Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nezapamćene mjere

Ovo se nikad nije dogodilo: "Tsunami" prijeti El Clasicu, igrači Barce i Reala zajedno probijaju blokadu

Igrače Barcelone i Reala pred Camp Nouom dočekat će deseci tisuća demonstranata i navijača.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Barceloni se provode nezapamćene mjere sigurnosti uoči sutrašnjeg El Clasica. Izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne mjere. Neke stvari dogodit će se prvi put u povijesti El Clasica.

Realova ekspedicija stiže zrakoplovom u Barcelonu na dan utakmice. Nekoliko sati uoči utakmice momčadi Barcelone i Real Madrid okupit će se u istom hotelu Princeza Sofija, koji se nalazi petstotinjak metara od Camp Noua. Dakako da to nije uobičajeno, ali ta je mjera uvedena kako bi se povećala sigurnost i izbjegli mogući incidenti, pišu španjolski mediji.

gol expired Real sprema "svemirsku" ponudu za velikog talenta: Mbappe ih naučio pameti divider

Momčadi će biti smještene na različitim katovima hotela, navodno neće dijeliti iste prostorije, ali sasvim je moguće da će se sretati u holovima hotela. Najnovije informacije kažu da će čelnici Barcelone i Reala ipak održati zajednički ručak, iako se do jučer spekuliralo da se to neće dogoditi. Procijenjeno je da će na taj način utjecati na spuštanje tenzija koje se dotakle nebo.

Igrači Barcelone i Reala zajedno na utakmicu

Ni to nije sve. Momčadi će zajedno krenuti prema stadionu. Predviđeno je da dođu na cilj dva sata prije utakmice, odnosno u 18 sati. Kretat će se, doduše, u odvojenim autobusima, ali jedan iza drugog. Pratit će ih 12 policijskih vozila i deseci policajaca na motociklima. Autobusi neće biti obilježeni klupskim bojama. Organizatori se vjerojatno nadaju da navijači na taj način neće moći dokučiti tko je u kojem autobusu.

Najveći sigurnosni izazov bit će prolaz kroz kolone navijača i demonstranata. Naime, katalonska organizacija Demokratski tsunami najavila je protest pred stadionom koji će početi u 16 sati, a cilj će biti blokada stadiona.

Neymar i sestra Rafaella (Instagram) Jedna od najluđih nogometnih tradicija na ispitu: Hoće li Neymar izabrati nju ili Ligu prvaka? divider

Očekuje se da će na protestu sudjelovati nekoliko desetaka tisuća ljudi. Podsjećamo da je ista organizacija uspješno pokrenula velike proteste sredinom listopada nakon što je španjolski Vrhovni sud odrezao visoke zatvorske kazne katalonskim političarima koji su sudjelovali u provedbi referenduma za neovisnost Katalonije prije dvije godine.

Demokratski tsunami prijeti El Clasicu

Protesti su trajali danima te je upravo zbog njih došlo do odgode El Clasica, koji se trebao igrati 26. listopada. Demokratski tsunami uspješno je, među ostalim, organizirao demonstracije kojima je blokirana zrakoplovna luka El Prat i još neke strateške točke u Barceloni.

Listopadske demonstracije započele su mirno, no ubrzo je uslijedio val nasilja i općeg kaosa koji je trajao nekoliko dana. Interpretacije razvoja situacije razlikovala se ovisno o kutu gledanja. Jedno je tvrdila madridska vlast, a posve nešto drugo katalonski borci za neovisnost.

gol expired Guardiola stiže u Madrid: Nijedan trener u povijesti tamo nema ovakav rekord, ali stvari se mijenjaju divider

Oni su optuživali vlast u Madridu da se koristila nasilnim metodama kako bi zauzdala prosvjede. Tvrdili su da su španjolski organi reda namjerno pretjerivali s nasiljem kako bi izazivali reakciju prosvjednika i na taj način ih optužili za nerede. Španjolska vlast je, naravno, tvrdila potpuno suprotno. Tko je bliži istini, moglo se vidjeti na brojnim snimcima koji su tih dana kolali društvenim mrežama.

Blokada stadiona

Kako god, jasno je da postoji bojazan da se slična priča i sutra ponovi. Povijest nam govori da su se mnogi mirni prosvjedi pretvarali u nasilne, pogotovo ako je to nekome bilo u interesu. Ako bi se to sutra dogodilo, jasno je da bi bila ugrožena sigurnost nogometaša, posebice Realovih.

Zbog toga su mjere sigurnosti podignute na vjerojatno najveću razinu u povijesti El Clasica. Najavljeno je da će utakmicu osiguravati oko tisuću pripadnika organa reda i tri tisuće redara. Oko stadiona bit će napravljenog nekoliko sigurnosnih ringova kako bi se spriječila najavljena blokada stadiona.

gol expired Carlo Ancelotti postigao dogovor o preuzimanju posrnulog premierligaša! divider

Ako demonstranti uspiju blokirati prilaz stadionu, utakmica bi mogla biti otkazana. Zasad je izglednije da se to neće dogoditi, odnosno takve su sigurnosne procjene. No i prije listopadskih prosvjeda bile su slične procjene pa smo vidjeli da su bile promašene. Stoga treba biti oprezan i pratiti razvoj situacije.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider