Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dogorjelo do noktiju

Frka u kultnom hrvatskom klubu: Skupocjeni džipovi podigli prašinu, iz Zagreba stigli ozbiljni igrači

Čini se da se nešto kuha u Cibaliji, koja je u teškoj financijskoj situaciji i traži ozbiljne investitore…

Navijači Cibalije Ultrasi (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)

Pokreće li se u Cibaliji nešto s mrtve točke? Nakon brojnih farsi, prevara i lažnih pregovara, pušem i na hladno. Lakrdija s austrijskim kvaziposlovnim čovjekom još se nije ni osušila, pa treba biti iznimno oprezan.

Joško Gvardiol i Erling Haaland Legendarni Englez bez dlake na jeziku: "Haaland je izmučio i uništio Gvardiola" divider

Međutim, do mene je stigla informacija da se ovaj put doista nešto pokreće. Postoje indicije da su doista otvoreni pregovori s ozbiljnim investitorima. Kako saznajem, ne radi se o strancima, riječ je o potencijalnim domaćim ulagačima sa sjedištem u Zagrebu. U igri je nekoliko ljudi, neki su iz nogometnog biznisa, a moji izvori kažu da je potencijalni glavni financijer na čelu tvrtke koja se bavi nogometnom infrastrukturom.

Skupocjeni džipovi podigli prašinu

Već su se tri puta sastajali s čelnicima Cibalije, posljednji put prije četiri-pet dana kada je u Genscherovu 10b stigla mala kolona skupocjenih džipova. Kako čujem, nastala je frka, klupski djelatnici razletjeli su se po stadionu.

Da se nešto događa u klubu s Bosuta, moglo se naslutiti kada je potajice ponovljen Javni poziv za javno prikupljanje ponuda za kupnju dionica u vlasništvu Grada Vinkovaca. Prvi ovogodišnji poziv zatvoren je 3. ožujka nakon što se nitko nije javio. No Grad je opet objavio identičan javni poziv s rokom zatvaranja 31. ožujka 2023. godine do 13 sati.

Erling Haaland Leipzig se sprdao na Haalandov račun i zažalio: Pogledajte objavu koja im se obila o glavu divider

Ta informacija sama po sebi ne bi me toliko zagolicala da nije stigla vijest kako stvarno postoje zainteresirani ulagači. Kako saznajem, razgovori su bili otvoreni i prilično burni. Potencijalni ulagači skinuli su rukavice i izrazili nezadovoljstvo poduzetnošću nekih čelnika Cibalije.

Označili su ih kao nesposobne i zatražili su kvalitetnije ekipiranje klupske komisije koja će nastaviti s vođenjem pregovara. Nisu zadovoljni ni s vođenjem Cibalijine škole nogometa, koju označuju svojim prioritetom ako se posao realizira.

Burna rasprava

Pregovaralo se oko toga kako uredno srediti papire, od duga do vlasništva stadiona, pomoćnih terena, parkirališta... Najavili su brzo saniranje duga i ulaganje u infrastrukturu, no traže potpunu transparentnost i ne žele da ih se zavlači, kako je to bilo s nekim prijašnjim slučajevima potencijalnih ulagača. Dobili su odgovor da mogu računati na potpunu kooperativnost i ažurnost, i klupskih i gradskih struktura.

Čini se da je čelnicima Cibalije i gradskoj strukturi dogorjelo do noktiju. To je valjda jedini način kako ih se moglo natjerati da nešto poduzmu i pokušaju pronaći rješenje prije nego što bude kasno, a taj trenutak opasno se približio.

Tomislav Radotić Cibalia u teškoj agoniji, štrajk igrača: "Ne treniramo od početka tjedna i ne znam uopće kada ćemo se okupiti" divider

Stečaj Cibalije bio bi ozbiljan politički udarac za gradske vlasti. Iako u Vinkovcima već odavno vlada apatična atmosfera, potpuni sunovrat Cibalije imao bi popriličan negativan publicitet, pogotovo u trenutku kada se građanska inicijativa polako budi iz dugačkog zimskog sna. Konkretan je povod poskupljenje vode. Prava sitnica - s 0,56 eura po kubiku na 0,73 – mogla bi biti kap koja je prelila ionako odavno prepunu čašu gorkog pelina.

Politička pozadina

Sve to skupa izgleda da je natjeralo gradske neimare da nešto naprave s Cibalijom, a sve kako bi se u trenutku opće krize mogli pohvaliti pred građanima, ali i političkom centralom u Zagrebu, što im je možda još važnije, pokojim dobrim potezom. Kupovanje političkih bodova na Cibaliji stara je disciplina vinkovačkih vlastodržaca.

U trenutku kada se puštaju priče kako se počinje s izgradnjom i obnovom stadiona širom Hrvatske, šefovi u Zagrebu zacijelo ne bi dobro primili vijest da je propao kultni hrvatski klub. Lokalni političari toga su veoma svjesni, a oni najviše brinu za svoje fotelje.

Navijači Cibalije Ultrasi Drama u kultnom klubu: Igrači štrajkaju, nemaju za kavu, a na terenu daju maksimum divider

Kako god, činjenica je da je vinkovački klub u teškoj situaciji već godinama, a posljednjih mjeseci u pravoj agoniji. Vjerovnici stoje u redu, klupski račun više je blokiran nego aktivan, a kulminacija krize dogodila se nedavno kada su igrači prve momčadi izrazili protest klečeći na početku utakmice s BSK-om. Trener Radotić javno se oglasio i razočarano utvrdio da mu igrači nemaju ni za kavu, i to uopće nije rekao figurativno. 

Nakon toga ušli su u štrajk odbijajući trenirati, s prijetnjom da neće putovati na ligašku utakmicu sa Solinom ako im se ne ispune zahtjevi, odnosno ako im se ne isplate zaostale plaće.

Gdje je pronađen novac za isplatu plaća?

Bio je to očajnički potez koji je urodio plodom, barem nakratko. Sigurno je pomogao i medijski pritisak da čelnici kluba iznađu sredstva i isplate dvije zaostale plaće. Gol.hr prvi je o tom pisao i otvorio temu.

To je toliko osokolilo Nebeskoplave da su se s poslovično teških dalmatinskih gostovanja (Solin i Dugopolje) vratili sa šest bodova i trenutačno drže visoko treće mjesto na ljestvici drugog ranga hrvatskog klupskog nogometa.

Odmah su se pojavile priče i upiti kako je odjednom pronađen novac za isplatu dviju od tri zaostale plaće? Puno toga govori da se doista nešto krčka u Genscherovoj 10b.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider