

📸: Cropix
Ćiro fališ... Al' galvanizirani smo, ne brini! 🖤⚽

📸: Cropix/Hrvatska pošta