Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najbolji svjetski vratar?

Alisson oduševio obranom Messiju: Uzvratio mu za golčinu s Camp Noua na turniru za pamćenje

Brazilski vratar igra nevjerojatnu sezonu, a još samo 90 (ili 120) minuta dijeli ga od povijesnog ostvarenja.

Galerija Alisson brani Messijev slobodnjak (Foto: AFP) Lionel Messi puca slobodni udarac (Foto: AFP) Alisson brani Messijev slobodnjak (Foto: AFP) +2 Alisson brani penal Paragvaju (Foto: AFP)

Igrala se 82. minuta polufinala Lige prvaka na Camp Nou kada je loptu za slobodnjak namjestio Lionel Messi.

Uslijedio je fantastičan udarac u same rašlje gola Alissona Beckera za Barcino vodstvo od 3:0. Iako će Liverpool u uzvratu kreirati spektakularan preokret, majstorski Messijev slobodnjak zasigurno će se još dugo vrtjeti na špicama i pronalaziti svoje mjesto u kompilacijama najboljih poteza argentinskog čarobnjaka.

Oko dva mjeseca kasnije Messi je ponovno, ovaj put u dresu Argentine, namjestio loptu 20-ak metara od Alissona, koji je čuvao mrežu Brazila. Mnogim Brazilcima zasigurno je kroz glavu prošao trenutak s Camp Noua, ali na njihovu sreću, pobjednik je ovoga puta bio Alisson.

Izgleda lagano, ali u tome i jest tajna

I to na kakav način – udarac možda nije bio toliko dobar kao onaj koji je ušao u mrežu u Barceloni, ali brazilski vratar vrlo je elegantno zaustavo Messijev pokušaj. Kao da se radi o treningu, skočio je i uhvatio ne toliko oštar, ali precizan udarac koji je išao pod gredu.

Izgleda kao lagana obrana, ali upravo u tome jest tajna vrhunskih vratara, koji dobrim postavljanjem odrade veći dio posla i relativno laganim intervencijama čuvaju svoju mrežu. Da upotrijebimo analogiju sa stoperskom pozicijom: ''Ako moraš uklizati, znači da si negdje ranije pogriješio'', kako je to lijepo opisao veliki Paolo Maldini.

Dobar je to opis i za Alissona Beckera, čije obrane često izgledaju jednostavno, ali baš to je razlog zbog kojeg se u ovom trenutku radi o ponajboljem svjetskom vrataru.

Smiješi mu se povijesno ostvarenje

Alisson je dobru formu iz Liverpoola prenio i na reprezentaciju i jedan je od najzaslužnijih – Argentinci će reći, uz suce – što je Brazil stigao do finala i prilike za prvi kontinentalni naslov nakon 2007. godine.

Brazilska ''jedinica'' još nije primila gol na Copa Americi, obranivši pritom i jedan penal u raspucavanju protiv Paragvaja. Ukupno je u nizu od devet utakmica (846 minuta) bez primljenog gola, a posljednji put je po loptu u mrežu morao još 4. svibnja. Tih devet utakmica uključuju dva polufinalna susreta – protiv Barce i Argentine – i jedno finale…

Od velike vratarske triplete dijeli ga još jedan izazov – finale protiv boljeg iz ogleda Čilea i Perua. Alisson je već proglašen najboljim vratarom Lige prvaka i Premierlige, a navodno je već, neovisno o ishodu finala, pala odluka da će ponijeti i Zlatnu rukavicu Copa Americe. Time bi postao prvi vratar koji je u istoj sezoni osvojio priznanja za najboljeg u tri velika natjecanja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider