Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
korona ih nije poremetila

Pogledajte pregled prijelaznog roka u HNL-u: Hrvatski klubovi zbrajaju profite, odlično su trgovali

Za hrvatske nogometne klubove završio je ljetni prijelazni rok, a zanimljivo je da je svaki od prvih pet najboljih klubova od prošle sezone ostvario barem jedan milijunski transfer. Ostale zanimljivosti, kao i usporedbu s prošlom sezonom, donosimo u pregledu HNL mercata.

U okvirima svjetskih gospodarskih, pa tako i nogometnih okolnosti i trendova, najveći i najbogatiji hrvatski klubovi trošili su manje, a prodavali više u odnosu na ljetni prijelazni rok u 2019.

A to znači da su HNL-ovci ukupno kupili igrače za 5,5 milijuna eura, upola manje negoli lani, dok se prodaja povećala čak za 25 milijuna eura.

Najviše je kupovao i prodavao, očekivano, Dinamo. Ali se i u Maksimiru također kupovalo za manje, točnije za oko milijun eura manje, a prodavalo za više, konkretno za 20 milijuna eura više.

Dinamo je za 16 milijuna eura prodao velikog talenta Joška Gvardiola, dok je Nikola Moro za 8,5 milijuna prešao u moskovski Dinamo. A u TOP 5 su još transferi Kadziora u španjolski Eibar te Šemperov u Chievo, kao i posudba Gojaka u Torino za milijun eura.

gol expired Počela nova sezona Lige prvaka: Juventus rutinski, Lovrenov Zenit izgubio u zadnjim sekundama! divider

Dinamo je najveću odštetu za novog igrača platio prilikom dovođenja danskog stopera Lauritsena, oko 3,4 milijuna eura. Za 1,2 milijuna eura iz Lokomotive je doveden kvalitetni veznjak Kristijan Jakić, a u posljednjim satima prijelaznog roka jučer je na posudbu stigao nekadašnji veznjak Rijeke i Osijeka Josip Mišić.

Ukupna bilanca Dinamova prijelaznog roka: zarada veća od 26 milijuna eura.

Lokomotiva, lanjski doprvak države, prodao je igrače za vrijednost od 7,5 milijuna eura. Od toga su Lokosi najviše uprihodili za sjajnog vratara Ivu Grbića, koji je otišao u slavni Atletico Madrid. S obzirom na to da su odštetu, i to od svega 150 tisuća eura, platili za veznjaka Kallakua, ukupno su u plusu za više od sedam milijuna eura.

Rijeka je pak jedan, ali ne i jedini naš veliki klub koji nije doveo nijednog igrača za kojeg je trebao platiti odštetu, dok su primjerice prošlo ljeto uložili 2,8 milijuna eura.

Budući da su za tri milijuna eura u grčki PAOK prodali svog najboljeg strijelca Antonija Mirka Čolaka te prvog vratara Ivora Pandura talijanskoj Veroni, Rijeka je ovaj prijelazni rok, za razliku od prošlog kada su bili u minusu, završila s pozitivnom bilancom od 3,9 milijuna eura.

Osijek je ostao u gabaritima od prošle sezone što se tiče kupovine. Za iznose između pola milijuna i 850 tisuća eura doveden je slovenski veznjak Damjan Bohar te su otkupljeni ugovori Ndokycta i Igora Silve od Getafea, odnosno Olympiacosa.

gol expired Hladan tuš za PSG: Manchester United u derbiju večeri iščupao pobjedu u Parizu! divider

A kako su prodajom Mirka Marića u talijansku Monzu zaradili lijepih 4,5 milijuna eura, i Osječani su u plusu nešto više od 2,5 milijuna eura.

Što se tiče Hajduka, i on je baš poput Rijeke dovodio igrače isključivo bez odštete, za razliku od primjerice prošlog ljetnog mercata kada su potrošili 1,75 milijuna eura.

U Speziju je prodan branič Ismajili, a u poljsku Legiju kapetan Juranović, pa je Hajduk uz još nekoliko manjih transfera, i uz dovođenja na posudbu Diamantakosa, Nayira, Atanasova i Todorovića, također u plusu od otprilike 3 milijuna eura.

Za kraj smo ostavili po mnogo čemu specifičnu i superuspješnu Goricu, koja i drugu godinu zaradom nije kupila nijednog igrača, a zaradila je 600 tisuća eura. A eto, Gorica opet odlično gura u prvenstvu i u ovom trenutku drži drugo mjesto iza Dinama.

U svakom slučaju, naši klubovi bili su vrlo odgovorni u ovom prijelaznom roku, a pred nama je cijela sezona da vidimo kome se trgovina najviše isplatila i na rezultatskom planu.

  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider