Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
još samo dvije utakmice

Guardiola i City za anale: Ako uspiju, pamtit će ih kao prve u povijesti koji su to napravili

Manchester City se pobjedom protiv Leicestera približio obrani naslova prvaka, ali i povijesnom uspjehu.

Pep Guardiola (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bilo je teško, ali je čudesan pogodak kapetana koji je toliko puta bio otpisivan spasio Manchester City. Vincent Kompany zabio je nevjerojatan pogodak za pobjedu protiv Leicester Cityja i sada momčad Pepa Guardiole mora sljedećeg vikenda samo slaviti u Brightonu kako bi osigurala novi naslov prvaka.

Ako uspiju, bit će to prva obrana naslova još od 2009. godine kada je to uspjelo starom vladaru Manchestera, Sir Alexu Fergusonu. No vladar više ne dolazi iz nešto sjevernije Škotske, već sa samog juga Europe. Zastava koja se vijori nad Manchesterom već godinama nije crvena, nego plava.

City je jednu utakmicu udaljen od svog šestog naslova prvaka u povijesti, koliko ima i Chelsea, ali je dvije utakmice udaljen od podviga kakav engleski nogomet ne pamti. Naime, nitko nikad nije uspio osvojiti sva tri natjecanja u engleskom nogometu u istoj sezoni!

Da, zvuči nevjerojatno, ali Manchester City ima priliku u utakmicama s Brightonom i Watfordom u finalu FA kupa postati prvi osvajač trostruke krune u Engleskoj. Podsjetimo, Liga kup, koji se igra od 60-ih, osvojili su još u veljači u finalu protiv Chelseaja.

Man City nadomak naslova: Kompany golčinom karijere slomio tvrdi Leicester Vincent Kompany (Foto: AFP)

Njihov gradski rival Manchester United osvojio je 1999. kontinentalnu trostruku krunu, onu vrjedniju jer uključuje naslove u prvenstvu, FA kupu i Ligi prvaka. Osvojio ju je i Guardiola s Barcelonom točno deset godina poslije toga, a deset godina kasnije Katalonac ima priliku osvojiti i povijesnu domaću trostruku krunu u Engleskoj.

Inače, većina zemalja nema tri domaća natjecanja, a od onih koje ih imaju, u Škotskoj su to uspjeli osvojiti Rangersi i Celtic, PSG u Francuskoj te Benfica u Portugalu. U Engleskoj nikad nitko, čak ni Liverpool i Manchester United u svojim najslavnijim danima, a to ipak nešto govori.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider