Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
uh, kad ovo vidimo...

Porazna Messijeva golgeterska statistika na velikim natjecanjima: Brojke mu ne idu u prilog

Nakon što je Argentina zapela u polufinalu Copa Americe, postavlja se pitanje hoće li jedan od najboljih nogometaša svih vremena Lionel Messi ikada osvojiti neki trofej u dresu Gauča.

Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Lionel Messi je s Barcelonom osvojio čak 34 trofeja, a s Argentinom jedino olimpijsko zlato 2008. godine, dok je izgubio četiri velika finala - Svjetsko prvenstvo 2014. godine, te tri Copa Americe (2007, 2015, 2016).

Zanimljiv je i podatak kako je Messi u dresu Gauča nastupio na devet velikih turnira (pet Copa America i četiri SP-a) i u 20 utakmica u fazi na ispadanje zabio svega četiri gola i to sva četiri na Copa Americi, dok na svjetsiom prvenstvima nije zabio niti jedan gol nakon što bi Argentina prošla skupinu. U susretima koju su igrani u skupinama bio je daleko efikasniji postigavši 11 golova.

Dio argentinskih medija smatra kako bi Messi nakon posljednjeg razočaravajućeg nastupa u Brazilu mogao zaklopiti knjigu zvanu ''Gauči''. Međutim, argentinski čarobnjak tvrdi drugačije.

"Istina je da sam se jako dobro slagao s ovom grupom igrača. Ovo je sjajna skupina koja raste i ako im se mogu pridružiti, hoću," poručio je 32-godišnji Messi dodavši: "Trebali bi nas pustiti da radimo i rastemo".

Messi je debitirao u reprezentaciji u kolovozu 2005. u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske. Međutim, u debiju je na terenu proveo svega četiri minute. Ušao je u 63. minuti, a četiri minute kasnije je pocrvenio zbog udaranja suparnika. Kao da je taj premijerni nastup naznačio kakve će sve muke prolaziti u najdražem dresu.

Potvrđene sumnje Argentinaca u veliki skandal: VAR nije ni radio, a krivac je predsjednik Brazila?! Brazilski navijač (Foto: AFP) Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro (Foto: AFP) Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro (Foto: AFP) +1 Brazilski i argentinski navijači (Foto: AFP)

Na svjetskim prvenstvima je debitirao 2006. u Njemačkoj. Dobio je 15 minuta protiv Srbije i Crne Gore postigavši pogodak u pobjedi 6-0, dok je protiv Nizozemske (0-0) igrao 70 minuta. Protiv Meksika je u osmini finala dobio svega šest minuta, no u porazu od Njemačke u četvrtfinalu nije nastupio.

Godinu dana kasnije stiglo je i prvo Messijevo veliko finale i prvo razočaranje. Argentina je na Copa Americi 2007. u Venezueli stigla do finala u kojem je izgubila od Brazila s 0-3. Messi je nastupio u svih šest utakmica postigavši dva gola, u četvrtfinalu protiv Perua (4-0) i u polufinalu protiv Meksika (3-0).

Mateo Messi nakon obrane Alissona njegovom ocu (Screenshot) Morate voljeti malog Messija, kamere su pratile njegove ludosti na tribini divider

Na Svjetsko prvenstvo 2010. Argentina je stigla kao jedan od favorita. Momčad je s klupe predvodio Diego Maradona, a na terenu Messi. No, Gauči su ponovo razočarali, a natjecanje su završili u četvrtfinalu teškim porazom od Njemačke (0-4). Messi na prvenstvu nije zabio niti jedan pogodak.

Godinu dana kasnije su nastupili na Copi koja je organizirana u Argentini. Bio je to možda i najgori Messijev turnir. Argentina je pred svojim navijačima jedva prošla skupinu, a potom ispala u četvrtfinalu od Urugvaja, a Barcelonina zvijezda nije zabila niti jedan pogodak. I to u sezoni u kojoj je Barca osvojila Ligu prvaka i španjolsko prvenstvo.

Urnebesni Dani Alves "kopirao" Brozovića i pritom molio svece za promašaj Messija Dani Alves moli za promašaj Messija (Foto: AFP) Dani Alves moli za promašaj Messija (Foto: AFP) Dani Alves moli za promašaj Messija (Foto: AFP) +2 Dani Alves moli za promašaj Messija (Foto: AFP)

Uslijedio je SP u Brazilu 2014. na kojem je Messi predvodio Argentinu kao kapetan. U sve tri utakmice u skupini se upisao među strijelce, postigavši ukupno četiri gola, no u nastavku natjecanja je ''ušutio''. Argentina je dogurala do finala, no Messi više nije zabio niti jedan gol (Švicarska, Belgija, Nizozemska, Njemačka).

Godinu dana nakon SP-a u Brazilu uslijedilo je prvenstvo Južne Amerike u Čileu. Novo argentinsko finale i novi poraz. Messi je u šest nastupa na prvenstvu zabio samo jedan pogodak i to protiv Paragvaja u prvom kolu. Na koncu je Argentina bila druga nakon što je u finalu izgubila od Čilea sa 1-4 nakon izvođenja jedanaesteraca.

Samo godinu dana kasnije u SAD je odigrana "Centenario Copa America". Argentina je ponovo stigla u finale u kojem je opet izgubila od Čilea nakon izvođenja jedanaesteraca. Ovoga puta 2-4. Bio je to turnir na kojem je Messi zabio pet golova pri čemu dva u fazi na ispadanje. No u finalu je bio jedan od tragičara. On i Lucas Biglia su promašili udarce s bijele točke.

Alisson oduševio obranom Messiju: Uzvratio mu za golčinu s Camp Noua na turniru za pamćenje Alisson brani Messijev slobodnjak (Foto: AFP) Lionel Messi puca slobodni udarac (Foto: AFP) Alisson brani Messijev slobodnjak (Foto: AFP) +2 Alisson brani penal Paragvaju (Foto: AFP)

Argentina se nije proslavila niti prošle godine u Rusiji. Messi i društvo su natjecanje završili već u osmini finala izgubivši od kasnijeg svjetskog prvaka Francuske. Messi je u četiri nastupa zabio jedan gol i to u skupini protiv Nigerije.

Posljednji veliki turnir na kojem je Messi nastupio je Copa America koje se upravo održava u Brazilu. Gauči su zaključili natjecanje porazom u polufinalu od Brazila, a Messi je zabio jedan gol u skupini protiv Paragavaj i to iz kaznenog udarca.

REZULTATI ARGENTINE NA VELIKIM NATJECANJIMA S MESSIJEM

2006 - SP Njemačka - četvrtfinale (pogodak u skupini)
2007 - Copa America - 2. mjesto (dva gola u fazi na ispadanje)
2010 - SP Južna Afrika - četvrtfinale (bez golova)
2011 - Copa America - četvrtfinale (bez golova)
2014 - SP Njemačka - 2. mjesto (četiri gola, niti jedan u fazi na ispadanje)
2015 - Copa America - 2. mjesto (pogodak u skupini)
2016 - Copa America - 2. mjesto (pet golova od kojih dva u fazi na ispadanje)
2018 - SP Rusija - osmina finala (pogodak u skupini)
2019 - Copa America - polufinale (pogodak u skupini)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider