Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tenzije do neba

Barcelona ključa, Real strahuje i kuka: Ovo se ne pamti, najužareniji El Clasico u povijesti

Barcelona dočekuje Real u srijedu (20 sati), a u Kataloniji vlada užarena atmosfera…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dva su dana do prvog El Clasica sezone. Nakon što je Barca kiksala na Anoeti u utakmici koje su obilježile sudačke odluke, a Real izvukao bod na Mestalli u praktički zadnjem napadu, veliki rivali i dalje su bodovni poravnati.

Obje momčadi imaju po 36 bodova, s time što Barca ima nešto bolju gol-razliku. Dosad su Barcelona i Real u međusobne ligaške dvoboje ulazili samo pet puta bodovno poravnati. Dogodilo se to u sezonama 1951./1952., 1953./1954., 1957./1958., 1959./1960. i posljednji put 2009./2010.

Demokratski tsunami

Madriđani stižu na Camp Nou u krajnje napetoj i užarenoj atmosferi koja vlada u Kataloniji. Tamo je i dalje uzavrela društveno-politička situaciji. Katalonska organizacija „Demokratski tsunami“ najavila je velike protest pred stadionom Barcelone uoči i za vrijeme utakmice. Očekuje se da će se okupiti nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Ždrijeb Lige prvaka (Foto: AFP) Ždrijeb Lige prvaka: Spektakli već u osmini finala, Liverpool i Man City stižu u Madrid! divider

Kao što je poznato, El Clasico je sredinom listopada odgođen za ovaj termin zbog žestokih prosvjeda zagovornika katalonske neovisnosti nakon presude španjolskog suda katalonskim političarima koji su optuženi za organizaciju referenduma o neovisnosti 2017. godine.

Kako je najavljeno, Real će stići u Barcelonu na dan utakmice, a ulicama katalonske metropole madridska ekspedicija kretat će se u autobusu neutralnih oznaka. Jasno, razlog je sigurnost momčadi i cijele delegacije.

Budući da su kasno sinoć odigrali utakmicu s Valencijom, a da je Barcelona svoju utakmicu San Sebastianu igrala u subotu poslijepodne, madridski mediji listom ističu da će Real imati 29 sati manje vremena za rekuperaciju.

Madriđani se žale

Katalonci im odgovaraju da nisu čuli njihove žalopojke kada je objavljen raspored uoči početka sezone. Da se El Clasico igrao 26. listopada (subota, 13 sati), kako je bilo predviđeno, Barcelona bi imala dan manje za odmor s obzirom na to da je igrala utakmicu Lige prvaka u srijedu, a Real u utorak.

gol expired Barcelona puca od bijesa uoči El Clasica: Veliki skandal i sramota, Real čeka pakao divider

Prepucavanja Katalonaca i Madriđana klasičan su folklor uoči svakog El Clasica. Uvijek je „vruće“ uoči najvećeg derbija svjetskog nogometa, no trenutačna situacija dotakla je nebo. Ionako previsoke tenzije dodatno su povećane nakon kontroverznih sudačkih odluka u San Sebastianu.

Katalonski mediji, igrači i čelnici Barcelone ne prestaju sipati drvlje i kamenje na glavnog suca Alberolu Rojasa. Barcelona smatra da je teško oštećena, čak i madridski mediji priznali su da je za Barcelonu trebao biti dosuđen jedanaesterac u finišu utakmice nakon što je Gerard Pique pao pred vratima baskijske momčadi, no sudac ne samo da nije pokazao na bijelu točku nego u krajnje sumnjivoj situaciji nije htio provjeriti odluku, a VAR se nije samoinicijativno oglasio.

Užarena atmosfera u Kataloniji

Katalonce je dodatno razjarilo to što je situacija bila slična onoj na početku utakmice kada je dosuđen jedanaesterac za Real Sociedad. Po njima je to očit primjer dvostrukih mjerila. Katalonski mediji suđenje su opisali skandaloznim, sramotnim i krajnje pristranim. Igrači Barcelone reagirali su burno. Senator Barcelone Sergio Busquets bez dlake na jeziku prokomentirao je sudačku odluku:

gol expired Kiks Barcelone uoči El Clasica: Kobna pogreška Ter Stegena odnijela pobjedu divider

„Vidio je on to, ali nije želio dosuditi“, kazao je Busquets aludiravši na svjesnu namjeru, čime je teško optužio suca.

Cijela priča otišla je korak dalje. Predsjednik Barcelone Jose Maria Bartomeu odmah je najavio da će na adresu Španjolskog nogometnog saveza poslati protestno pismo u kojem će tražiti objašnjenje.

Nakon takvih reakcija igrača i čelnika Barcelone lako se može zamisliti kako su reagirali navijači katalonskog kluba. Gnjev Katalonaca curi na sve strane. Odašilju teške optužbe na račun sudačke organizacije, a najviše se proziva Real Madrid. Po prastaroj katalonskoj navadi, smatraju da Madriđani stoje iza svega. Uvjereni su da je proradila „duga ruka“ Kraljevskog kluba koji je navodno odlučio učiniti sve da prekine Barceloninu dominaciju španjolskim prvenstvom.

Sudi stari Barcin znanac

Dodano ulje na vatru bacila je i odluka da veliki derbi sudi stari Barcin znanac Alejandro Hernández. To je sudac kojeg Katalonci ne mogu vidjeti ni na posteru. Sam spomen njegova imena razjari ih kao divlje konje. Radi se o sucu koji nije vidio onaj čuveni nepriznati gol Barcelone prije tri sezone protiv Betisa u Sevilli.

gol expired Valencia bila nadomak pobjede protiv Reala, ali u zadnjim sekundama se ukazao Benzema divider

Lopta je prešla gol-crtu gotovo za pola metara, ali Hernandez je samo odmahnuo rukom. Barca je naposljetku ostala bez dva boda koja su Realu donijela odlučujuću prednost u utrci za naslov prvaka. Isti sudac imao je zapaženu ulogu u još dvije utakmice u sezoni koja će ostati upamćena po brojnim pogreškama sudaca u korist Reala.

Osiguranje kakvo se ne pamti

Dosad je vodio tri El Clasica. Ni te utakmice nisu prošle bez kontroverznih odluka i polemika. Žalile su se obje strane, ali Katalonci osjetno više. Kad se sve to zna, nije teško dokučiti kakva će atmosfera dočekati Real na Camp Nouu i zbog čega se Madriđani pribojavaju mogućih incidenata.

Ovaj derbi mogao bi biti jedan od najužarenijih u povijesti. Osiguranje će biti ogromno, po brojkama vjerojatno rekordno. Najavljeno je da će država angažirati više od tisuću policajaca, a Barcelona više od tri tisuće redara.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider